Pomar Nieuws 5 2001 2002

Home
Adressen Pomar
Agenda 2003-2004
Interne competitie
Pomar 1
Pomar 2
Pomar 3
Teams/Rating
Partijen naspelen
Online schaken!
Clubblad Pomar
Jeugd
Interessante links

Nedstat Basic - Free web site statistics    webmaster

pomarlogo.gif (1402 bytes)

Pomar Nieuws 5    juni 2002                     Andere PN

Voorwoord *
Standen Intern *
Botwinnik1-Pomar1 7 - 1 *
De beste schaker aller tijden? *
Pomar-Den Hoorn 6 - 4 *
Snelschaakkampioenschap 2002 *
Eindstand snelschaak-kampioenschap 2002 *
Bestuursoverleg HSB *
Algemene Ledenvergadering HSB *
Zomaar een partij (1) *
SIO1- POMAR1 2,5-5,5 *
Persoonlijke resultaten HSB competitie 2001-2002. *
Zomaar een partij (2) *

Inleveren kopij volgend Pomar Nieuws … volgend seizoen!!

Voorwoord                                                                                 Terug

Hallo allemaal!!

Op de laatste speeldag: het laatste Pomar NieuwsGoed gevuld? Ik dacht het wel!! 32 pagina’s dik!!! Hoe staat iedereen ervoor zo vlak voor het einde? De standen tot de laatste ronde staan erin.

Even voor de goede orde: we zijn nog open tot en met 16 juli, voor de liefhebbers, lekker een potje vrij schaken om het seizoen mee af te sluiten.

Wat kunnen we verwachten in deze editie? Wel, geloof het of niet, maar jullie hadden nog wat verslagen tegoed van externe wedstrijden, evenals de traditionele match tegen Den Hoorn. Het is alweer achter de rug, maar toch leuk om nog een keer te lezen.

Met ook deze keer prachtige een aflevering van "De favoriete schaaksites van Han", genaamd: De beste schaker aller tijden. De moeite van het lezen meer dan waard.

Serieuzer maar niet minder belangrijk zijn de vergaderingen van de HSB. Frits is als altijd trouw aanwezig, deze maal samen met Jos. Te lezen is wat er allemaal aan de orde wordt gesteld in het Haagse schaakwereldje.

Niet te vergeten is het snelschaakkapioenschap met een aantal verrassingen en een overtuigende winnaar die maar liefst 100% wist te scoren!! Weten jullie nog wie dat was?

En als toetje 2 partijen; één van Han en één van ondergetekende.

Nou, als dat geen leesplezier opleverd!! TOT 2 SEPTEMBER!!!!

Lennard

 

Standen Intern                                                                          Terug

Om maar diect met de deur in huis te vallen: de standen met nog 1 ronde te gaan. Han wordt kampioen van de B-groep, dat is duidelijk. Maar verder is er nog niets beslist!!!

BOTWINNIK1 - POMAR1 7 - 1                                                                          Terug

Op donderdagavond moest ons eerste aantreden tegen de gedoodverfde kampioen Botwinnik 1 dat het kampioenschap veilig kan stellen in de laatste wedstrijd tegen naaste concurrent Wassenaar/Bobby Fisher 1. Het verschil tussen een kampioenskandidaat en een team wat tegen degradatie strijdt werd wel erg duidelijk.

Pomar zou met drie invallers uit het tweede en derde aantreden maar door de ziekenhuisopname van Leo Blaas moesten wij ook een invaller voor Lennard zien te vinden. Gelukkig heb ik al te horen gekregen dat het beter gaat met Leo maar het was wel even schrikken voor hem en zijn familie. Zijn toestand is nu stabiel.

Alle kandidaten waren de maandag ervoor al gescreend maar gelukkig wilde Jack Barkey, op het laatste moment opgeroepen, invallen. Botwinnik beschikt over een hele leuke speelzaal in het Bridgehome te Zoetermeer, en doordat de nodige zalen gevuld zijn met bridgers heeft het een hele leuke ambiance.

Jack kwam iets te laat binnen en had een rondje Zoetermeer gemaakt. Hij was echter ook als eerste klaar en dat is toch minder gebruikelijk. Hij raakte een pion achter maar de aanval op zijn koningsvleugel beloofde niet veel goeds. Zodoende de eerste verliespartij. Frits jr, aan bord 1, trof John Pouwels maar was te veel onder de indruk om zijn eigen spelletje te spelen. In een gelijkopgaande strijd werd ik gedwongen zetten te doen waar ik zelf niet achter stond. Ook hier een kwestie van tijd voordat ik kon opgeven.

Gerbrand speelde ook een gelijkopgaande strijd maar werd verrast door een mat op de onderste lijn. Hij had dit helemaal over het hoofd gezien. Perry speelde een fraaie partij tegen Stefan Buchly en na een mooie zet met zijn paard won onze man de dame. Het kostte hem zelf ook drie stukken, waarna hij in de partij nog een stuk terug wist te winnen. In het eindspel speelde onze man met zijn dame tegen twee torens en na eeuwig schaak werd voor remise gekozen.

Rob de Jong offerde twee pionnen om een dreigende aanval te ondernemen. De aanval sloeg echter niet door waardoor onze man het eindspel inging met twee pionnen minder. Ook hier een kwestie van tijd voordat werd opgegeven. Kees gaf een stuk tegen drie pionnen en kreeg te horen dat hij mat stond. Kees feliciteerde zijn tegenstander om daarna te zien dat hij niet mat stond. Er werd nog even doorgespeeld waarna onze man de koning om moest leggen. Hij speelde wel als een van de weinige een partij met winstkansen, maar overzag het terugtrekken van een loper om een goed veld in te nemen.

Wouter offerde in het eindspel de dame om mat te zetten op de onderste lijn. Zijn tegenstander accepteerde het offer niet en wist de partij winnend af te sluiten. Han Nicolaas, onze super-sub, speelde aan bord 8 en ging de hele partij gelijk op. In het eindspel raakte onze man een pionnetje achter, maar ondanks de handvol seconden die hij nog over had wist hij een fraaie remise af te dwingen. Zijn tegenstander ging steeds meer tijd gebruiken en presteerde het zelfs twee een stuk aan te raken zonder dat hij deze mocht zetten omdat hij schaak stond.

Al met al een hele dikke nederlaag en het was nog terecht ook.

De stand belooft weinig goeds voor ons vlaggenteam en in de gezamenlijke slotronde bij SIO zullen wij punten moeten pakken om degradatie te ontlopen. Wassenaar speelt in de voorlaatste ronde tegen het sterke Haeghe Ooievaar 4 (wij verloren met 6-2) en SIO speelt een cruciaal duel tegen Promotie 3. De bordpunten ontlopen elkaar niet veel maar Pomar staat voorlaatste op bordpunten, terwijl RSC/Belgisch Park al gedegradeerd is. SIO, Promotie 3 en Haeghe Ooievaar behaalden namelijk deze bordpunten uit 5 wedstrijden.

 

Stand Resterend programma

1. Botwinnik 6-12 33 bp 18-02 Wass/BF 1- Haeghe Ooievaar
2. Wassenaar/BF   5- 8 24 19-02 Promotie 3 - SIO 1
3. SIO 1 5- 6 19 25-03 SIO 1 - POMAR 1
4. DD 4 6- 6 24 25-03  DD 4  - Promotie 3
5. Pomar 1 6- 5 19,5   25-03  Haeghe O 4- RSC/BP 1
6. Promotie 3 5- 4 18 25-03  Botwinnik 1 - Wass/BF 1
7. Haeghe Ooiv4   5- 3 20
8. RSC/BP 1 6- 0 18,5

Ik hoop op een positief resultaat en ik denk dat het bijzonder hectisch zal zijn in de slotronde als 16 teams in de eerste klasse tegelijkertijd zullen moeten gaan spelen bij SIO.

Veel succes

Frits Berendse jr

 De beste schaker aller tijden?                                                                          Terug

(Garry Kasparov en Bobby Fischer)

Elke sport kent zijn wereldkampioenen: een persoon of een ploeg die de beste ter wereld is. Het bepalen van een wereldkampioen op een bepaald moment is voor vrijwel alle sporten goed mogelijk (hoewel we hier juist bij het schaken aardig in de problemen zijn gekomen, maar daarover later meer!). Maar het vaststellen van de beste sporter aller tijden in een bepaalde tak van sport wordt al een stuk lastiger. Laten we hiervoor als voorbeeld eerst even een uitstapje maken naar de populairste sport ter wereld, voetbal.

Er zal, denk ik, weinig twijfel over bestaan dat Pélé eind jaren zestig, begin jaren zeventig de beste voetballer ter wereld was. Hetzelfde geldt voor Cruijff in de jaren zeventig. En de laatste echte vedette die het voetbal heeft gekend, Maradona, was ongetwijfeld de beste voetballer ter wereld in de jaren tachtig. Maar wie is nu de beste voetballer aller tijden? Dat wordt al een stuk lastiger. Hoe vergelijk je de prestaties van Pélé met die van Maradona: het voetbal in de jaren zestig lijkt immers nauwelijks meer op dat uit de jaren tachtig of negentig? Brazilianen zullen ongetwijfeld van mening zijn dat Pélé de beste voetbaler aller tijden is, Nederlanders vinden uiteraard dat er geen betere voetballer dan Cruijff op deze aardbol heeft rondgelopen en Argentijnen zullen iedereen kunnen vertellen dat ‘hun’ Maradona toch werkelijk boven iedereen verheven was en is! (Zeker, er zullen ook Duitsers zijn die denken dat Beckenbauer de beste voetballer aller tijden is, maar daar wil ik het nu niet over hebben). Daar zullen we het dus wel nooit over eens worden…

Dit probleem bij het voetbal heb je denk ik in elke sport. En dus ook in het schaken. Ook hier is het met enige kennis van zaken (en een beetje fantasie) goed mogelijk de beste schaker op een bepaald moment te bepalen. De Duitser Lasker was in zijn tijd een fantastische schaker en is tot op heden de langst regerende wereldkampioen aller tijden: van 1894 tot 1921. Tot op hoge leeftijd behaalde hij uitstekende resultaten in sterk bezette internationale toernooien. De Cubaan Capablanca, wereldkampioen van 1921 tot 1927, gold in zijn beste jaren als vrijwel onverslaanbaar en was zonder twijfel gedurende een bepaalde tijd werkelijk de beste schaker ter wereld. Hetzelfde kan gezegd worden van Aljechin, Botwinnik, Fischer, Karpov, Kasparov en misschien nog een paar schakers.

(Op dit moment hebben we in de schaakwereld wat dit betreft trouwens een klein probleem. Ponomariov is de officiële kampioen van de FIDE, maar niemand ziet hem op dit moment als de beste schaker ter wereld. Kramnik heeft dan wel Kasparov verslagen, maar heeft daarna weinig meer laten zien. En Kasparov wint gewoon elk toernooi waar hij aan meedoet en staat ook al sinds mensenheugenis 1e op de wereldranglijst. Zegt u het maar!)

Hebben we in de schaakwereld dus al een probleem de beste schaker op dit moment vast te stellen, het antwoord op de vraag wie de beste schaker aller tijden is, lijkt helemaal onbegonnen werk. Was Fischer in zijn beste tijd beter dan Lasker? Is Kasparov beter dan Fischer ooit is geweest? Hoe vergelijk je resultaten van schakers in de loop der tijd en valt dat eigenlijk wel te vergelijken? Het is, zeker met zo’n individuele sport als schaken, ook een kwestie van smaak. Er zullen ongetwijfeld talloze mensen zijn die Fischer zonder meer als de beste schaker aller tijden beschouwen. De Amerikaan was inderdaad een ongekend fenomeen. De prestaties in zijn topjaren, 1970-1972, zijn vrijwel onovertroffen. Zijn reeks van 20 opeenvolgende overwinningen (!) op vooraanstaande grootmeesters, waaronder Taimanov, Larsen en Petrosjan, is ongeëvenaard. Het is ondenkbaar dat Kasparov, of Kramnik, of welke schaker dan ook, ooit nog een dergelijke reeks van 20 overwinningen zal produceren. Dat komt voor een deel omdat het schaken enorm is geprofessionaliseerd: er zijn nu veel meer, en steeds jongere, topgrootmeesters dan in de tijd van Fischer of Lasker, en de concurrentie is dus veel groter. Bovendien is de speelsterkte van de gemiddelde grootmeester in de loop der tijd flink toegenomen. Dat maakt het ook moeilijk om de prestaties van schakers door de jaren heen te vergelijken. Jeff Sonas, columnist voor de website van Kasparov die ik de vorige keer heb besproken, is hier ook door gefascineerd en heeft een methode bedacht om prestaties van schakers te kunnen vergelijken. Hij doet dit op zijn site http://www.chessmetrics.com

 

Op deze site, die ik deze keer zal belichten, staan de resultaten van de berekeningen die hij heeft gemaakt. De basis voor deze berekeningen is een methode die hij heeft ontwikkeld om ELO-ratings te bepalen voor schakers uit het verleden, waarbij hij teruggaat tot 1851, het jaar waarin het eerste internationale toernooi in Londen werd gespeeld! Hij heeft hierbij mede gebruik gemaakt van het werk van professor Arpad Elo, de man die het ELO-rating systeem heeft uitgedacht. Op deze manier heeft Sonas het mogelijk gemaakt om bijvoorbeeld de prestaties van wereldkampioen Lasker te vergelijken met die van Karpov of Kasparov! En indirect geeft hij tussen de regels door ook een antwoord op de vraag wie de beste schaker aller tijden is, hoewel hij dat niet zwart op wit opschrijft.

Als we de beschikking hebben over de ELO-ratings van alle spelers sinds 1851, kunnen we op een aantal manieren ‘vaststellen’ wie de beste schaker aller tijden is. Jeff Sonas doet dat ook en hij komt met de volgende methoden en resultaten.

1. ELO-ratings op een bepaald moment

Als we de ELO-ratings van alle schakers in een bepaald jaar sinds 1851 met elkaar vergelijken, dan blijkt Capablanca de speler te zijn die de hoogste rating ooit heeft behaald. Fischer staat 2e, Kasparov 3e. Merk op dat Karpov in deze top-10 ontbreekt, hij staat 11e. De beste Nederlander is Jan Timman. Hij staat op de 34e plaats met een hoogst behaalde rating van 2733 in 1989. In onderstaande tabel staat de top-10 van de spelers met de hoogste rating in één bepaald jaar.

(Over de berekening van deze ratings wil ik hier niet verder ingaan. Het zijn waarschijnlijk andere getallen dan de offciële FIDE-ratings. Maar het gaat om de vergelijking tussen spelers in de tijd).

Top-10 van de sterkste spelers gedurende één bepaald jaar

#  

Speler

Rating

Hoogste rating behaald in

1

Capablanca

2921

1921

2

Fischer

2914

1971

3

Kasparov

2895

1999

4

Lasker

2886

1919

5

Morphy

2840

1864

6

Anand

2836

1997

7

Steinitz

2834

1877

8

Kramnik

2831

2000

9

Botwinnik

2828

1949

10

Aljechin

2827

1930

 

Deze methode heeft als nadeel dat het zeer gevoelig is. Een speler kan een uitzonderlijk sterk jaar hebben en daarna een flinke terugval meemaken. Kramnik bijvoorbeeld was aan het eind van 2000 tijdens zijn match tegen Kasparov waarschijnlijk op zijn top, daarna heeft hij weinig meer laten zien. Morphy kende een onstuimige carrière die slechts een paar jaar duurde. Daarom is het nauwkeuriger om te kijken naar de rating van een speler gedurende een aantal jaren. Dat brengt ons op de tweede methode om de beste speler aller tijden te bepalen.

                                                                         Terug

2. ELO-ratings gedurende een bepaalde periode

Jeff Sonas heeft voor alle spelers hun gemiddelde ELO-rating berekend in de jaren dat ze op hun best waren, waarbij hij heeft gekeken naar een periode van 3, 5, 9 en 15 jaar. Ik zal voor de periodes van 5 en 15 jaar de top-10 van de spelers met de hoogste gemiddelde ELO-rating geven.

Top-10 van de sterkste spelers gedurende een periode van 5 jaar

#  

Speler

Rating

Hoogste rating gedurende

1

Capablanca

2898

1919 t/m 1923

2

Fischer

2892

1970 t/m 1974

3

Kasparov

2869

1996 t/m 2000

4

Lasker

2863

1915 t/m 1919

5

Anand

2820

1996 t/m 2000

6

Botwinnik

2818

1946 t/m 1950

7

Aljechin

2812

1929 t/m 1933

8

Kramnik

2811

1996 t/m 2000

9

Steinitz

2809

1873 t/m 1877

10

Karpov

2793

1977 t/m 1981

 

Deze lijst is vrijwel dezelfde als die voor de top-10 gedurende één bepaald jaar. Alleen de geniale Amerikaan Paul Charles Morphy is van de lijst verdwenen, en heeft plaatsgemaakt voor Karpov. Morphy was gedurende korte tijd een echte ster en heeft slechts één toernooi en een paar matches gespeeld. In zijn tijd was hij echter onbetwist de sterkste speler ter wereld.

Capablanca is dus, ook als we een periode van vijf jaar bekijken, de speler met de hoogste gemiddelde rating gedurende die vijf jaar. Ook nu zijn Fischer en Kasparov respectievelijk 2e en 3e. Timman blijft de beste Nederlander. Met een gemiddelde ELO-rating van 2704 in de jaren 1985 t/m 1989 staat hij 35e.

 

Top-10 van de sterkste spelers gedurende een periode van 15 jaar

#  

Speler

Rating

Hoogste rating gedurende

1

Kasparov

2853

1986 t/m 2000

2

Capablanca

2841

1914 t/m 1928

3

Fischer

2794

1960 t/m 1974

4

Karpov

2788

1976 t/m 1990

5

Botwinnik

2770

1943 t/m 1957

6

Aljechin

2762

1921 t/m 1935

7

Steinitz

2733

1882 t/m 1896

8

Kortsjnoi

2732

1967 t/m 1981

9

Ivanchuk

2728

1986 t/m 2000

10

Anand

2724

1986 t/m 2000

 

Als we de periode verruimen tot 15 jaar, dan blijkt Kasparov de speler te zijn met de hoogste gemiddelde rating gedurende die 15 jaar. Capablanca staat 2e en Fischer volgt op de 3e plaats. Karpov klimt naar de 4e plaats, Kortsjnoi en Ivanchuk komen de top-10 binnen en Lasker en Kramnik verdwijnen uit deze top-10. Timman is overigens opnieuw de beste Nederlander. Hij klimt naar de 20e plaats met een gemiddelde ELO van 2690 in de jaren 1978 t/m 1992 en dat geeft toch wel aan dat hij tot de absolute wereldtop heeft behoord!

Het is dus maar net hoe je het wilt bekijken. Op grond van deze overzichten van Jeff Sonas kunnen we Capablanca beschouwen als de beste schaker aller tijden, of Kasparov, of….

                                                                         Terug

3. Dominantie van een schaker over andere spelers

Sonas is niet over één nacht ijs gegaan en heeft nog een andere methode bedacht om iets meer te kunnen zeggen over het fenomeen ‘beste schaker aller tijden’. Hij introduceert hiervoor het begrip dominantie van een schaker en omschrijft dat als volgt. Dominantie is de mate waarin een speler gedurende zijn toptijd (minimaal een periode van 2 jaar) beter is dan de gemiddelde top-10 speler uit zijn tijd. Beetje ingewikkeld misschien, maar met het volgende voorbeeld zal ik dit verduidelijken. Anatoly Karpov beleefde volgens Jeff Sonas zijn meest dominante periode in de jaren 1978-1979. Zijn resultaten in deze twee jaren waren van een zodanig niveau dat hij in deze periode 112 ELO-punten beter was dan het gemiddelde van de top-10 spelers in die twee jaren! Op deze manier heeft Sonas een lijst opgesteld van de meest dominante spelers aller tijden. De top-10 van die lijst ziet er als volgt uit:

#  

Speler

Dominantie in ELO-punten

Periode

1

Fischer

160

1970-1972

2

Lasker

141

1903-1904

3

Kasparov

135

1989-1990

4

Capablanca

125

1918-1919

5

Karpov

112

1978-1979

6

Steinitz

93

1886-1887

7

Botwinnik

89

1944-1945

8

Anderssen

77

1860-1861

9

Aljechin

72

1933-1934

10

Tsjigorin

62

1887-1888

 

Het blijkt dus dat Fischer in zijn toptijd (de jaren 1970-1972) 160 punten beter was dan de gemiddelde top-10 schaker in die jaren! Daarmee overtreft hij wat dit betreft elke andere schaker, ook Lasker, Kasparov en Capablanca die respectievelijk 2e, 3e en 4e staan op deze lijst. Sonas maakt hier wel een aantal kanttekeningen bij.
de gemiddelde ELO-rating van een top-10 schaker is in de loop der tijd flink gestegen, wat het voor bijvoorbeeld Kasparov moeilijker maakt om zijn top-10 tegenstanders te domineren;
de concurrentie aan de top is nu veel groter dan in de tijd van bijvoorbeeld Fischer. Kasparov heeft nu te maken met spelers als Kramnik, Anand, Adams, Morozevich, Leko, Topalov, Shirov en Gelfand. Fischer had uiteraard te maken met Spasski en Petrosjan, maar de rest was gewoon geen partij voor hem;
de fenomenale resultaten van Kasparov in de jaren 1999 tot en met begin 2002 zijn nog niet allemaal verwerkt (de berekeningen van Sonas lopen tot en met oktober 2001). Kasparov boekte met zijn zege in Linares in maart 2002 zijn 10e achtereenvolgende overwinning in een internationaal toernooi met klassiek speeltempo! In deze periode won hij vier keer Linares, drie keer Wijk aan Zee, twee keer Sarajevo en het eerste toernooi in Astana (met een overwinning in de laatste ronde op Kramnik!). In deze 10 toernooien speelde hij 115 partijen, verloor hij er één (Sokolov, Wijk aan Zee 1999) en behaalde een resultaat van 72%. Weliswaar scoorde Fischer in de jaren 1970-1972 in 116 toernooipartijen 78%, maar daar zaten talloze partijen bij tegen spelers die niet eens grootmeester waren. Sonas vindt de prestatie van Kasparov dan ook minstens gelijkwaardig aan die van Fischer.

Sonas geeft overigens nog een aardige, enigszins politiek getinte, reden voor het feit dat Karpov op bovenstaande lijst van meest dominante spelers ‘slechts’ vijfde staat (en dus niet de beste toernooispeler aller tijden is). Karpov hoefde in zijn topjaren vrijwel nooit aan te treden tegen zijn grootste concurrent, Viktor Kortsjnoi. De ex-Rus ontvluchtte in 1976 zijn land en vroeg politiek asiel aan in Nederland. Elk toernooi waar Kortsjnoi sinds die tijd aan meedeed, werd geboycot door de Russen. En als Karpov ergens speelde, dan mocht Kortsjnoi niet meedoen!

Tja, maar wie is er nu de beste schaker aller tijden? Daar komen we denk ik niet zo makkelijk uit en iedereen heeft natuurlijk zijn persoonlijke voorkeur. Sonas spreekt zich hier trouwens op zijn site wijselijk niet over uit (hij is immers columnist voor de website van Kasparov...), maar tussen de regels door lees je wel dat hij een zekere voorkeur heeft voor zijn ‘baas’!

Wat is er nog meer op deze website van Jeff Sonas te beleven? Alles op zijn site heeft betrekking op zijn berekeningen van ELO-ratings en vergelijkingen tussen schakers in de tijd. Wat ik zelf nog wel heel aardig vind is de vergelijking tussen schakers op diverse leeftijden. De vraag wie de beste schaker aller tijden was / is op 15-jarige leeftijd kan vrij simpel worden beantwoord. Sonas geeft namelijk voor elke leeftijd (van 11 tot en met 82 jaar!) een overzicht van de beste schakers op die leeftijd. Zo kunnen we zien dat de Hongaar Peter Leko de beste schaker aller tijden was op 12-jarige leeftijd met een ELO van 2341. Onze eigen Daniel Stellwagen staat op deze lijst van 12-jarigen overigens 12e met een ELO van 2237! Van alle 15-jarigen is Kramnik de beste aller tijden, vanaf leeftijd 16 tot en met 27 is dat vrijwel ononderbroken Kasparov. Daarna komt Fischer om de hoek kijken. Je kunt het zelf allemaal nakijken op de site. Eén ding nog: wie is de beste schaker aller tijden van de 80-jarigen? Zonder te kijken zou ik gezegd hebben: Smyslov, want dat is de enige schaker van 80 jaar die ik ken! Maar dat is niet zo. Het blijkt Miguel Najdorf te zijn. Deze Argentijn, geboren in 1910, blijkt op 80-jarige leeftijd nog een rating van 2548 gehad te hebben! Hij is overigens in 1997 overleden.

Een leuke site, de moeite waard om er gewoon eens lekker rond te neuzen! En om cijfers te blijven: ik geef deze site een 8½!

Han Nicolaas

                                                                         Terug

POMAR - DEN HOORN 6 - 4

Na de uitwedstrijd tegen Den Hoorn op 18 februari die door ons werd gewonnen met 7,5 tegen 2,5 werd nu de revanchematch gespeeld. Op de 18e ging het goed fout met uw wedstrijdleider zodat het vertrek van een aantal liefhebbers chaotisch verliep. Ondanks mijn afwezigheid werd dit goed opgevangen en vertrokken er toch 10 liefhebbers (over tijd) naar Den Hoorn. Nogmaals mijn excuses voor het niet afbellen.

Op maandag 4 maart vereerde Den Hoorn ons met een bezoek en nu zorgde ik voor 10 andere deelnemers die een zwaardere strijd moesten leveren om tenslotte toch als overwinnaar uit de bus te komen. Onze tegenstanders waren ruim op tijd, zodat de vriendelijke woorden bij voorbaat al uitgewisseld konden worden. Daarnaast speelden wij met de digitale klokken wat voor de meeste van hen de eerste kennismaking was met het digitaal gebeuren. Omdat wij altijd goed worden ontvangen in Den Hoorn had de wedstrijdleider voor consumptiebonnen gezorgd zodat de partij kon beginnen.

Zelf speelde ik aan bord 2 en ik heb heel weinig van de overige partijen gezien maar er waren volop verrassingen te noteren. Perry, aan bord 1, liet zich verrassen en kwam kwaliteit achter door een ijzersterk paardenduo. Onze man moest later ook nog eens een stuk opgeven na een aftrek schaak en verloor zodoende de toren. Onze man kon niets anders doen dan opgeven. Glenn Smits kwam een pion achter te staan maar had het beste van het spel. Zijn aanval op de koningsflank sloeg echter niet door waarna hij de partij na een aftrekzet op moest geven.

Wil Kauffman wist daarentegen zijn partij te winnen en verkeert momenteel in een bloedvorm. Da a groep moet op zijn tellen passen. Bob Maas was de volgende die het onderspit moest delven en ook hij verloor kansloos. (1-3)

Frans van der Linden en Hans Jacobs speelde beiden remise zodat de tussenstand 2-4 voor Den Hoorn was.

De laatste loodjes wegen het zwaarst want daarna volgde overwinningen van Thierry Bieger, Christian Wind, Antoon Hommes en Frits Berendse jr

Thierry speelde tegen Gert Butterman en was een stuk achter gekomen. De aanval van zijn tegenstander sloeg net niet door en toen Thierry een volle toren kon winnen via aftrekschaak was winst voor hem het gevolg.

Frits speelde een fraaie partij en wist in een eindstelling te komen na offer van de kwaliteit tegen een overmacht van pionnen die niet te stoppen waren. Hij gaf ook nog eens een toren weg (per ongeluk) maar door het nemen van de toren was promotie van een van de pionnen een feit. Mijn tegenstander kon niets anders doen dan opgeven.

Volgend jaar gaan wij dit zeker herhalen

Frits Berendse jr

                                                                         Terug

SNELSCHAAKKAMPIOENSCHAP

Op maandagavond 8 april werd het Snelschaakkampioenschap van onze vereniging georganiseerd en dankzij de technische ondersteuning van Hans van Lith en zijn hulpmiddelen werd het wederom een groot succes. Er namen 32 deelnemers mee en Kees betreurt het feit dat hij iets te laat binnen was voor deelname. Onder de 32 deelnemers een aantal die voor de eerste keer deel namen aan dit toernooi zoals Martijn, Charles, Govert en Paul. De start was om kwart over acht en om 10 voor elf waren de 176 partijen gespeeld en hadden de klokken een zware avond te verduren. De inzet van de digitale klokken werd goed getest en ook dit bleek een succes. (Namens de vereniging willen wij de sponsors, oa Frans van der Elst en Peter Wernink, nogmaals van harte bedanken)

Naast de 32 schakers die snel speelden waren er 6 spelers die voor hun eigen partij en tijd kozen. Het toernooi is een goede voorbereiding voor de snelschaaktoernooien die op komst zijn.

Zaterdag 18 mei te Delft: Snelschaakkampioenschap voor HSB teams

Zaterdag 1 juni te Den Haag: Nederlands kampioenschap voor teams

Bij dit laatste toernooi ben ik als scheidsrechter uitgenodigd maar het lijkt mij leuk om met een Pomar team ook op dit kampioenschap te verschijnen.

Deelnemers kunnen zich opgeven bij Frits, en ik verwacht voor het eerste toernooi zeker twee teams (red: is inmidddels gespeeld).

Dit kampioenschap was vanaf het begin een prooi voor Perry van der Meer, die ongenaakbaar was en al zijn partijen wist te winnen. Ook de toegiften, op een partij na, werden door hem gewonnen. Ik verdenk hem ervan stiekem geoefend te hebben. Voor Govert was de tijd iets te kort en ook niemand nam de beleefdheid hem een punt te gunnen.

De eerste drie van het kampioenschap was geen verrassing en dat zelfde gold voor de plaatsen 4 tot en met 6. Frans sloop de top 10 binnen door goed te scoren tegen de onderste helft en daardoor kon hij zijn maat Thierry een half punt voor blijven. Albert, Tim en Charles speelden ook een goed kampioenschap. Peter wist gelukkig in de eindfase nog wat punten te vergaren wat het publiek duidelijk wilde horen. Jack moet het niet van snelschaken hebben maar dat is algemeen bekend. Hans Maljers en Piet Berghuis deden ook voor de eerste keer mee en hadden duidelijk plezier in het spel, maar zij bleven wel onder de 50 %.

Pl Naam 1 2 3 4 5 6 7 Rest totaal
1 Perry van der Meer X 1 1 1 1 1   6 uit 6 11
2 Lennard Blaas 0 X 0,5 1 1 1   6 uit 6 9,5
3 Wouter van Markenstein 0 0,5 X 0 1 1   6 uit 6 8,5
4 Frits Berendse jr 0 0 1 X 0   1 6 uit 6 8
5 Felix Ferschtman 0 0 0 1 X   1 5 uit 6 7
6 Gerbrand Beekman 0 0 0     X   6,5 uit 8 6,5
7 Frans van der Linden       0 0   X 6,5 uit 9 6,5

 

 

De eindranglijst volgt als ik deze van Hans heb gekregen.

Heren deelnemers, bedankt voor de gezellige sfeer

Frits Berendse jr

 Eindstand snelschaakkampioenschap 2002                                                              Terug

1 Meer vd, Perry 11 59.5 74.0 66.0 100.00
2 Blaas, Lennard 9.5 58.5 74.5 53.5 50.00
3 Markenstein v, Wouter 8.5 60.5 75.5 54.5 40.00
4 Berendse Jr., Frits 8 60.0 75.5 47.0 38.62
5 Ferschtman, Felix 7 62.0 78.5 45.0 37.24
6-7 Beekman, Gerbrand 6.5 58.5 74.5 42.5 35.86
Linden vd, Frans 6.5 47.5 59.0 33.0 34.48
8-14 Kauffman, Wil 6 61.0 74.0 42.0 33.10
Jong de, Rob 6 55.5 70.0 39.5 31.72
Berendse Sr., Frits 6 55.0 70.5 39.0 30.34
Huzen, Albert 6 53.0 67.0 39.5 28.97
Bieger, Thierry 6 53.0 67.0 36.0 27.59
Nicolaas, Han 6 51.5 65.5 36.5 26.21
Woestenenk, John 6 51.5 62.5 39.0 24.83
15-17 Lohrer, Markus 5.5 55.0 69.0 38.0 23.45
Rijswijk v, Tim 5.5 54.0 68.0 35.0 22.07
Haas, Charles 5.5 43.5 49.5 28.0 20.69
18-25 Kooij vd, Gerard 5 48.0 57.5 30.0 19.31
Jacobs, Hans 5 47.5 57.5 27.0 17.93
Appelman, Jos 5 46.0 54.5 30.0 16.55
Huzen, Martijn 5 46.0 52.5 29.0 15.17
Elst vd, Frans 5 43.5 54.5 27.0 13.79
Maas, Bob 5 41.0 50.5 26.0 12.41
Man de, Peter 5 41.0 50.5 25.0 11.03
Berghuis, Piet 5 37.0 43.0 23.0 9.66
26 Maljers, Hans 4.5 50.0 62.0 33.0 8.28
27 Daalen v, Paul 4 41.5 50.0 22.0 6.90
28-29 Bal, Philip 3.5 40.5 47.0 19.0 5.52
Wernink, Peter 3.5 38.0 44.0 15.0 4.14
30 Hommes, Anton 3 40.5 46.5 22.0 2.76
31 Barkey, Jack 2 39.0 45.0 14.0 1.38
32 Slagboom, Govert 0 39.0 46.5 0.0

                                                                         Terug

Kort verslag uitwedstrijd RHC Arena 3 tegen Pomar 5.

(door Antoon Hommes)

Op 20 december jl ging Pomar 5 met twee invallers, de heren Slagboom en Hertoghs op bezoek bij RHC Arena 3 in het verzorgingstehuis aan de Ametisthorst.

Het Kerstfeest voor de bewoners in de recreatiezaal was net afgelopen, en moest vlug opgeruimd worden en met een kwartiertje vertraging kon gestart worden met schaken.

De start was voorspoedig en al na drie kwartier had Paul van Daalen zijn partij gewonnen. (dat is niet zo gek want Paul draait extern uitstekend en tot nu toe wist hij alle 6 partijen te winnen. FB) Weer een kwartier later het volgende punt voor Albert Huzen.

Daarna ging het wat minder doordat Markus Lohrer, Govert Slagboom en ondergetekende hun partijen verloren. Martijn Huzen en de heer Hertoghs speelden remise waarbij aangetekend moet worden dat laatst genoemde het remiseaanbod van zijn tegenstander accepteerde maar bij doorspelen waarschijnlijk een vol punt had kunnen halen.

Jammer genoeg kon onze eerste bordspeler Glenn Aberca niet komen zodat ook dit punt verloren ging. De eindstand was dus 5-3 voor RHC Arena.

Volgende keer beter

(en dit heeft geholpen daar beide volgende partijen werden gewonnen door ons met 5-3)

Bedankt, Antoon voor dit verslag en het is echt geen schande dat als je zelf speelt, je de andere partijen niet goed kan volgen.

Frits

                                                                         Terug

BESTUURSOVERLEG HSB

Op woensdag 6 maart werd een vergadering gepland met de volgende punten:

  1. Opvolging van een aantal HSB- bestuursleden
  2. Inrichting van het regionale steunpunt
  3. Invoeren van een blijk van waardering van de HSB voor personen die zich voor de HSB bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt.
  4. Financiën KNSB

De avond werd maar matig bezocht en omdat sommige verenigingen met meerdere mensen kwam opdagen leek het nog wat.

 

Punt 1:

In de voorjaarsvergadering van 17 april zal Chris van Zijderveld het bestuur verlaten en daarnaast is nog steeds de vacature voor Vereniging Ondersteuning Public Relations.

Voor het takenpakket van Chris zijn er de volgende opties

  1. Wedstrijdleider, twee kandidaten. Beslissing valt op 17 april
  2. Ledenadministratie, nog geen opvolger
  3. Vice-Voorzitter, HSB aangelegenheid

Voor de vacature VOPR wordt gedacht aan de invulling van de PR omdat via de KNSB er een verenigingsconsulent is voor de ondersteuning, de heer Minze bij de Weg.

 

Punt 2:

De KNSB wil gaan werken met 5 regionale steunpunten die de onderbonden moeten ondersteunen. In eerste instantie zijn er positieve geluiden uit Noord, maar draait Zuid niet echt lekker. Steunpunt West is nog niet gerealiseerd in verband met onderlinge verschillen tussen de bonden HSB/LSB enerzijds en RSB anderzijds. Bij navraag loopt Noord toch niet zo goed als men dacht. De steunpunten moeten de neerwaartse spiraal van steeds minder leden doorbreken.

De aansturing van de regionale steunpunten komt van bovenaf via de KNSB en de steunpunten worden betaald via subsidies. Er is geen financieel risico voor de onderbonden, en de steunpunten gaan zich voornamelijk bezig houden met:
Verenigingsondersteuning (nu Minze bij de Weg)
Kadercursussen
Jeugdbegeleiding/toernooien

De eerstvolgende vergadering voor de beslissing inzake steunpunt West is voor 1 mei met die eis dat de onderliggende stukken ruimschoots op tijd verspreid zijn. De HSB vreest dat bepaalde structuren door de strot worden geduwd.

Er wordt regelmatig gezegd dat de ondersteuning gratis is maar er kleven mijn inziens toch de nodige bezwaren aan ondersteuning via subsidies.
Geen garantie voor langdurige ondersteuning
Toegezegde subsidie gaat ten kostte van andere activiteiten
Onderlinge verschillen tussen de diverse bonden (vooral op gebied jeugd)
Geen garantie dat het aantal leden weer toeneemt
De opmerking "geen steunpunt, geen verenigingsconsulent"

 

Punt 3:

De discussie wordt gevoerd en er worden twee voorstellen op tafel gelegd.

  1. Benoemen Lid van Verdienste
  2. Stoffelijke blijk (speldje etc)

De bijeenkomst kiest voor het tweede maar ik vraag mij wel af wat men dan met het speldje van de KNSB moet omdat je leden hiervoor voor kunt dragen bij de Bond.

 

Punt 4:

In schaakmagazine nr 7 heeft er een uitleg gestaan over de begroting omdat er een grote vraag was van de onderbonden om de jaarstukken meer te onderbouwen.

De mensen die er kritisch naar hadden gekeken waren niet overtuigd en vinden dat de begroting voor "leken" ogen nog steeds niet is te lezen. Vooral het punt dat de subsidies zijn verwerkt in de kosten, zodat er nog steeds geen duidelijk beeld is van inkomsten en uitgaven.

Men wil graag duidelijk zien hoe de opbrengst van contributies wordt verdeeld, en een duidelijk beeld van de werkelijke kosten.

Ik hoop dat de voorjaarsvergadering wat meer duidelijkheid zal verschaffen.

Frits Berendse jr/Jos Bergers

                                                                         Terug

Algemene vergadering van de HSB

Op woensdagavond 17 april vond deze vergadering plaats in de locatie van Lierse (’t Centrum) in de Lier.

  1. Opening
  2. Henk Happel heet allen van harte welkom en heeft zeven afmeldingen ontvangen van diverse verenigingen.

  3. Vaststelling van de agenda
  4. Er wordt een commissie samengesteld die na gaat hoe moet worden omgegaan met het ere lidmaatschap van de HSB. Uitsluitsel volgt in de volgende vergadering.
    De veiligheid bij Grand Prix en Grand Slem toernooien (bv nooduitgang) ligt volledig bij de organisatie.
    Bij problemen bij roken mag worden ingegrepen door de wedstrijdleiders.
    1. Notulen 19 september 2001
    2. De notulen van de afgelopen vergadering worden goed gekeurd.

    3. HSB competitie
    4. Op de enquête inzake speeltempo hebben 17 verenigingen gereageerd. (1005 stemmen) Merendeel van de verenigingen (14 met 771 stemmen) was voor het huidige tempo. 2 verenigingen (118) waren voor het oude speeltempo en 1 vereniging stemde blanco.
      Artikel 23.3 Bij verliespartij past de Wedstrijdleider de reglementaire uitslag niet toe omdat dit ten kostte gaat van de Elo rating.
      Het onderzoek van Rens ter Veen inzake de (teveel) gespeelde wedstrijden van Tijdnood spelers werd door de Wedstrijdleider weersproken en samen kwamen zij er uit dat het reglementair in orde was.
      Kampioenen
      Promotieklasse: WSC 2
      1e klasse: Haeghe Ooievaar 2 en Botwinnik 1
      2e klasse: Haeghe Ooievaar 4, Tijdnood 2, Schaakhuis 1 en Haagse Toren 3
      3e klasse: Tijdnood 3, Voorburg 1 en Schaakmat 2
      4e klasse: Promotie 8 en Schaakhuis 2
      Degradanten
      Promotieklasse: DSC 3 en Tijdnood 1
      1e klasse: Collectief 1, Schaakmat 1, SIO 1 en RSC/Belgisch Park 2
      2e klasse: Lierse 2, Haeghe Ooievaar 6, Promotie 6, en RSC/Belgisch Park 3
      3e klasse: SIO 4, Wassenaar/BF 2 en SIO 3
    5. Bondsraadaangelegenheden
    6. Op verzoek van de HSB is de begroting van de KNSB toegelicht in het Schaakmagazine. Van de afdracht van de HSB naar de KNSB blijkt na onderzoek een verdeling van de kostenverdeling te zijn gemaakt.
      ruim 50% naar Bondsbureau
      27% naar Schaakmagazine
      6% naar competitie en rating
      9% naar jeugdschaak
      6% naar PR en website

      De heer Maas (KNSB) zegt dat in de eerste helft van mei 2002 de KNSB een voorstel doet naar de onderbonden inzake steunpunten KNSB.

      1. Bestuursverkiezing
      2. Henk Happel en het bestuur van de HSB betreuren het dat Chris van Zijderveld stopt als wedstrijdleider van de HSB. Henk roemt de prettige samenwerking en het feit dat Chris voor hem een aanspreekpunt was. Vanaf 1975 bekleedde Chris diverse functies binnen schaakverenigingen en de HSB. Er zijn twee kandidaten die Chris als wedstrijdleider willen opvolgen en beiden lichten dit toe naar de vergadering. Gerard Egging (Promotie) en Gera de Jong van den Berg (Lierse) bekleedden diverse functies bij de eigen verenigingen maar zien in het wedstrijdleiderschap van de HSB toch een uitdaging. Na stemming krijgt Gera de Jong van den Berg de meeste stemmen (648 van de 1067) en zij wordt dus de nieuwe wedstrijdleidster.

        Bob Barbier neemt voorlopig het vice-voorzitterschap op zich en Chris van Zijderveld blijft voorlopig de ledenadministratie (buiten het bestuur om) doen. Een taakomschrijving hiervan wordt nog geplaatst in het mededelingenblad van de HSB.

      3. Presentatie Tijdnood
      4. De presentatie van de vereniging wordt gedaan door een van de voormalige jeugdleden van de vereniging die vanaf de oprichting al bij Tijdnood speelt.
        Tijdnood kent veel nationaliteiten
        Via het asielzoekerscentrum is middels demonstraties veel werving gedaan
        Veel cultuurverschillen door de vele nationaliteiten
        Gezelligheid
        Ondanks kort bestaan (6 jaar) veel groei in het ledenaantal
        Actief deelnemer aan toernooien

        1. Verenigingsconsulent
        2. Subsidieregeling (maximaal 500,00 euro) voor verenigingen die zich inzetten voor ledenwerving en ledenbehoud
          Tevens subsidiemogelijkheden voor verenigingen die ledenwervingen doen op scholen.
          Voor 1 oktober de activiteiten aanmelden bij de consulent en de activiteiten moeten nog dit jaar plaatsvinden
          Hij wil graag weten wat bij de verenigingen leeft en vraagt een enquête formulier in te vullen, en tevens wil hij graag clubbladen ontvangen.
          Bij aanvraag is het mogelijk de club en het beleid door te lichten via een sterkte/zwakte analyse.
          1. Kadermentor
          2. De kadermentor is als kaderdeskundige verbonden aan het steunpunt en fungeert daarmee als eerste aanspreekpunt op kadergebied. Hij begeleidt de cursist maar licht deze ook door. Daarnaast wil hij vooral de cursisten begeleiden en dit geldt vooral voor jeugdtrainers.

          3. Begroting 2002-2003
          4. De toelichting is ruim voldoende maar de vergadering pleit ervoor om naast de begrotingen van het nieuwe en het oude seizoen ook een realisatie op te nemen. De realisatie is dan altijd van het jaar ervoor omdat het boekjaar loopt van 1 juli tot 30 juni.

            Wat betreft de contributie volgt de HSB wederom de verhoging van de KNSB afdracht. Er is een kleiner ledenaantal dan vorig jaar begroot, en een voortzetting van het dalende ledenaantal zal het maken van een sluitende begroting moeilijk gaan maken.

            Afdracht in euro HSB OUD HSB NIEUW KNSB OUD KNSB NIEUW VERHOGING
            Seniorleden 31,29 32,26 24,96 25,93 0,97
            Senior HL 26,50 27,29 19,94 20,73 0,79
            Juniorleden 23,57 24,28 18,42 19,13 0,71
            Junior HL 18,81 19,33 13,59 14,11 0,52
            Asp + pupil 17,74 18,26 13,71 14,23 0,52
            Asp + pupil HL 12,98 13,33 8,98 9,33 0,35
          5. Boetebedragen
          6. Geen opmerkingen dus de bedragen worden goedgekeurd.

          7. Volgende vergadering
          8. Woensdag 18 september 2002.

          9. Rondvraag

          De vereniging Prometheus gaat een samenwerkingsverdrag aan met een nieuw op te richten Nootdorpse Schaakvereniging en zij vragen dispensatie om niet direct in de vierde klasse te moeten beginnen. De thuiswedstrijden worden gespeeld in Nootdorp.

          Programma:

          18 mei 2002 : snelschaken voor clubteams HSB te Delft

          1 juni 2002 : NK kampioenschap voor clubteams te Den Haag.

          Frits Berendse jr

          Zomaar een partij (1)                                                           Terug

          (29 april 2002)

          Wit: Frans van der Elst

          Zwart: Han Nicolaas

          De opening verliep al vrij snel ongewoon (de theorie werd in ieder

          geval voor zover ik weet al vrij snel verlaten) en ging als volgt:

          1. d4 – Pf6
          2. c4 – d5
          3. e3 – e6
          4. Ld3 – c5
          5. Pf3 – Pc6
          6. Ld2 –
          7. Dit verliest geforceerd een pion. Misschien is 6. 0-0 of Pc3 beter.

            6. … cxd4

          8. cxd5 – dxe3
          9. Lxe3 – Pxd5
          10. Le4 – Pxe3
          11. Lxc6+ – bxc6
          12. Dxd8+ – Kxd8
          13. fxe3

          Zwart staat een pion voor en heeft het loperpaar. In het vervolg blijken de twee witte paarden echter behoorlijk lastig te zijn en is het moeilijk voor zwart zijn lopers actief te maken.

          1. … Lb4+
          2. Kf2 – f6
          3. Td1+ – Kc7
          4. a3 – Le7
          5. Pc3 – Lb7?
          6. Pd4 – Lc8
          7. Tac1 – a6
          8. Pa4 – Ld7
          9. Pc5 – Lxc5
          10. Txc5 – e5
          11.     Pxc6? (zie diagram 1)
          12. Diagram 1 (na 22. Pxc6?)                    Diagram 2 (na 26. … e4)

            Wit denkt zo de pion terug te winnen, want op 22. … Lxc6? volgt 23. Tdc1 en de witte torens dringen de zwarte stelling binnen. Maar zwart heeft beter!

            22. … Kb6! (de witte toren op c5 moet weg of gedekt worden)

          13. Tdc1 – Thc8 (het paard zit in de val. Wit zet met zijn volgende
          14. zet nog een valstrik)

          15. Pxe5 – fxe5 (vooral niet 24. …Txc5? Wegens 25. Pxd7+! en
          16. zwart komt zelfs een stuk achter!)

          17. b4 – Txc5
          18. Txc5 – e4 (zie diagram 2)
          19. Tja, zwart staat een stuk tegen een pion vóór en je zou toch verwachten dat dit, hoewel niet eenvoudig, gewonnen ‘moet’ zijn. Maar wat is het plan voor zwart? Hoe win je dit? Jaren geleden heb ik het standaardwerk van Max Euwe "Oordeel en Plan" doorgeworsteld. Je moet eerst een oordeel over de stelling hebben, dan pas kun je een plan maken. En een plan is noodzakelijk, anders ‘doe je maar wat’!

            Mijn plan in deze stelling was om te proberen de torens te ruilen, want dan zou de winst een stuk eenvoudiger zijn (dacht ik). Wit zal dit zeker proberen te voorkomen: zijn toren staat ijzersterk en houdt de zwarte koning op de damevleugel. Afgezien van een poging de torens te ruilen had ik niet echt een duidelijk plan: ik zag niet goed hoe ik hier op winst moest spelen. Maar misschien is het oordeel wel fout en is deze stelling remise! Het ging nog als volgt verder.

          20. Kg3 – a5
          21. Gezien mijn plan de torens te ruilen was gelijk 27. … Tc8 hier misschien beter, of in ieder geval consequenter.

          22. Te5 – axb4
          23. axb4 – Lc6
          24. Te7 – Ta7
          25. Te5 – Ta3
          26. Kf4 – h6
          27. h4 – Ta8
          28. Kf5 – g5
          29. Ik heb hier lang nagedacht over 34. … Te8 om alsnog te proberen de torens af te ruilen. Maar ik had de indruk dat wit na torenruil eerder beter staat dan zwart! Tijdens de partij dacht ik zelfs dat zwart dan verloren komt te staan! Maar na mijn, ongetwijfeld niet geheel waterdichte analyse die ik later thuis achter het bord deed, kwam ik tot de voorlopige conclusie dat zwart dan vrij geforceerd remise kan maken. De partij zou na 34. … Te8 bijvoorbeeld alsvolgt verder kunnen gaan:

            35.Txe8 – Lxe8

            36.Kxd4 – Lc6+

            37.Kf5 – g5! (niet 37. … Lxf2 wegens 38. Kf6! alhoewel ook

            dát bij nader inzien waarschijnlijk remise is)

            38.hxg5 – hxg5

            39.g4! – Kb5

            40.Kxg5 – Kxb4

            41.Kf5 – Kc5

            42.e4 – Lg8

            43.e5 – Kc6

            44.g5 – Kd7

            45.Kf6 – Ke8

            46.e6 – Kf8

            47.e7+ - Ke8

            48.g6 – Lc4 en zwart offert zijn loper voor de g-pion op g8

            waarna de pion op e7 valt.

          30. hxg5 – hxg5
          31. g4! – Ld7
          32. Kxd4 – Lxg4
          33. Txg5 (zie diagram 4) Remise (op voorstel van wit)

          SIO1- POMAR1 2,5-5,5                                                                          Terug

          De laatste ronde moest het toetje zijn voor een geslaagd extern seizoen. Op maandag 25 maart won ons vlaggenteam van SIO na een tumultueuze match, en dit is keurig in beeld gebracht door onze web-master. Ook het vierde wist op deze avond te winnen van Haagse Toren met 4,5 tegen 3,5 en tot slot won het vijfde de uitwedstrijd tegen Promotie 7 met 5 tegen 3. Dit ondanks het feit dat zij met een man minder moesten aantreden.

          De Haagse Schaakbond is vorig jaar begonnen met een collectieve laatste ronde voor de eerste klas en dit werd wederom een groot succes. Vier wedstrijdleiders op 8 matches en daarnaast speelde ook nog een lager SIO team tegen Vogelwijk. Tenslotte werd in de zelfde zaal ook nog wat interne partijen afgewerkt. Ondanks het fraaie aanbod van SIO was de vereniging niet blij met de resultaten. Drie degradaties voor verschillende SIO teams. Ik hoop dat zij volgend jaar weer de goede richting uitgaan.

          Felix scoorde het eerste volle punt voor ons en het was ook nog eens een primeur dat de digitale klok waar mee werd gespeeld pardoes uitviel. Probeer dan maar eens te verzinnen hoeveel tijd beide spelers hebben gebruikt. Hij wist eenvoudig te winnen via twee pionnen voorsprong. Gaida Ferschtman speelde tegen Rien Hofman en wist de partij remise te houden ondanks een pluspion. Een dubbelpion stond echter ongunstig zodat dit de terechte uitslag werd.

          Frits, invaller aan bord 5, speelde een fraaie en taaie partij maar moest toch lijdzaam zien hoe hij het onderspit dolf. Na een goede opbouw stond ik sterker maar twee afwachtende zetjes gooiden roet in het eten. Kwaliteit moest gegeven worden om mat te voorkomen en daarna was het een kwestie van tijd voordat ik op kon geven. Wouter bracht ons weer op voorsprong door zijn partij gedecideerd te winnen. In het eindspel kon het alle kanten op maar onze man kwam een stuk voor te staan en won.

          Lennard speelde niet zijn beste partij en kwam een aantal pionnen achter te staan. Het doorspelen werd beloond met een remise omdat zijn jeugdige tegenstander het verkeerde pad koos. Gerbrand maakt er meestal geen latertje van en wilde graag ingaan op een remiseaanbod, tegelijk met Rob zodat wij dan op vier punten zouden komen. Gezien het hectische verloop bij de partij van Perry adviseerde ik door te spelen. Ik had me net omgedraaid of Gerbrand kwam het volle punt melden. Hij stond kwaliteit achter maar had een handvol pionnen meer. Met zijn paard verschalkte hij de toren en de partij.

          Rob en zijn tegenstander kwamen in tijdnood toch remise overeen zodat wij veilig waren met een 4,5-2,5 voorsprong. Perry en Dirk van Antwerpen maakten er een prachtige partij van en moesten noodgedwongen gaan snelschaken om voor tijd klaar te zijn. Perry deed dit duidelijk beter en een vol bord werd in een mum van tijd geledigd. Ik verdenk onze man ervan dat hij zich in stilte voorbereid voor het snelschaakkampioenschap van onze vereniging op 8 april aanstaande. De winst en behoud voor de eerste klasse. Typerend was het dat Botwinnik met 8-0 over Wassenaar/B Fisher walste ondanks dat beide teams 1 en 2 in de stand stonden. Een prachtig kampioenschap voor onze vrienden van Botwinnik. Zij mogen weer in de promotieklasse gaan spelen en voor hen hoop ik op een beter resultaat dan het afgelopen seizoen.

          Leuk, zo’n afsluitende ronde. Nogmaals, gefeliciteerd

          Frits Berendse jr

                                                                                   Terug

          Persoonlijke resultaten HSB competitie 2001-2002.

          POMAR 1

          Naam Bord Resultaat PERC PC01 PC00
          L.J.H. Blaas 1 4 uit 6 67 100 25
          P.J.A. van der Meer 3 3,5 uit 6 58 83 36
          W. van Markenstein 2 3,5 uit 7 50 100 20
          G. Beekman 5 3,5 uit 7 50 92 71
          I. Vasileva 8 1 uit 2 50 - -
          Teamresultaat   25 uit 56 45 86 31
          Mevr. G. Ferschtman 6 2,5 uit 6 42 79 50
          R.H. de Jong 7 2,5 uit 7 36 80 0
          F. Ferschtman 4 2 uit 6 33 92 7
          Invallers   2,5 uit 9 28 75 25

          Een moeilijk jaar voor ons vlaggenteam en pas in de laatste wedstrijd werd de positie in de eerste klasse gehandhaafd door een fraaie overwinning tegen SIO 1 uit s’Gravenzande. Met 7 uit 7 scoorde ons team een vierde plaats en werd Botwinnik overtuigend kampioen zodat zij de degradatie van vorig seizoen ongedaan maken. Lennard scoorde het beste resultaat maar had af en toe het geluk aan zijn zijde. De scores ontlopen elkaar niet veel en het hoge aantal invallers komt voornamelijk door het vertrek van Inna Vasileva naar Engeland. Pomar 1 verloor van Wassenaar 1, Haeghe Ooievaar 3 en Botwinnik 1. Gelijk werd er gespeeld tegen DD 4 en winst tegen RSC/BP 2, Promotie 3 en SIO 1

          POMAR 2
          Naam Bord Resultaat Perc PC01 PC00 PC99
          F.A. van der Elst 4 4 uit 6 67 50 25 -
          L.J. Blaas sr 5 4 uit 6 67 36 42 -
          J.J. Versluys 8 4 uit 6 67 57 67 33
          F.N. Berendse jr 1 3 uit 6 50 50 100 57
          H.A.G van der Stap 6 2,5 uit 5 50 42 - -
          Teamresultaat   25 uit 56 45 46 43 44
          Invallers   3 uit 7 43 33 80 58
          K. Vink 3 2 uit 7 29 71 43 42
          C Haazen 7 1,5 uit 6 25 21 50 86
          J.A. Barkey 2 1 uit 7 14 50 36 29

          Pomar 2 behaalde hetzelfde resultaat als Pomar 1 met 25 uit 56 en ook een fraaie vierde positie. Kees en Jack speelde als enige alle 7 de partijen maar kwamen regelmatig in tijdnood. Er werden grote nederlagen geleden tegen RHC/Arena 1, Haeghe Ooievaar 4 en DD 6. Vooral de laatste nederlaag was een blamage en DD kon zich door deze overwinning redden en Lierse 2 werd hiervan de dupe. Een gelijk spel tegen DSC 6 en winst tegen Collectief 2, Rijswijk 4 en Lierse 2. Clemens kan duidelijk beter en dat bewijst hij voorlopig alleen in de interne competitie. Frans, Leo en Jery wilden niet voor elkaar onderdoen.

          POMAR 3
          Naam Bord Resultaat Perc PC01 PC00
          Thierry Bieger 1 4,5 uit 6 75 64 50Pom5
          Invallers   6,5 uit 9 72 63 27
          G.T. van der Kooy 7 3,5 uit 5 70 30 43
          H. Nicolaas 2 4 uit 6 67 - -
          Teamresultaat   34 uit 56 61 55 38
          Christian Güde 6 3 uit 5 60 58 58Pom5
          J. Woestenenk 3 3,5 uit 6 58 64 -
          P. de Man 5 3,5 uit 6 58 64 25Pom2
          M.P. Hazen 4 3,5 uit 7 50 30 57
          Frans vd Linden 8 2 uit 6 33 80 70Pom5

          Pomar 3 kwam iets te kort om het kampioenschap op te eisen. Nu restte er nog maar een tweede plek. Thierry bewijst zich dit jaar intern en extern en belooft door te stromen naar het eerste of tweede. Pomar 3 moet de invallers in ere houden want zij scoorden een hoog percentage. Gerard en Han (zijn externe debuut) scoorden boven verwachting goed. De scores ontlopen elkaar niet veel, maar door de tentamendruk van Frans heeft hij het niveau van vorig seizoen niet kunnen halen. Er werd gewonnen van SIO 4 (8-0), Lierse 3, D.S.C.7, Schaakmat 3 en gelijk gespeeld tegen H.S.V. 3. Verloren werd van de uiteindelijke kampioen, Tijdnood 3 en geflatteerd van Regina Pacis 1. Ondanks deze twee nederlagen eindigde Pomar 3 als hoogste van alle Pomar teams. De derde klas, met drie Pomar teams, moet maar weer eens ruimte maken voor een kampioenschap, zodat de groei er weer een beetje in zit.

          POMAR 4
          Naam Brd Resultaat Perc PC01 PC00
          J.R. Poelman 5 2 uit 2 100 - -
          P. Berghuis 3 5 uit 6 83 67 86
          T. van Rijswijk 7 4 uit 6 67 - -
          Ph Bal 8 3 uit 5 60 93 57
          Teamresultaat   24 uit 55 44 46 60
          J W Maljers 2 2 uit 6 33 25 50
          Invallers   5 uit 15 33 41 69
          H Jacobs 4 1,5 uit 5 30 33Pom3 29Pom3
          B Maas 6 1,5 uit 6 25 67 -
          C Wind 1 0 uit 4 0 25 40Pom3

          Pomar 4 begon slecht maar wist zich knap te herstellen door een vierde plaats te pakken. Jos Poelman speelde iets te weinig partijen en dat verklaart ook het hoge aantal invallers. Niemand van dit team speelde alle 7 de partijen. Er werd gewonnen van SIO 3, Haeghe Ooievaar 7 en Haagse toren 5. Een gelijk spel werd genoteerd tegen Paris 1 en er werd verloren van Vogelwijk 4, Schaakmat 2 en DSC 8. Piet Berghuis scoorde goed met 83%. Christian, aan bord 1 had het moeilijk aan het eerste bord, en ook Bob speelde onder zijn kunnen. Tim zag zijn heroptreden goed beloond, en Flip blijft extern goed scoren. Het Delftse onderonsje tussen Paris en DSC 8 werd verrassend gewonnen door Paris zodat ook hier een SIO team degradeert.

          POMAR 5

          Naam Bord Resultaat Perc PC01 PC00
          P van Daalen 8 7 uit 7 100 - -
          M Huzen 7 5 uit 7 71 50 -
          G Aberca 1 2 uit 3 67 67 50Pom3
          A Huzen 3 3 uit 5 60 100 -
          J Bergers 4 3,5 uit 6 58 10Pom4 36Pom4
          JG Appelman 6 3,5 uit 6 58 29Pom4 50Pom4
          Teamresultaat   28,5 uit 54 53 49 36
          AA Hommes 5 2 uit 7 29 25 -
          MTA Lohrer 2 1 uit 5 20 25 36Pom3
          Invallers   1,5 uit 8 19 40 15

          Boven verwachting werd door Pomar 5 goed gepresteerd en pakten zij verrassend een derde plaats in de competitie. Na de promotie van vorig jaar om de plekken in de derde klasse op te vullen verwachte ik niet direct dat het team zou degraderen, maar voorspelde ik wel dat het een moeilijk seizoen zou worden. Tot twee keer toe werd er met 7 man gespeeld omdat ik niet op tijd aanvulling kon krijgen voor het team. Dit maakt de prestatie alleen maar mooier. Paul van Daalen (debutant) was de enige Pomar man met 100%, en ook nog eens 7 uit 7. Ook Martijn, Glenn (jammer dat je zo weinig speelt), Albert en beide Jossen scoorden ruim boven de 50%. Bij Markus is het ene jaar beter dan het andere, maar hij moet toch wat meer tijd nemen voor zijn partijen en voor het team. Het extern spelen voor een team houdt ook in dat je interesse hebt voor je team maten en dat maakt de sfeer alleen maar beter. Keurig gespeeld, Jongens.

          Al met al is het dit seizoen niet tegengevallen en hebben wij weer vier debutanten voor de externe competitie naar voren geschoven. Wat mij wel opvalt is dat de bezoekende verenigingen op tijd aanwezig zijn maar dat er bij ons nog wel eens een lege plek valt te bewonderen. Ik wil u dan ook vragen om vooral bij externe partijen op tijd te verschijnen. Liefst voor het afgesproken tijdstip zodat dit voor de wedstrijdleider geen probleem meer hoeft te zijn. Daarnaast zou ik ook graag partijverslagen zien van uitspelende teams want het komt helaas te weinig voor dat de spelers eventjes de hoogtepunten uit hun partij uitwerken. Doordat de teamleider zelf ook speelt wordt zijn taak op deze manier wat gemakkelijker.

          Prettige Vakantie, en tot volgend extern seizoen.

          Frits Berendse jr

          Zomaar een partij (2)                                                                          Terug

          Hier weer eens een partij. Deze keer een verliespartij van mijzelf (met wit) tegen Felix (met zwart). De partij is erg levendig en er zijn kansen aan beide kanten. Wit maakt hier de fatale inschattingsfout, waar een prachtige voortzetting mogelijk was. Kijk maar eens naar het onderstaande spelfragment.

          stand na 18. …, Pf6xd5

          19. Le3xc5 , Db6xc5 20. Tg1xg7† , Kg8xg7

          21. Df4xe4??, Dc5-a3† 22. Kf1-g1 , Pd5-c3† wit geeft op

          De loper was "giftig", daarom was de voorzetting op de 19de zet geen goede. Een leuk valletje ingebouwd door zwart. Maar wit had het paard op d5 gewoon kunnen slaan met de toren! Het is mooie voortzetting, je zou het maar ontdekken achter het bord…

          19. Td2xd5! , Le4xd5

          20. Tg1xg7†!! dit is de pionte van het slaan op d5: de loper dekt nu niet meer het veld g6, waardoor de dame ongehinderd de aanval kan zoeken.

          20. …. , Kg8xg7 21. Df4-g5† , Kg7-h8

          22. Pe4xf7†!! , Tf8xf7

          Ongelooflijk, eerst een toren tegen een paard, vervolgens een toren, en nu nòg een paard!! En dan de nekslag:

          24. Le3-d4† , Tf7-f6

          De toren moet worden gegeven om mat te voorkomen, vervolgens de dame tegen de loper en vervolgens kan wit met schaak de ongedekte loper op e4 ophalen. Wit zou dan een een dame en 2 pionnen tegen een toren voor staan. Prachtig!

                                                                         Terug

Adressen Pomar ] Agenda 2003-2004 ] Interne competitie ] Pomar 1 ] Pomar 2 ] Pomar 3 ] Teams/Rating ] Partijen naspelen ] Online schaken! ] Clubblad Pomar ] Jeugd ] Interessante links ]