Bosgang 2 2287DD Rijswijk
Dinsdag 20:00 - 00:00
Externe competitie 2016-2017

Pomar 1
Pomar 2
Verslagen Pomar 1
Verslagen Pomar 2
Teamopstellingen

Pomar 1

Pomar 1 degradeerde uit de 1e klasse en speelt dit seizoen dus in de 2e klasse. De laatste keer dat dat gebeurde was in het seizoen 2009-2010: we werden toen wel direct kampioen. Laten we dat maar als doel stellen: terugkeren naar de 1e klasse! Dat moet dan gebeuren in een poule met DCSV 1, Lierse 1, Haeghe Ooievaar 2, Schaakhuis 3, WSC 4, DSC 6 en Promotie 6. Geen makkie denk ik maar we gaan ons best doen!

Door het vertrek van kopman Chris Gerritsen is de samenstelling van het team licht gewijzigd en schuiven de borden 1 t/m 6 van vorig seizoen allemaal een plaatsje op. Bas von Königslöw, vorig seizoen aan bord 1 in het tweede team, komt ons vlaggenschip versterken en zal op bord 7 plaatsnemen. Uw verslaggever blijft rustig op het achtste bord zitten.

Het programma voor ons 1e team ziet er als volgt uit:
(Klik op een uitslag om rechtstreeks naar het verslag van de desbetreffende wedstrijd te gaan).


Datum Thuis Uit Uitslag
4 oktober 2016 Pomar 1 Promotie 6 6-2
31 oktober 2016 WSC 4 Pomar 1 4½-3½
28 november 2016 DSC 6 Pomar 1 5-3
20 december 2016 Pomar 1 Lierse 1 6-2
13 februari 2017 Schaakhuis 3 Pomar 1 6½-1½
7 maart 2017 Pomar 1 DCSV 1 4-4
5 april 2017 Haeghe Ooievaar 2 Pomar 1 2½-5½




Verslagen Pomar 1


1e ronde

4 oktober 2016: Pomar 1 - Promotie 6    6 - 2

Dinsdag 4 oktober opende ons eerste team het externe seizoen voor Pomar met een thuiswedstrijd tegen Promotie 6 uit Zoetermeer. Pomar 1 is vorig seizoen gedegradeerd naar de tweede klasse en zal er dus alles aan doen om dit jaar kampioen te worden en terug te keren naar de eerste klasse waar we al zovele jaren in spelen. Laten we beginnen met de externe wedstrijd van vanavond.

Han Terpstra (bord 3) kwam niet helemaal lekker uit de opening en verloor al vrij snel een stuk. Vervolgens ging HanT echt schaken en tot mijn stomme verbazing zou deze partij één van de langste van de avond worden. De uitslag houdt u tegoed ...
Bas von Königslöw, gepromoveerd van Pomar 2 naar ons topteam, bracht het eerste halve punt binnen in een partij waarin het evenwicht nooit verbroken leek. Bas leek wat gedrukt te staan, maar het eindspel met aan beide kanten een dame, twee torens en een handvol pionnen was nou niet zo boeiend om er nog eens uren voor te gaan zitten: ½ - ½.
Uw verslaggever (Han Nicolaas) bracht het eerste winstpunt binnen na een, ik moet eerlijk zeggen, vrij eenvoudige overwinning op het achtste bord. Mijn tegenstander was zo vriendelijk twee zetten om te draaien wat hem een stuk kostte. Dat maakte mijn taak vrij eenvoudig, de man uit Zoetermeer speelde nog lang door (wat mag, opgeven kan altijd nog) maar de winst kwam nooit in gevaar: 1½ - ½.

     
 
   


Kees Vink, wit aan bord 2, speelde een prima partij waarin tegengesteld werd gerokeerd. Dat levert meestal leuke partijen op wat ook hier het geval was. Beide koningen werden onder vuur genomen maar de aanval van Kees zag er een stuk gevaarlijker uit, mede ook omdat de zwarte koningsstelling vrij open was. Na verdubbeling van de torens op de h-lijn en de inval van de witte dame in de zwarte stelling was mat onontkoombaar. Fraaie winst voor Kees en een 2½ - ½ voorsprong.
In de partij van Felix, zwart op het vierde bord, werd niet gerokeerd. Felix stormde met zijn pionnen op de koningsvleugel naar voren en plantte pionnen neer op h4, g5, f4 en e5. De boel kwam daar wel een beetje vast te staan en het was onduidelijk of, en zo ja, wie er vooruitgang kon boeken. Dat wisten de heren zelf kennelijk ook niet want het punt werd gedeeld op een bord vol met stukken: 3 - 1.

     
 
   


Frits Berendse won met zwart op bord 5 een kwaliteit maar het eindspel toren versus loper met aan beide kanten een paar pionnen leek nog niet zo eenvoudig. Frits zette zijn toren echter optimaal neer en zijn tegenstander kon eigenlijk geen kant op. Dat zag de man zelf ook in en hij legde zijn koning om: 4 - 1, het eerste matchpunt was binnen!
De overige drie borden zagen er hoopvol uit, in ieder hoopvol genoeg om het benodigde halve punt in de wacht te slepen. Weliswaar stond HanT in mijn ogen nog steeds verloren maar Perry van der Meer stond lekker op het topbord terwijl Harry Hijman een degelijke stelling had op het zesde bord.

Perry wist zijn voordeel inderdaad uit te buiten. Hij plantte een ijzersterk paard op d2, ondersteund door een pion op e3 en won een kwaliteit. Een veropgerukte vrijpion deed vervolgens de rest: mooie winst met zwart aan het eerste bord! Het betekende tevens een 5 - 1 stand waarmee de twee matchpunten in de pocket waren!
HanT had het zijn tegenstander inmiddels dermate lastig gemaakt (blijven compliceren die stelling, ook al sta je een stuk achter!) dat de winst voor de man uit Zoetermeer steeds verder uit als los zand door zijn vingers begon te glippen. Het lukte HanT zelfs om er met eeuwig schaak een zeer zwaarbevochten half punt uit te slepen waarmee zijn doorzettingsvermogen werd beloond: 5½ - 1½.
     
 
   


Onze reserveman Harry Hijman (Hans Mudde was helaas ziek) had inmiddels aan het zesde bord een pion gewonnen en stond niet verkeerd. De twee heren vonden het echter, zeker ook gezien de stand, wel mooi geweest en schudden elkaar de hand. Remise en een 6 - 2 eindstand. Mooi begin mannen!

De volgende wedstrijd is op maandag 31 oktober, uit tegen WSC 4 in Naaldwijk.




2e ronde

31 oktober 2016: WSC 4 - Pomar 1    4½ - 3½

Maandag 31 oktober trok ons eerste team het wijde Westland in om het in Naaldwijk in de tweede externe wedstrijd op te nemen tegen WSC 4. Op papier zouden we hier 'eigenlijk' moeten winnen, maar het liep anders ...

Kees Vink opende met zwart op bord 2 de score met een half punt. Hij stond naar eigen zeggen 'niet lekker' en dan is een half punt mooi meegenomen: ½ - ½.
De eerste kleine tegenvaller werd genoteerd aan bord 5 waar Frits Berendse voor mijn gevoel zo goed als gewonnen kwam te staan. Hij had een pion meer, een ijzersterke vrijpion en meer tijd op de klok. De man van WSC wist echter met een lepe zet de pion terug te winnen waarna het resterende toreneindspel nog goed moest worden gespeeld door Frits om het niet te verliezen. Frits was op zijn hoede en bracht een half punt binnen. Tegenvaller is misschien een groot woord maar gezien de stelling had ik het volle punt min of meer al geteld: 1 - 1.

Felix Ferschtman (zwart aan bord 4) kwam een pion achter maar er leek niet zoveel aan de hand, bovendien had Felix meer tijd. In een moment van schaakblindheid gaf Felix echter een vol stuk weg waarna de partij direct over en uit was: 2 - 1.
Peter de Man viel aan het zesde bord in voor Hans Mudde die belangrijke zaken te doen had in Suriname. Er werd hier een volkomen gelijke stelling bereikt met aan beide kanten een dame, twee torens en zeven pionnen. De WSC-er was duidelijk tevreden met een half punt en aangezien er absoluut geen winstkansen inzaten voor onze man nam Peter genoegen met een half punt: 2½ - 1½.

     
 
   


Bas von Königslöw, wit aan bord 7, speelde een prima pot, kreeg een sterk loperpaar, won een pion en had meer ruimte voor zijn stukken. Als er iemand op winst had kunnen spelen in deze partij was het Bas maar de stelling was behoorlijk gesloten. Bas probeerde van alles maar kwam er ondanks de pluspion niet doorheen: remise en 3 - 2.
Kopman Perry van der Meer schijnt het juiste ritme en en de juiste motivatie gevonden te hebben. Intern een 100%-score en na vanavond ook extern nog geen half punt verspeeld. Perry kreeg twee pionnen voor de kwaliteit waaronder een sterke vrijpion op g7 die de man uit het Westland de nodige hoofdbrekens bezorgde. Bovendien moest de WSC-er de kwaliteit teruggeven omdat Perry met subtiel stukkenspel een matdreiging aan het vlechten was. Het voordeel voor Perry bedroeg nu echter drie pionnen en met twee verbonden vrijpionnen pakte Perry de volle buit: fraai gespeeld en een 3 - 3 tussenstand. Het kon nog steeds met de beide Hannen nog volop bezig!

     
 
   


Han Terpstra speelde met wit aan bord 3 een degelijke partij en kon bogen op een klein plusje in een stelling waarin beide spelers twee torens, twee stukken en zes pionnen hadden. In het verre middenspel offerde HanT een stuk voor twee pionnen. Ik begreep dat eerlijk gezegd niet goed maar ongetwijfeld had HanT mooie dingen in gedachten; of het was pure noodzaak, dat weet ik niet. In ieder geval was het offer niet toereikend, niet voor winst maar zelfs niet voor remise. Dat was toch wel een flinke domper en het betekende een 4 - 3 achterstand.
Uw verslaggever (Han Nicolaas, zwart aan bord 8) moest dus winnen om in ieder geval nog een matchpunt mee naar huis te kunnen nemen. Dat heeft er halverwege de avond wel even ingezeten, maar aan het eind van de avond was ik tevreden met de remise die er uiteindelijk op het bord kwam. Ik speelde best een goede partij, al zeg ik het zelf, offerde na de opening een pion om mijn loper te kunnen activeren en kreeg toen lekker spel. Ik won de pion terug en even later kwam ik in het paard-tegen-loper-eindspel zelfs een pion voor en had op dat moment goede hoop op een vol punt. Maar ik had de kracht van de witte loper behoorlijk onderschat, zodanig dat ik twee pionnen verloor en een pion achter kwam te staan. Met kunst en vliegwerk, en met een paard dat heel vervelend het hele bord oversprong, wist ik dit remise te houden maar als mijn tegenstander het nauwkeurig(er) had gespeeld had ik het waarschijnlijk niet gered.

Al met al een 4½ - 3½ nederlaag die ik niet heb zien aankomen en die onze kansen op promotie aardig tegenwerkt. De concurrentie, bestaande uit DSC 6 en Schaakhuis 3, zal met genoegen de Westlandse Courant van 1 november hebben gelezen ....



3e ronde

28 november 2016: DSC 6 - Pomar 1    5 - 3

Maandag 28 november trok ons vlaggenschip naar Delft om koploper DSC 6 te bestrijden. Wilden we nog enig zicht houden op het kampioenschap dan moest deze wedstrijd echt wel gewonnen worden. We deden ons best ...

Evenals in de vorige wedstrijd was Kees Vink ook nu als eerste klaar. Met zwart kwam hij aan bord 2 een pion voor en na dik twee uur spelen kon Kees het eerste punt voor ons team aantekenen: 0 - 1.
Van de verliespartij van Han Terpstra aan het derde bord heb ik niets meegekregen, helaas...

Uw verslaggever speelde aan bord 8 een draak van een partij. Ik kwam niet echt lekker uit de opening, dacht me te kunnen bevrijden met een opstoot in het centrum (e5) maar dat pakte volledig verkeerd uit. Ik verloor een stuk en daarmee ook de partij: 2 - 1.
Onze kopman Perry van der Meer, zowel intern als extern lekker in vorm, begon met 20 minuten achterstand op de klok en dat zou hem wel eens opgebroken kunnen hebben aan het eind van de partij. Perry plantte een sterk paard op e5 en gooide zijn koningsstelling open met f4, g4 en h4. De aanval richting de zwarte koning zag er gevaarlijk uit en dat was die ook. Perry had waarschijnlijk te weinig tijd om alle aanvalsvarianten goed door te kunnen rekenen (er zat een hele mooi mataanval in...) en berustte in remise. Een halfje te weinig naar mijn idee: 2½ - 1½.

Frits Berendse (wit aan bord 5) speelde een fraaie pot, verloor een pion maar had een dijk van een stelling. In een complexe stelling gebruikte de man van DSC erg veel tijd maar kon de problemen op het bord niet het hoofd bieden. Frits won en bracht de stand weer in evenwicht: 2½ - 2½.
Bij Gerbrand Beekman (invaller voor Bas von Königslöw) kam een rustige Siciliaan op het bord waarin lang en geduldig werd gemanoeuvreerd. Geen van beide partijen kreeg enig overwicht, ook niet in materieel opzicht, en na overleg met beide teamleiders werd de vrede getekend: 3 - 3, het kon dus nog!

De twee overgebleven borden (Felix Ferschtman aan bord 4 en Hans Mudde op het zesde bord) stonden echter beide lastig. Felix stond wat gedrukt en zijn koningsstelling lag behoorlijk open. De DSC-er kreeg twee stukken voor een toren en een enorme aanval richting de zwarte koning. Daar was geen (Russisch) kruid tegen gewassen: 4 - 3.
Dat betekende dat Hans zou moeten winnen om een matchpunt mee naar huis te nemen maar dat was teveel gevraagd. Er had waarschijnlijk wel remise ingezeten maar in een lastige stelling verloor Hans een pion waarna het toreneindspel met een pion minder verloren was: 5 - 3.

Opnieuw een nederlaag en ik zeg waarschijnlijk geen hele rare dingen (...) als ik beweer dat we het kampioenschap maar een jaartje uit moeten stellen. Volgende keer beter mannen, dat is dan op dinsdag 20 december, thuis tegen Lierse 1.



4e ronde

20 december 2016: Pomar 1 - Lierse 1    6 - 2

Na twee achtereenvolgende nederlagen moest ons vlaggenschip op 20 december proberen het tij te keren. Dat moest dan gebeuren tegen het eerste team van Lierse. Na een gloedvolle openingsspeech van wedstrijdleider Rens ter Veen konden we rond 19.45 uur achter de borden plaatsnemen. Het team van Lierse 1 was op dat moment nog niet helemaal compleet want één van de twee dames kon ons kabouterhuisje niet één-twee-drie vinden maar had na een minuut of twintig toch onze locatie bereikt. Wij waren wel compleet met de kanttekening dat Han Terpstra en Hans Mudde helaas verhinderd waren. Gerbrand Beekman (intern lekker op dreef en extern voor Pomar 2 ook een vaste en stabiele kracht) en Wil Kauffman (intern ook goed bezig en wilde wel weer eens een extern potje spelen) waren bereid deze twee plekken in te nemen.

Het begin was duidelijk voor de gasten. Wil kwam er ondanks zijn geliefde b4-opening niet aan te pas, de man van De Lier was op zijn hoede en kon na ongeveer vijf kwartier spelen het eerste volle punt voor de gasten laten aantekenen.
Daarna was het aan de topborden om wat terug te doen. Kopman Perry van der Meer verloor weliswaar een pion maar had actief spel. Zijn toren kwam de witte stelling binnen en mede hierdoor kon Perry een half punt behalen.
Kees Vink bracht vrij snel daarna ook een half punt binnen in een partij waar ik vrijwel niets van heb gezien: 1-2.

Daarmee was de koek op voor de gasten en was het één en al Pomar wat de klok sloeg. We kregen er echt zin in en, het moet gezegd, het viel vanaf dat moment op alle borden de goede kant op: voor ons dan...





Uw verslaggever (Han Nicolaas) had op bord 6 vrijwel vanaf het begin van de partij druk op de zwarte stelling maar een duidelijke winstweg was zo gauw niet te zien: athans, ik zag hem niet. Na grootscheepse afruil van dame, torens en een licht stuk resteerde een eindspel met een goed paard voor mij tegen een slechte loper voor mijn tegenstander. Ik won een pion en dat werd een gevaarlijke vrijpion. De man van De Lier vond het raadzaam om dat ding er met zijn loper af te halen maar bleef vervolgens zitten met een eindspel paard+vijf pionnen tegen zes pionnen dat totaal verloren was voor hem, al moest ik wel even op m'n klok letten. Dat deed ik gelukkig waarmee de overwinning een feit was en de stand op 2-2 kwam.

Luttele minuten later zette Gerbrand ons op voorsprong na een op het oog eenvoudige winst op het derde bord. Zo eenvoudig zal het wel niet geweest zijn maar feit is dat Gerbrand twee pionnen won die in het toreneindspel meer dan voldoende waren voor een vol punt: 3-2.
Frits Berendse bracht het eerste matchpunt binnen na een fraaie winst op bord 5. De strijd ging hier lange tijd materieel gezien gelijk op (beiden hielden een toren, licht stuk en vijf pionnen over), maar de stukken van Frits werkten beter samen en bovendien had hij een sterke vrijpion. De tegenstander van Frits kwam niet onder de druk uit, verloor een stuk en daarmee ook de partij: 4-2. Mooie overwinning voor Frits die met 3½ uit 4 topscorer is van ons eerste team!

Bas von Königslöw (bord 7) won in het middenspel een stuk voor een pion en hoewel de stelling behoorlijk complex was wist Bas zijn voordeel uit te breiden tot een volle toren. Dat was teveel (of eigenlijk te weinig) voor de man van De Lier en hij gooide de handdoek in de ring. Daarmee was het 5-2 en konden we twee belangrijke matchpunten bijschrijven!
Felix Ferschtman was op dat moment aan bord 4 nog als laatste der Pomarianen bezig in een typische "Felix-partij". De vrouw van De Lier viel met twee torens enthousiast aan over de h-lijn maar liet haar koning in het midden van het bord staan. De aanval sloeg niet door, Felix richtte vervolgens zijn stukken op de zwarte koning en wist de partij naar zich toe te trekken.

Een toch nog dikke 6-2 overwinning maar die was eigenlijk ook wel noodzakelijk. Met twee overwinningen en twee nederlagen staan we nu weer keurig in de middenmoot. Hoewel, 'keurig': na degradatie vorig seizoen was de doelstelling min of meer promotie.... Dat lijkt al haast onmogelijk aangezien DSC 6 na vier ronden de maximale score van acht matchpunten heeft.
Wij richten ons in ieder geval op de volgende wedstrijd, uit tegen Schaakhuis 3 op maandag 13 februari. Altijd leuk!



5e ronde

13 februari 2017: Schaakhuis 3 - Pomar 1    6½ - 1½

Na de 6-2 overwinning tegen Lierse 1 mocht/moest ons vlaggenschip op 13 februari de goede vorm trachten voort te zetten in de wedstrijd tegen Schaakhuis: uit Schaakhuis, altijd lastig... De club waar uw verslaggever (Han Nicolaas) sinds een jaar of twee (dubbel)lid is, is uniek binnen de HSB en ik denk ook binnen de KNSB. Gechargeerd gezegd is het een ongeorganiseerde, anarchistische bende waar het lijkt alsof er maar één regel is en die luidt: er zijn geen regels. Of dat de reden is dat ik me daar zo thuisvoel weet ik niet, feit is dat ik het een schitterende club vind, op een fraaie locatie (midden in het centrum van Den Haag), met diverse unieke leden. Overigens moet gezegd worden dat Schaakhuis er alles aan doet om het enigszins minder goede imago dat de club in voorgaande jaren had 'opgebouwd' op te poetsen, en volgens mij lukt dat prima. Daarom is het des te jammer dat de wedstrijd van vanavond lichtelijk werd ontsierd door een vervelend incident.

Nadat wedstrijdleider René Weerts om stipt 19.45 uur de klokken in werking had laten zetten was het thuisteam nog niet compleet. De tegenstander van Kees Vink aan bord 2 was er nog niet en de aanwezige Schaakhuizers hadden geen idee waar hij was. De teamleider pakte een mobieltje (niet zijn eigen mobiel, dat mag dus zelfs bij Schaakhuis niet...) en belde zijn teamgenoot op. Die was kennelijk niet helemaal op de hoogte, of was het vergeten, hoe het ook zei: hij zou er direct aankomen. Na 35 minuten was hij gearriveerd, stormde de speellocatie binnen, deed met wit à tempo een zet op zijn bord, drukte overduidelijk iets te hard zijn klok in, gunde Kees geen blik waardig en gaf hem ook geen hand, beende naar de bar om een glas water te halen en ging eens rustig rondlopen. Lekker begin voor Kees die dit alles verbouwereerd over zich heen liet komen. De man van Schaakhuis bleef vervolgens na elke zet op zijn klok beuken, nam amper de tijd om normaal op zijn stoel te gaan zitten en wekte op deze manier bij Kees een dermate hoge mate van irritatie op dat deze er na 7 zetten en 10 minuten 'spelen' genoeg van had, opgaf en wegliep. De westrijdleider was de enige die hiervan op de hoogte was, probeerde Kees nog achterna te lopen om hem wellicht op andere gedachten te brengen maar Kees was al te ver heen. Jammer, echt heel jammer. Ik had mij oprecht verheugd op een gezellige en spannende strijd tussen 'mijn' twee clubs en dan gebeurt er zoiets...
Ik kan me de irritatie van Kees goed voorstellen. Je kan wel zeggen dat je je niks moet aantrekken van het gedrag van je tegenstander maar de één kan dat nou eenmaal beter dan de ander. Feit was wel dat we om half 9 al met 1-0 achter stonden.

Maar goed, de rest van het team moest 'gewoon' door. En Felix Ferschtman deed het enig juiste dat je dan op zo'n moment kan doen: winnen en de stand weer in evenwicht brengen! Het was een typische 'Felix-partij' met diverse kansen aan beide kanten in een complexe stelling. Kennelijk had Felix de stelling het beste door want de 1-1 liet zich vrij snel aantekenen.

Daarna trad Murphy's Law weer eens in werking en ging aan onze kant zo'n beetje alles fout wat fout kon gaan. Frits Berendse mocht het aan bord 5 opnemen tegen ons kersverse nieuwe lid Nadeem Taverne. Sinds vorige week wisten we al dat Nadeem aardig kan snelschaken (en dat is een understatement..) maar vanavond liet hij zien dat hij ook in een normale partij zijn mannetje staat. Frits kwam er materieel gezien nog wel redelijk uit maar in het toreneindspel stonden zijn pionnen niet echt lekker. Mede dankzij de actieve toren van Nadeem gingen er twee pionnen af en moest Frits de vlag strijken: 2-1.

Han Terpstra offerde aan bord 3 een kwaliteit voor een aanval richting de koning. Het zag er hoopvol uit maar de Schaakhuis-man was niet echt onder de indruk: dat zijn ze trouwens zelden of nooit daar kan ik u vertellen. De aanval sloeg niet door, HanT bood remise aan wat vriendelijk werd geweigerd en vervolgens kreeg onze man een torenoffer om zijn oren waarna materiaalverlies of mat niet meer te voorkomen was. HanT koos voor het laatste: 3-1.

Bas von Königslöw speelde met wit een prima maar bizarre partij aan het 7e bord. Bas viel aan over de koningsvleugel (dat moet wel met zo'n naam...), won een stuk en stond volgens mij op dat moment volkomen gewonnen. De tegenstander van Bas, niet voor één gat te vangen, ging eens vrolijk schwindelen en won het stuk op onnavolgbare wijze weer terug. Voorzover ik dat kon beoordelen was dat totaal onnodig (voor ons dan) en had Bas zijn stuk voorsprong kunnen behouden. Vervolgens ging er nog een volle toren af en ondanks het feit dat Bas nog van alles probeerde stond de uitslag toen wel vast: verlies in een partij waarin ik het punt al geteld had (nooit doen dus...): 4-1 met nog drie partijen te gaan die alledrie gewonnen moesten worden om er nog een matchpunt uit te slepen.

Dat zat er op dat moment niet echt meer in want kopman Perry van der Meer kende een lastige avond tegen de sterke Hans Then. Perry verloor een pion en hield een vervelende stelling over waarin hij vrijwel niks kon doen terwijl zijn tegenstander langzaam maar zeker de duimschroeven aandraaide. Vervelend om te spelen, het enige dat je kan doen is wachten... Perry hield de schade beperkt, bleef met een eindspel zitten waarin hij een loper en vijf pionnen had voor een paard en zes pionnen. Dit was totaal verloren omdat het paard zeer actief was en de loper weinig kon uitrichten. Onze man redde het dus niet waardoor het 5-1 werd: een waar debâcle begon zich af te tekenen.

Op dat moment stond ik op bord 8 tegen Scot Leite (die de afgelopen twee jaar enorme progressie heeft gemaakt) een pion voor na een rustige Siciliaan. Met de dames op het bord gaf ik mezelf redelijke kansen op meer dan een half punt. Het remise-aanbod van Scot sloeg ik dan ook beleefd af, ook al stond er voor het team niets meer op het spel. Na ruil van de dames stelde de pluspion in het eindspel met ongelijke lopers niet veel voor en ik besloot dan ook maar zelf remise aan te bieden wat Scot direct aannam. Leuk potje!

Hans Mudde was op dat moment bezig een totaal gewonnen stelling om zeep te helpen, ik kan het niet anders verwoorden. De partij tegen HSB-voorzitter en teamleider Dimitri Karagantcheff kwam langzaam op gang: na 1½ uur waren er pas 10 zetten gedaan! Hans offerde een kwaliteit om even later een stuk te winnen en kreeg in het verre middenspel / eindspel twee lopers voor een toren met aan beide kanten nog wat pionnen. Had Hans meer tijd gehad dan had hij dit ongetwijfeld in winst omgezet maar in lichte (en later razende) tijdnood ging het helemaal mis. Er gingen hier en daar wat pionnen af, een loper ging verloren, het was niks meer... Jammer, goed gespeeld (ook van Dimitri trouwens!) en toch verloren: nooit leuk maar het overkomt ons allemaal wel eens. Als het maar niet te vaak gebeurt.

Deze ruime maar toch wel enigszins geflatteerde 6½ - 1½ nederlaag schept in ieder geval duidelijkheid: kampioen zullen we niet meer worden, dan maar volgend seizoen. Voor Schaakhuis betekende de overwinning dat ze alles nog in eigen hand hebben. Na vijf ronden hebben ze de maximale score van tien punten en staan daarmee een punt los van DSC 6. De laatste ronde zal beslissend zijn voor het kampioenschap als beide teams elkaar ontmoeten tijdens de gezamenlijke slotronde voor alle tweede klassen (en Promotieklasse) in Zoetermeer.

Voor Pomar 1 resteren nog twee wedstrijden: de eerstvolgende is thuis tegen DCSV 1, het team van Rens ter Veen, en zal plaatsvinden op dinsdag 7 maart.



6e ronde

7 maart 2017: Pomar 1 - DCSV 1    4 - 4

Uw verslaggever (Han Nicolaas) verkeerde in Turkse sferen, om precies te zijn in Ankara, zodat het verslag van deze externe wedstrijd afkomstig is van de hand van Frits Berendse: waarvoor dank!

Op dinsdagavond 7 maart speelde ons eerste tegen onze schaakvrienden uit Delft, D.C.S.V, de club van Rens ter Veen.
De uitslag zegt het al, strijd op alle borden om aan het eind van de avond gelijk af te sluiten. Dankzij dit resultaat kan Pomar niet degraderen en vierde D.C.S.V. het eerste punt als ware het een winst. In de laatste ronde zullen zij de degens moeten kruisen met Lierse voor lijfsbehoud. Eerst wil ik Leo Blaas bedanken voor het wedstrijdleiderschap, en Loek Beekman voor zijn inzet om iedereen aan een natje en een droogje te helpen. Tussendoor had Loek nog even tijd om de wedstrijd tegen Gerbrand Beekman te spelen.

Rens ter Veen, oud collega van mij bij de Centrale en Reaal, is een puzzelaar en hij had voor deze gelegenheid een somraadsel gemaakt: 2 x (DCSV) + 1 x Pomar = 20. De oplossing heeft met openingszet b2 – b4 te maken, 2 x (5+7 gedeeld door 2) en een maal 8 is 20. De vijfde en zevende bordspeler van DCSV en de achtste bordspeler van Pomar openen met wit altijd b2-b4. Enige minpuntje is dat Rens nu aan bord vijf plaats nam in plaats van bord 6 zodat ik genoodzaakt was de degens met Rens te kruisen.

     
 
   


Bas von Königslöw speelde aan bord 7 tegen de broer van Rens en was als eerste klaar. Bas had zich waarschijnlijk goed voorbereid tegen de openingszet b2-b4 en won overtuigend. Ook Wil Kauffman, verdienstelijk invallend aan bord 8 wist dankzij een heel actief paard, een vol punt te scoren voor Pomar 1.
Daarna draaide het om. Perry van der Meer, onze kopman, wist in het begin van de partij een pion te winnen maar dit ging ten koste van het initiatief. Zijn dame struinde over het hele bord maar kon een matdreiging of torenverlies niet keren en onze man moest opgeven. Kees Vink (bord 2) wist kwaliteit te winnen maar zijn tegenstander kon Kees toch op remise houden. Han Terpstra aan bord 3 en zijn tegenstander speelden aardig gelijk op en even zag het eruit als een remise. In het eindspel was de vrijpion van zijn tegenstander voldoende voor de winst en ook Han moest opgeven.

Hans Mudde, aan bord 6, begon slecht met het inleveren van een stuk voor een pion maar dankzij (of ondanks) het taaie verzet van Hans wist hij uiteindelijk remise te behalen. Keurig, Hans.
Frits Berendse speelde aan bord vijf dus tegen Rens ter Veen en gebruikte voor zijn doen wel erg veel tijd. De partij ging lang gelijk op met wisselende kansen maar de geduldigheid van Rens was voldoende voor de winst. De open a-lijn werd tot slot gebruikt voor de doorbraak. Na pionverlies en stukverlies koos ik eieren voor mijn geld en gaf op.
Felix Ferschtman, aan bord vier, was goed in vorm ondanks dat hij vergeten was dat hij extern moest spelen. Het spel van Felix is altijd een genot voor het oog en ook nu waren de combinaties niet van de lucht. De matdreiging met dame op de zevende lijn, het tussenschaak met de loper en de matzet met het paard zorgden voor mat en zijn tegenstander zag dit als laatste met tien man rond het bord. Toch nog een vier – vier uit het vuur gesleept. Succes heren in de laatste ronde tegen Haeghe Ooievaar 2.


7e ronde

5 april 2017: Haeghe Ooievaar 2 - Pomar 1    2½ - 5½

Op woensdag 5 april speelde ons vlaggenschip de zevende en laatste externe wedstrijd tegen Haeghe Ooievaar 2 tijdens de traditionele gezamenlijke slotronde voor de Promotieklasse en alle tweede klassen. Plaats van handeling was opnieuw het Stedelijk College in Zoetermeer en de organisatie lag ook ditmaal in de vertrouwde handen van Botwinnik. Bijna 200 man bij elkaar: het was weer een drukke en gezellige bende daar in Zoetermeer!

Een week eerder hadden Kees Vink en Han Terpstra hun partij in deze ronde al vooruit gespeeld omdat ze deze avond verhinderd waren. Kees speelde met zwart remise aan bord 2, HanT won met zwart vrij eenvoudig aan het derde bord. Dat betekende dat we met een 1½ - ½ voorsprong aan de match begonnen.

Na een uur en een kwartier had Haeghe Ooievaar de stand alweer gelijkgetrokken via winst op bord 5 waar Frits Berendse volgens eigen zeggen niets te vertellen had. Onze wedstrijdleider was waarschijnlijk nogal bezorgd over het wegblijven van onze kopman Perry van der Meer die om iets voor negenen de zaal binnenkwam. Doordat we (gelukkig!) pas om acht uur waren begonnen kon Perry met bijna een uur minder bedenktijd alsnog achter het bord plaatsnemen! Onbedoeld deel je volgens mij dan toch een psychologische tik uit aan je tegenstander. Je denkt dat je al bijna gewonnen hebt en dan komt je tegenstander alsnog opdagen. Dan moet je sterk in je schoenen staan, jezelf weer opladen en de concentratie weten vast te houden die nodig is om een goede partij te spelen.

Felix Ferschtman en zijn tegenstander speelden remise aan bord 4 in een partij waarin niet veel aan de hand was en ook weinig leek te gebeuren: niets voor Felix eigenlijk! De stelling was volkomen in evenwicht met twee paarden voor Felix tegen twee lopers voor zijn tegenstander. Beide spelers leken wel tevreden met een half punt. En zo geschiedde waarmee de stand op 2 - 2 kwam.
Ondanks zijn uur minder bedenktijd speelde Perry een berepartij, met een duidelijk plan, rechttoe rechtaan, direct op het doel af. Perry bereikte een eindspel met een pion meer waarin hij een paard had tegen een loper. Perry speelde dit knap uit, won nog een pion en daarmee de partij. Daarmee bracht onze teamcaptain de stand op 2 - 3 in ons voordeel met de laagste drie borden nog volop aan de gang.

 
   


Uw verslaggever (Han Nicolaas) dacht op dat moment aan 4 - 4 of de kleinst mogelijke overwinning maar het pakte deze keer nu eens goed uit voor ons. Hans Mudde, zwart aan bord 6, kwam twee pionnen achter en leek rijp voor de slachtbank om het maar even oneerbiedig uit te drukken. Zijn tegenstander was echter zo vriendelijk een stuk weg te geven wat voldoende was voor de volle winst. Een welkome meevaller waarmee het 2 - 4 werd en in ieder geval één matchpunt binnen was.

Bas von Königslöw speelde aan bord 7 opnieuw een prima pot waarin hij druk kreeg op de zwarte koningsstelling. Bas won een pion maar moest even later een stuk voor een pion geven. Hij bood remise aan maar de man van Haeghe Ooievaar speelde, terecht gezien de stelling én de stand in de match, nog even door. Het eindspel toren en zes pionnen versus toren, paard en vier pionnen was nou niet bepaald eenvoudig en na wat heen en weer gemanoeuvreer en diverse schaakjes besloten beide matadoren alsnog het punt te delen. Dat betekende een 2½ - 4½ stand waarmee we de match gewonnen hadden. Nou nog even kijken of we er nog een bordpunt bij konden harken!

Dat moest dan gebeuren aan bord 8 waar ik met zwart een leuke en levendige partij speelde waarin ik veel tijd investeerde in de opening en het vroege middenspel: na 16 zetten had ik al een uur verbruikt! Dat had me wel actief spel opgeleverd waarmee ik een pion wist te winnen wat uiteindelijk een gevaarlijke vrijpion werd. Het middenspel was behoorlijk complex en ik was blij met de increment van 10 seconden per zet erbij. Voor mij is dat echt een geschenk uit de hemel, zonder die 10 seconden erbij per zet had ik vanavond zeker verloren, en menig andere partij ook... Nu kon ik ook in razende tijdnood telkens net een goede zet produceren waardoor ik de druk op de stelling hield, een stuk won en uiteindelijk ook de partij. Waarmee we toch nog een vrij ruime 2½ - 5½ overwinning boekten.

 
   


Die overwinning had overigens weinig waarde meer voor de eindstand in onze poule: DSC 6 won vanavond in een dramatische match van Schaakhuis 3 dat genoeg had aan remise en bij een 4-3 achterstand alle ogen gericht had op bord 8 waar HSB-voorzitter Dimitri Karagantcheff een winnende stand in vliegende tijdnood (en onder enorme druk) niet in winst wist om te zetten. Verlies voor Schaakhuis 3 waarmee het kampioenschap alsnog naar DSC 6 ging...
Onderaan in onze poule vocht DCSV 1, de club van ons dubbellid Rens ter Veen, tegen degradatie. Winst was noodzakelijk vanavond maar er werd helaas opnieuw verloren (met ruime cijfers van Lierse 1) zodat we hen volgend jaar in de derde klasse terugzien. Pomar 1 eindigde op de vierde plaats achter kampioen DSC 6, Schaakhuis 3 en WSC 4.






Pomar 2

Na drie achtereenvolgende tweede plaatsen in de seizoenen 2011-2012, 2012-2013 en 2013-2014 en een derde plaats in het seizoen 2014-2015 eindigde Pomar 2 vorig seizoen op de vijfde plaats in de 3e klasse. Dat lijkt op een neergaande spiraal, maar met een beetje geluk was ons tweede team vorig seizoen tweede of derde geworden. Dit seizoen maar weer eens proberen kampioen te worden in een poule met Raadsheer-Corbulo 2, Botwinnik 3, SHTV 4, WSC 6, DD 7, DSC 9 en DSC 11.

Door de promotie van kopman Bas von Königslöw naar het eerste team zijn er ook in het tweede team wat verschuivingen te noteren. Peter de Man zal het topbord gaan bezetten terwijl John Woestenenk als reserve gaat fungeren. In zijn plaats komt Jan Zonneveld ons tweede team versterken.

Het programma voor Pomar 2 vindt u hieronder.
(Klik op een uitslag om rechtstreeks naar het verslag van de desbetreffende wedstrijd te gaan).


Datum Thuis Uit Uitslag
13 oktober 2016 Botwinnik 3 Pomar 2 6-2
15 november 2016 Pomar 2 DD 7 5-3
15 december 2016 Raadsheer-Corbulo 2 Pomar 2 1-7
24 januari 2017 Pomar 2 WSC 6 5½-2½
9 februari 2017 SHTV 4 Pomar 2 4½-3½
14 maart 2017 Pomar 2 DSC 9 2-6
27 maart 2017 DSC 11 Pomar 2 1-7




Verslagen Pomar 2


1e ronde

13 oktober 2016: Botwinnik 3 - Pomar 2    6 - 2

Nadat ons vlaggenschip op 4 oktober het externe seizoen had geopend begon op donderdag 13 oktober ook voor Pomar 2 het externe seizoen met een uitwedstrijd tegen Botwinnik 3 in Zoetermeer. Op papier waren de mannen uit Zoetermeer iets sterker maar erg veel scheelde het niet. Uw razende reporter (Han Nicolaas) besloot een kijkje te nemen in het altijd gezellige, en drukke, Bridgehome.

Toen ik rond kwart voor 9 binnenkwam had Markus Lohrer (bord 7) net een remise-aanbod gekregen. Er stond een toreneindspel op het bord waarin Markus een pion meer had maar ja, alle toreneindspelen zijn remise zei Tartakower al dus wat doe je dan: je neemt het aan en brengt het eerste halve punt binnen.
Leo Blaas kwam aan bord 5 al na tien zetten een stuk achter maar hield dapper vol. Zijn torens waren actief en het paard dat zijn tegenstander voor stond deed niet echt mee. Met goed spel en enig geluk (maar zonder geluk vaart niemand wel) won Leo het stuk weer terug waarna beide heren het wel mooi vonden en besloten het punt te delen: 1 - 1.

Niet lang hierna werd ook bij Vincent Steemers (bord 4) remise genoteerd in een stelling waarin nog 'van alles' mogelijk was. Nadat ook Hans Jacobs op het zesde bord remise was overeengekomen (2 -2 ) dacht ik even aan een perfecte 4-4 einduitslag. Maar zover zou het, helaas, niet komen. Verre van dat zelfs, want na de vier remises was de koek op en bleven de overige borden op een nul steken. Gezegd moet worden dat dat teveel van het goede was voor de Zoetermeerders want aan twee borden hadden we zeker meer verdiend dan de nederlagen die ons nu om de oren vlogen.

     
 
   


Op de nederlaag van Peter de Man (bord 1) viel niet zoveel af te dingen. Zijn tegenstander speelde een puike partij en na een kleine misrekening van Peter moest hij een stuk voor twee pionnen geven. Even later ging er ook nog een kwaliteit af en dat was het sein om de strijd te staken: 3 - 2.
Wim Meijer kwam een pion achter in een loper tegen paard eindspel. Dat was lastig spelen, de Zoetermeerder weigerde een fout te maken en wist de pion voorsprong te verzilveren tot een vol punt hetgeen een 4 - 2 stand opleverde.

     
 
   


Een 4 - 4 eindstand zat er echter nog steeds in want op de twee resterende borden zag het er niet slecht uit. Wat heet, Gerbrand Beekman speelde een berepartij aan het derde bord en had zijn tegenstander volledig in de tang. Met een kwaliteit en een pion meer en een dijk van een stelling kon hem eigenlijk niets gebeuren. Maar toen voltrok zich een klein drama. De man uit Zoetermeer, zwaar in tijdnood, vlocht een duivelse list in de stelling. Met een gecombineerde aanval van dame en loper op h3 pakte hij zijn laatste kans en zowaar, het werkte. Gerbrand zag deze mataanval volledig over het hoofd, deed nietsvermoedend een zet die hem goed genoeg leek en kon een zet later opgeven. Dat is wel heel zuur, zeker als je de gehele partij de beste kansen hebt gehad. Goed, 5 - 2 voor de thuisclub met alleen Willem Brizee op bord 2 nog te gaan.

     
 
   


En ook daar zag het er aanvankelijk goed uit. Willem won een vol stuk maar leverde dat pardoes weer in na een (te) snelle tegenzet. Dat viel vies tegen, er bleef nu een toreneindspel over met een pion minder maar in tegenstelling tot wat ik bij de stelling van Markus schreef was het hier totaal verloren. De toren van Willem was veel minder actief dan die van zijn tegenstander en nadat er nog een pion verloren was gegaan staakte Willem de strijd. Dat betekende een 6 - 2 nederlaag maar voor hetzelfde geld hadden we een punt mee naar huis genomen. Volgende keer beter mannen!
Dat moet dan gebeuren op dinsdag 15 november, thuis tegen DD 7.




2e ronde

15 november 2016: Pomar 2 - DD 7    5 - 3

Na de forse nederlaag in de eerste wedstrijd (6-2 tegen Botwinnik 3) was ons tweede team uiteraard gebrand op een beter resultaat in de tweede wedstrijd. Die vond plaats op dinsdag 15 november in onze eigen locatie, tegenstander was DD 7. Dat betere resultaat kwam er inderdaad want rond de klok van kwart over 11 stond er een 5-3 overwinning voor Pomar 2 op het scorebord. De overwinning is eigenlijk, met alle respect voor de tegenstander, geen moment in gevaar geweest.

De beide reserves, Tim van Rijswijk en Jos Bergers (voor Willem Brizee en Vincent Steemers) zorgden voor twee overwinningen: zulke reserves wil je als externe competitieleider elke wedstrijd wel inzetten! Tim opende de score op bord 2 met een mooie overwinning. Hij kreeg twee stukken voor een toren en twee pionnen en dat was dus nog lang geen gelopen zaak. Tim speelde het echter zeer slim, won nog twee pionnen en ruilde vervolgens wat stukken af waardoor hij een totaal gewonnen eindspel kreeg: fraai gespeeld van Tim!

     
 
   


Hierna trok DD de stand vrij snel gelijk doordat Wim Meijer aan bord 8 een enorme koningsaanval over zich heen kreeg waar hij geen antwoord op had. Gerbrand Beekman speelde opnieuw een puike partij op bord 3, won een stuk voor een pion en wist het dame-eindspel naar zich toe te trekken: dit keer wel een vol punt voor Gerbrand waar hij dat in de eerste wedstrijd ook al had verdiend, maar niet kreeg.

DD maakte het nog even spannend na winst op het topbord. Materieel gezien ging de partij gelijk op maar kopman Peter de Man liet een enorme aanval over de h-lijn met dame en toren toe. Peter had vlak voor het eind nog iets beter kunnen verdedigen (Lh4 in plaats van Dh4, waarmee veld g7 gedekt zou worden door de toren) maar de aanval en de winst voor de DD-er was terecht: daarmee was de stand weer gelijk, 2-2.

Daarna ging het crescendo, voor Pomar althans. Markus Lohrer (bord 7) stond na een half uur al een stuk voor, maakte het zichzelf nog wel behoorlijk lastig maar zorgde toch voor de 3-2. Jos boekte zoals gezegd ook een overwinning, moest wel eerst bijna een uur wachten op zijn tegenstander maar behield vervolgens de concentratie en pakte een verdiend punt op het vierde bord: 4-2.

     
 
   


Jan Zonneveld bracht het tweede matchpunt binnen met een degelijke overwinning aan het vijfde bord. In tijdnood ging de DD-er in een lastige stelling in de fout waarna Jan twee verbonden vrijpionnen kreeg die voldoende waren voor de winst. Even was ik bang dat Jan 'meeging' in de tijdnood van zijn tegenstander en ook snel(ler) ging spelen maar gelukkig hield Jan het hoofd koel en bracht het punt op het droge: 5-2.
Het verlies van teamleider Hans Jacobs aan het zesde bord was uiteraard vervelend voor hemzelf maar had geen gevolgen meer voor de verdeling van de matchpunten: 5-3 voor Pomar!

Goed gespeeld mannen! En Tim en Jos kunnen waarschijnlijk bij verhindering van een vast teamlid opnieuw een uitnodiging tegemoet zien!




3e ronde

15 december 2016: Raadsheer-Corbulo 2 - Pomar 2    1 - 7

Na de degelijke 5-3 overwinning op DD 7 volgde op donderdag 15 december de derde externe wedstrijd voor ons tweede team. Dat treffen vond plaats in verzorgingstehuis "De Mantel", inmiddels bekend van het PK Veteranen dat hier al enkele jaren wordt gehouden. Tegenstander was het tweede team van Raadsheer-Corbulo, een kleine maar gezellige club met mensen die hier al jaren lid zijn zoals Rob Heufke Kantelaar en de markante Jacques van As. Ik besloot hier een kijkje te nemen en hoopte uiteraard op een goed resultaat voor 'mijn' team. Toen ik rond half 9 binnenkwam in de speellocatie, waar de temperatuur aanmerkelijk aangenamer was dan in ons kabouterhuisje de afgelopen weken (...) stonden we op een aantal borden al goed tot gewonnen.

De topborden brachten dit keer de eerste punten binnen. Gerbrand Beekman zorgde op bord 3 na amper een uur voor de 0-1 na stukwinst in een stelling waarin zijn tegenstander niets meer kon doen.
Peter de Man verdubbelde de score aan het topbord met een fraaie overwinning op een tegenstander die in ieder geval op papier veel sterker was (200 punten meer). Peter had een sterke aanval op de koning met dame, toren en loper terwijl toren en paard van zijn tegenstander nog in de beginstelling stonden toen de partij ten einde was: 0-2.

     
 
   


Willem Brizee kwam aan het tweede bord via stukwinst een volle toren voor, plantte dame en toren op de tweede rij en schoof het vervolgens bekwaam uit tot winst: 0-3 rond de klok van 22.00 uur, dat ging gesmeerd!
Een kwartiertje later kreeg teamleider Hans Jacobs (bord 6) een remise-aanbod van de nog altijd lastige en sluwe Jacques van As. Hans had een triple-pion en stond niet echt lekker dus het aanbod werd aangenomen waarmee de stand op ½ - 3½ kwam.

Wim Meijer speelde een prima pot aan het achtste bord. Hij won een belangrijke pion op b5 en liet zijn tegenstander in diep gepeins verzinken. Die kwam de moeilijkheden echter niet te boven en ging, in vrijwel verloren stelling, door zijn vlag: ½ - 4½ waarmee beide matchpunten binnen waren!
John Woestenenk kwam aan bord 4 een kwaliteit achter maar zijn tegenstander was zo vriendelijk een stuk weg te geven. Hierna was het nog even nauwkeurig spelen maar ook hier kwam de winst niet in gevaar: ½ - 5½.

Markus Lohrer speelde zijn bekende snelle spel en kreeg al vroeg in de partij een dijk van een stelling met een sterke vrijpion en een zeer actieve toren. De toren kwam binnen op de zevende rij en pikte hier en daar een pionnetje mee. In totaal won Markus drie pionnen, vervolgens maakte hij het zichzelf nog enigszins lastig maar gaf de winst niet meer uit handen. Daarmee werd het ½ - 6½ met alleen Jan Zonneveld nog bezig op het vijfde bord.
     
 
   


En dat was best een bizarre partij... Jan won twee pionnen en kwam goed tot gewonnen te staan. In lichte tijdnood wordt Jan een beetje onzeker, verslikt zich in de mogelijkheden (en de taaiheid van zijn tegenstander, dat moet gezegd), verliest een stuk voor een pion en belandt in een eindspel van toren, loper en pion versus toren en twee pionnen. Alle pionnen gaan eraf, we krijgen het eindspel toren+loper tegen toren op het bord! Remise? Zegt u het maar! Beide heren speelden nog even door maar rond half 12 vonden de kemphanen het wel best en besloten het punt te delen.
Een dikke 7-1 overwinning dus, goed gedaan mannen!




4e ronde

24 januari 2017: Pomar 2 - WSC 6    5½ - 2½

Na de daverende 7-1 overwinning op RHC 2 medio december vorig jaar moest ons tweede team op dinsdag 24 januari aantreden voor de vierde externe wedstrijd van het seizoen, thuis tegen WSC 6. De gasten stonden op een zesde plaats met twee matchpunten terwijl wij met vier punten in de middenmoot stonden en alleen nog kans hadden op het kampioenschap als er vanavond gewonnen zou worden. En WSC moest eigenlijk wel winnen om iets veiliger te staan... Kortom, spanning verzekerd!

Op verzoek van wedstrijdleider Han Nicolaas begon de wedstrijd met een minuut stilte ter nagedachtenis aan ons lid Harry Hijman die deze dag op 71-jarige leeftijd overleed.
Daarna gingen we over tot de orde van de dag: life goes on...

We begonnen met een reguliere 1-0 voorsprong aangezien het laatste bord van de gasten door ziekte onbezet bleef, en er kennelijk geen vervanger meer kon worden geregeld. Dat was een meevaller dus...
Markus Lohrer en zijn tegenstander ruilden al vroeg in de partij twee lichte stukken waarbij de koningsstelling van Markus wel een beetje open kwam te liggen. Markus kwam twee pionnen achter maar wist in het dame-eindspel remise af te dwingen door eeuwig schaak.
 
   


Winterkampioen Gerbrand Beekman vergrootte de voorsprong tot twee punten met een fraaie zege aan bord 3: eerst kwaliteitswinst, vervolgens de toren voor de loper geruild waarna een winnend pionneneindspel overbleef. Fraai gespeeld weer van onze kampioen!

 
   


Hans Jacobs maakte het nog even spannend door een stuk weg te geven en de zege aan zijn tegenstander te laten (2½-1½) maar daarna stroomden de punten weer binnen.
Vincent Steemers speelde een leuk potje waarin de man van WSC probeerde zoveel mogelijk gaten te creëren, wat aardig lukte. Vincent gaf mat en bracht de stand op 3½-1½.

 
   


Peter de Man en Willem Brizee zorgden aan de topborden voor respectievelijk 4-2 en 4½-2½ waarmee de twee matchpunten binnen waren. Bij Peter resteerde een toreneindspel en die zijn zoals iedereen weet altijd remise... Willem stond aan bord 2 iets beter maar nam geen risico's en pakte het halve punt.
John was op dat moment nog als laatse bezig, zag zijn tegenstander in tijdnood twee stukken weggeven en kon vervolgens eenvoudig een vol punt noteren waarmee de eindstand op 5½-2½ kwam.

Als de komende wedstrijd tegen SHTV 4 wordt gewonnen (donderdag 9 februari) wordt de confrontatie met koploper DSC 9 in de zesde ronde beslissend voor het kampioenschap: Pomar 2 staat nu nog twee matchpunten achter op de mannen uit Delft.



5e ronde

9 februari 2017: SHTV 4 - Pomar 2    4½ - 3½

Na de fraaie en overtuigende winst op WSC 6 volgde in de vijfde ronde op donderdag 9 februari de uitwedstrijd tegen SHTV 4. Ons tweede team kon in theorie nog kampioen worden als de resterende wedstrijden zouden worden gewonnen en koploper DSC 9 wat punten zou morsen. Maar goed, eerst deze wedstrijd maar eens zien te winnen!

Uw razende reporter kon helaas niet aanwezig zijn bij deze match aangezien hij andere (schaak)verplichtingen had, te weten het spelen van de derde ronde in het Open Prometheus Kampioenschap in Delft. U moet het deze keer dan ook doen met de mededeling dat ons team de kleinst mogelijke (en meest vervelende?) nederlaag leed tegen het vierde team van SHTV. Daarmee zijn de kampioenskansen definitief verkeken en kunnen we 'dus' de resterende twee ronden frank en vrij spelen: als we dat al niet deden...

Voor de volledigheid en de statistieken hierbij de individuele resultaten van deze wedstrijd, op bordvolgorde:
Hans Jacobs: 0
Willem Brizee: 0
Gerbrand Beekman: 1
Vincent Steemers: ½
John Woestenenk: 1
Jos Bergers: 0
Markus Lohrer: 1
Wim Meijer: 0

Zoals gezegd zijn er nog twee wedstrijden te gaan, de eerstvolgende vindt plaats op dinsdag 14 maart, thuis tegen koploper DSC 9. Succes verder mannnen!



6e ronde

14 maart 2017: Pomar 2 - DSC 9    2 - 6

Na de 4½ - 3½ nederlaag tegen SHTV 4 in de voorgaande wedstrijd trad ons tweede team op dinsdag 14 maart in de zesde en voorlaatste (thuis)wedstijd aan tegen koploper DSC 9 uit Delft. Voor ons Pomarianen stond er niets meer op het spel, DSC 9 kon echter kampioen worden bij gelijkspel of meer.
Pomar begon met een 1-0 achterstand aangezien de partij aan het eerste bord de week ervoor op verzoek van DSC vooruit was gespeeld. Normaal gesproken doen wij dat niet maar ach, wij zijn doorgaans ook de beroerdsten niet...

Ook vanavond bleek eens te meer dat wij ons motto "gezelligheid voor alles" nadrukkelijk ten uitvoer brachten. Iets té nadrukkelijk naar mijn mening... Ik vind het prima dat wij gezelligheid laten prevaleren boven het resultaat maar er zijn grenzen en het is echt niet verboden om af en toe vol voor de winst te gaan. Vanavond maakten we het onze tegenstanders nou niet bepaald echt lastig, en dat is een understatement. Aan diverse borden werden halve en hele stukken 'zomaar', zonder enige compensatie, weggegeven. Gebeurde dat nou in razende tijdnood dan kan ik er nog een beetje mee leven maar daar was vanavond in alle gevallen geen sprake van.

Ik stel voor dat we volgend seizoen beginnen met een fikse straftraining om het moreel op te vijzelen tot aanvaardbare hoogten. Ik denk hierbij aan het nemen van een loodzware stormbaan, 24 uur opsluiting in een vriescel, een week zien te overleven op een ver en onbewoondd eiland en meer van dit soort ontberingen. Voorkomen moet worden dat we ons volgend seizoen weer keer op keer als makke lammetjes naar de (HSB)-slachtbanken laten leiden. Gezelligheid is leuk, maar niet ten koste van alles: er is meer dan gezelligheid, we mogen ook wel eens meedogenloos zijn!

Goed, over naar de wedstrijd van vanavond. Markus Lohrer (bord 7) had in no-time een stuk weggegeven en kon na een uur weer naar huis: 0-2.
Gerbrand Beekman deed wat terug omdat het bij hem juist de Delftenaar was die iets te vrijgevig was. Gerbrand kreeg een stuk cadeau, moest nog even doorspelen maar zag de winst niet in gevaar komen: 1-2.

     
 
   


Wim Meijer speelde aan het 8e bord lange tijd een gelijkopgaande partij waarin beide spelers een dame, twee torens, een licht stuk en wat pionnen hadden. Plotseling was het lichte stuk bij Wim van het bord verdwenen en vanaf dat moment speelde hij een verloren partij. Het duurde even maar de man uit Delft snoepte met licht genoegen de ene na de andere pion van het bord en kon opnieuw een vol punt laten noteren: 1-3.

Hierna volgden twee remises in partijen waarin nog van alles had kunnen gebeuren maar waarin de mannen uit Delft, logisch, tevreden waren met een half punt. Bij Vincent Steemers (bord 4) was de stelling totaal in evenwicht en beide matadoren besloten elkaar een half punt te gunnen: 1½ - 3½.

John Woestenenk, reserve voor Jan Zonneveld aan bord 5, kreeg een gevaarlijk kwaliteitsoffer om zijn oren van de topscorer van het Delfste team, Edgar Huisman (5 uit 5 tot aan vanavond!). John verdedigde goed, bleef na ruil van dames en wat stukken nog steeds een kwal voor maar nam toch genoegen met remise in een stelling waarin hij volgens mij (maar ik kan het natuurlijk mis hebben...) het beste van het spel had: 2-4 en daarmee was DSC 9 kampioen. Hetgeen, terecht, overduidelijk werd gevierd. Logisch, als je alle wedstrijden wint wil je dat wel vieren!

Tim van Rijswijk kreeg op bord 6 een lekkere stelling waarin zijn tegenstander in vliegende tijdnood kwam. 'Ergens' ging het fout want ik miste opeens een stuk bij Tim: gewoon weg, weggegeven denk ik, 2-5.

Willem Brizee (bord 2), bij afwezigheid van het eerste bord vanavond dus onze kopman, speelde een hele boeiende pot. Het middenspel was, voorzover ik dat kon overzien want ik speelde een lange en taaie partij in de interne competitie, behoorlijk complex. De materiaalverhouding bleef lang gelijk maar Willem moest in het verre middenspel een stuk inleveren. Daar kreeg hij wel twee verbonden vrijpionnen voor op de damevleugel terwijl de man uit Delft een vrijpion in het centrum had. Moeilijk, moeilijk... Willem moest zijn toren voor die vrijpion geven maar ook de vrijpionnen van Willem kostte de DSC-er zijn toren. Dat betekende wel dat Willem een stuk voor een pion achterbleef. Dat was teveel en ook al gaf Willem zijn laatste pion zomaar weg, het was in alle gevallen verloren. Een zeer vermakelijk duel! DSC 9 won dus met 6-2 en mag het volgend seizoen in de tweede klasse gaan proberen. Succes heren, het is verdiend! Als je alles wint ben je terecht kampioen!

Nog één wedstrijd te gaan en die wordt al op maandag 27 maart gespeeld, thuis tegen hekkensluiter DSC 11 dat al gedegradeerd is. Beide teams kunnen dus volledig los gaan: maak er wat moois van heren, we willen vuurwerk zien!



7e ronde

27 maart 2017: DSC 11 - Pomar 2    1 - 7

Na de dikke 6-2 nederlaag tegen DSC 9 volgde amper twee weken later het laatste externe duel: op maandag 27 maart traden onze mannen aan tegen het andere Delftse team in deze poule, DSC 11. Dat team was al gedegradeerd en aangezien wij geen kampioen meer konden worden werd dit een wedstrijd om de eer en eeuwige roem. Ik besloot een kijke te gaan nemen in het DUWO-denksportcentrum aan de Zusterlaan waar het zoals gebruikelijk behoorlijk druk, en gezellig, was.

Op het moment dat ik binnenkwam stond Gerbrand Beekman op het derde bord al een kwaliteit voor. Dat werd een volle toren en toen daar ook nog een stuk bijkwam vond de man uit Delft het wel okay. Een snelle 0-1 dus.
Een minuut later werd het al 0-2 na winst van Markus Lohrer die op bord 7 een stuk won. Zijn tegenstander had een stuk terug kunnen winnen ten koste van een pion maar verzuimde dit en zag kennelijk hele andere briljante dingen. Die kwamen echter niet uit de Delfste verf en Markus kon vrij simpel een vol punt noteren.

Op bord 8 kwam Wim Meijer een gezonde vrijpion voor. Die ging er weliswaar af maar intussen was de zwarte koning verstrikt geraakt in een fraai matnet: 0-3 na krap 1½ uur spelen.
Vervolgens bracht Hans Jacobs aan het zesde bord het eerste matchpunt binnen omdat de jongeman uit Delft zich pardoes mat liet zetten: 0-4.

     
 
   


Vincent Steemers (bord 4) kreeg een gelijke stelling op het bord maar ging met een smerige damezet een stuk winnen. Zijn tegenstander zag dit aankomen, liet het zich niet bewijzen en gaf direct op: 0-5 na bijna 2 uur spelen.
Op zo'n moment ga je denken aan een perfecte score want de overige drie borden stonden goed tot gewonnen...

Jan Zonneveld speelde aan het vijfde bord een fraaie partij waarbij de koning van zijn tegenstander op de tocht kwam te staan. De Delftenaar, ook niet van gisteren, counterde terug met een aanval in het centrum. Jan kon nu echter een stuk winnen maar ziet dit niet en draait twee zetten om waardoor het nu aan de man uit Delft is om het initiatief te pakken en een stuk te winnen. Even later wint hij nog een kwaliteit waardoor Jan nu een toren achter komt. Dat is teveel van het goede en Jan geeft het op na een zeer boeiende pot: 1-5 rond de klok van half 11 met de twee topborden nog aan de gang.

Willem Brizee speelde aan bord 2 een mooie en lastige partij waarin hij een kwaliteit won maar het allemaal niet zo eenvoudig was. Willem speelde het echter secuur en voerde langzaam maar zeker de druk op. Hij wint nog twee pionnen waarna dameruil de boel een stuk eenvoudiger maakt. In het verre eindspel is het nog even schrikken als Willem een paardvork toelaat waarmee zijn tegenstander de toren had kunnen winnen maar deze ziet het niet: en zelfs dan was het eindspel waarschijnlijk nog gewonnen geweest... : 1-6 dus met alleen Peter de Man aan bord 1 nog bezig.

Peter bereikt een eindspel met lopers van ongelijke kleur waarin hij drie pionnen voor staat. Dat lijkt meer dan voldoende maar het is lastiger dan het lijkt. Peter heeft de loper van de verkeerde kleur en zijn tegenstander houdt beide pionnen op de damevleugel vast. Gelukkig heeft Peter nog twee pionnen op de andere vleugel en wanneer daar een vrijpion is gemaakt is de buit binnen. Dat betekent een 7-1 overwinning waarmee het seizoen in stijl wordt afgesloten. Volgend seizoen gaan we gewoon weer proberen kampioen te worden!

     
 
   






Teamopstelling seizoen 2016-2017

  Pomar 1 Klasse 2B   Pomar 2 Klasse 3B
1 Perry van der Meer - TL 1 Peter de Man
2 Kees Vink 2 Willem Brizee
3 Han Terpstra 3 Gerbrand Beekman
4 Felix Ferschtman 4 Vincent Steemers
5 Frits Berendse 5 Jan Zonneveld
6 Hans Mudde 6 Hans Jacobs - TL
7 Bas von Königslöw 7 Markus Lohrer
8 Han Nicolaas 8 Wim Meijer
TL Teamleider