Bosgang 2 2287DD Rijswijk
Dinsdag 20:00 - 00:00

Externe competitie 2024-2025

Pomar 1
Verslagen Pomar 1
Teamopstelling Pomar 1

Pomar 1

Vorig seizoen (2023/2024) speelde ons vlaggenschip zeker niet slecht maar hadden we de 'pech' dat Voorburg 2 ook in de derde klasse was ingedeeld. Dit team was duidelijk een maatje te groot en won alle zeven wedstrijden met groot machtsvertoon. De jeugd van DSC 9 bleef ons nog net een bordpunt voor zodat wij derde werden en het dit seizoen dus weer in de 3e klasse mogen proberen. Doelstelling is opnieuw om kampioen te worden, we gaan kijken of dat lukt!

De competitie loopt van begin oktober 2024 tot half april 2025, voor Pomar begon de externe competitie op maandag 7 oktober met een uitwedstrijd tegen Lierse 2. Het verslag daarvan volgt later maar ik kan u alvast verklappen dat we deze strijd met 5-3 hebben gewonnen: een goed begin dus, en dat is zoals u weet het halve werk!

Het volledige programma vindt u hieronder.
We spelen dus met één team in de 3e klasse en treffen daarin achtereenvolgens Lierse 2, HSV 2, Haeghe Ooievaar 2, Rijswijk 4, Promotie 4 en Voorburg 3. Kampioen worden in deze klasse en terugkeren naar de 2e klasse is zoals gezegd het doel voor dit seizoen, en lijkt me niet geheel onmogelijk!

Het programma voor ons 1e team ziet er als volgt uit:
(Klik op een uitslag om rechtstreeks naar het verslag van de desbetreffende wedstrijd te gaan).

Datum Thuis Uit Uitslag
7 oktober 2024 Lierse 2 Pomar 1 3 - 5
22 oktober 2024 Pomar 1 HSV 2 -
27 november 2024 Haeghe Ooievaar 2 Pomar 1 -
4 februari 2025 Pomar 1 Rijswijk 4 -
10 maart 2025 Promotie 4 Pomar 1  -
xx april 2025 Pomar 1 Voorburg 3 -



Verslagen Pomar 1

1e ronde

7 oktober 2024: Lierse 2 - Pomar 1    3 - 5

Markus aan bord 8 was (hoe kan het ook anders) als eerste klaar. Of het ermee te maken had dat hij de bus vanuit het Westland naar Delft op tijd wilde halen, is mij niet bekend. Hij werd door zijn tegenstander wel geholpen. Na een gelijkopgaande strijd gaf deze ‘zomaar’ een toren weg. Markus aanvaardde dankbaar dit present. De tegenstander spartelde nog wat tegen alvorens hij opgaf (0 - 1).

Kees met wit aan bord 1 was ook vrij snel klaar. Zijn tegenstander speelde de drakenvariant van het Siciliaans. Het was zeker geen draak van een partij ondanks het feit dat enig ‘vuurwerk’ ontbrak. Het evenwicht werd niet verbroken en hier werd na 20 zetten tot remise besloten (½ – 1½). 

John speelde aan bord 6 met zwart zijn gebruikelijke openingszetten. Ditmaal kreeg hij niet met een Italiaanse maar met een Spaanse opening te maken. Na afruil van de dames ontspon zich een boeiende strijd. John doet mij regelmatig denken aan een voetballer die instinctief altijd op de plaats staat waar de bal komt. Zo ook met schaken. Zijn stukken staan zo opgesteld dat ze elkaar bijna altijd dekken en niet geslagen kunnen worden. Enorm lastig om tegen te spelen... De tegenstander van John probeerde op de koningsvleugel een bres te slaan. John speelde zijn loper naar e3 met aanval op pion f4 en voorkwam deze aanval. Het leverde ook nog deze pion op! Toen ook nog de witte g-pion geslagen werd door de toren was het spel eigenlijk al gespeeld. De zet die volgde (Tg1, mat op de onderste rij) was de bekroning op een degelijke partij van John (½ –2½).

Vincent aan bord 7 met wit won ook. Maar wanneer zijn tegenstander vanuit de diagramstelling 7 ... - Pd4 had gespeeld zou de partij heel anders zijn gelopen! Gelukkig speelde hij 7 .. - Df6 en zat zwart na afruil op c6 en f6 met twee dubbelpionnen opgescheept.
Door het sterke loperpaar en de open b- en g-lijn moest wit toch eerst nog secuur verdedigen. Pas nadat zwart zijn pionnen in de aanbieding deed en daarbovenop nog een loper weggaf op de 28e zet, was de klus wel geklaard. Met een overmacht aan pionnen (en een paard) werd de zwarte stelling overrompeld, hoewel zwart nog lang doorsputterde... 
Tussenstand nu ½ - 3½.

Peter aan bord 3 trof een sterke tegenstander. Ook hier in beginsel een gelijk opgaande strijd. Paard e5 was achteraf gezien geen gelukkige keuze. Het kostte een paar zetten later een centrumpion mede door de ongelukkige positie van de witte dame op c4. De zwarte paarden werden een plaag voor de witte stukken. Nog een pion ging verloren met slechts beiden nog een paard op het bord. Peter bleef taai tegenstand bieden en won een pion terug. De zet Kb4 was fnuikend... Het gaf de zwarte c-pion, gedekt door de koning, een vrije doorgang om te kunnen promoveren (1½ - 3½).

De mooiste overwinning was met zwart van Han aan bord 2. We weten van Han dat hij gul is, vrijgevig, zo ook met schaken. Hij offert graag maar wel met andere intenties! De witte dame had zichzelf op h3 gepositioneerd, stond buitenspel en Han offerde zijn toren voor het paard op c3. Bij de afruil van de dames won Han de witte loper. Het zwarte loperpaar werd gedurende de partij zo overheersend dat wit uit pure ellende zijn toren voor een loper ruilde. Maar hij stond inmiddels al 2 pionnen en een loper achter... (1½ - 4½).
(Naschrift Han: het kwaliteitsoffer op c3 bracht ik na redelijk lang nadenken. Ik ‘voelde’ dat het witte paard eraf moest want het zou anders behoorlijk vervelend mijn stelling kunnen binnendringen. De compensatie bestond uit een pion, een sterk loperpaar, goede samenwerking van de stukken en een witte dame die niet veel kon uitrichten: dat leek me wel voldoende!).

Hans J. speelde met wit aan bord 5. Beide spelers bouwden rustig hun stelling op. Opvallend was in het middenspel de positie van de zwarte toren op g6. Pas na 30 zetten werd de gelijke stand verbroken door het slaan van wit van de c-pion met het paard. Door het paard 2 zetten later naar b3 te spelen, verzwakte Hans zijn (betere) stelling. De witte e-pion ging verloren terwijl de zwarte toren de c-lijn in bezit nam en de witte pion op b3 veroverde. Na afruil van de torens verloor wit in tijdnood ook zijn paard dat geen kant meer op kon. De weg voor de zwarte b-pion was vrij om te promoveren... (2½ - 4½).

 

Ikzelf speelde aan bord 4 met zwart de Pircverdediging. Na de opening plantte wit zijn loper op d6 gedekt door pion c5 maar kon hier niets mee uitrichten. De aanval van zwart met dame, loper en paarden op pion h3 was veel gevaarlijker. Wit zag het gevaar op tijd in en ruilde de dames af. In het eindspel had ik een pion meer en een gewonnen stelling (zie diagram 1). Maar dan had ik geen c5 moeten spelen! Nu speelde wit zijn paard naar b3 en verloor ik mijn a-pion. Een duidelijk voorbeeld hoe je een stelling in één zet kunt ‘verminken’. Het witte paard speelt een cruciale rol bij het voorkomen van promotie van de zwarte pion (diagram 2). Wanneer ik Kc3 speel gaat het paard naar c1 en op Kb2 volgt weer Pd3 schaak. Uiteindelijk ‘slechts’ remise... (3 - 5).

 

Teamopstelling seizoen 2024-2025

  Pomar 1 Klasse 3
1 Kees Vink
2 Felix Ferschtman
3 Han Nicolaas
4 Willem Brizee
5 Peter de Man
6 Hans Jacobs - TL
7 John Woestenenk
8 Markus Lohrer
   
TL Teamleider