Bosgang 2 2287DD Rijswijk
Dinsdag 20:00 - 00:00

Dat 2020 een bijzonder jaar was hoef ik u niet meer te vertellen, laten we hopen dat we volgend jaar weer enigszins terug kunnen naar 'normaal', in welke vorm dan ook. Op schaakgebied betekende het dat vrijwel alles vanaf medio maart stil kwam te liggen, op een enkele opleving in de zomermaanden na toen het weer goed leek te gaan. Bij Pomar waren we begin maart, nog onwetend wat ons te wachten stond, begonnen met de zomercompetitie van het seizoen 2019-2020. De derde ronde, gespeeld op 10 maart, bleek de laatste te zijn, vanaf medio maart moesten we vier maanden dicht. In de zomermaanden konden we weer regelmatig naar ons kabouterhuisje om zo nu en dan zelfs weer even buiten te kunnen schaken: 'oude tijden' herleefden... De opleving was helaas van korte duur, in de herfst en winter moesten we ook diverse keren de deuren sluiten. Op de dinsdagavonden dat we open konden/mochten zijn werd de clubavond bezocht door een vrij harde kern van een man of zes à acht, genoeg om bijna wekelijks een leuk toernooitje te spelen.

Online schaken kreeg door Corona een enorme boost, en zelfs diverse Pomarianen wisten hun weg te vinden op de online snelweg. Zo speelden we vanaf eind maart vrijwel wekelijks een rapid- of blitztoernooitje op Lichess waar we nu zelfs ons eigen team hebben, het Lichess Pomarteam! Ook op Lichess is er een vrij vaste, harde kern van een man of acht à tien maar dat zullen er vast meer worden. Zeker nu we op 22 december een begin hebben gemaakt (eindelijk zult u zeggen!) met de interne competitie. Het is nog even wennen, niet iedereen heeft al een Lichess-account maar alles op z'n tijd!

Onze wedstrijdleider Frits Berendse schreef na de achtste ronde van de interne competitie een mooi stukje over de competitie en onze club. Hij heeft dat via de mail aan u allen toegestuurd maar ik wil één passage hier ook op website zetten, het geeft mooi aan hoezeer Frits (maar ik denk wij allemaal) uitzien naar weer een 'normale clubavond'...:

De betrokkenheid van leden bij verenigingen wordt steeds minder en als er geen platform wordt gevonden om je hobby te kunnen uitoefenen, is het nog maar de vraag of het ooit weer terugkomt. We hebben sommige leden al een jaar niet meer gezien en het lijkt op stilte voor een storm. Die contacten of reacties, die mis ik nog het meeste. Het bij elkaar komen, lief en leed delen, daar is onze club groot mee geworden. Altijd vrolijke gesprekken, een gezonde dosis spanning, strijd op bord en “verbaal geweld”, sarcasme, het hoorde er allemaal bij. Dat was (en is) het karakter van onze Club en onze leden.

Die sociale contacten zijn zeker een gemis. Wat uw verslaggver (Han Nicolaas) ook mist is de dagelijkse rit op de fiets naar het werk. Ook al was het voor mij maar twee keer een kwartier, het is toch vijf keer per week een half uur fietsen. En natuurlijk de wekelijkse rit naar Pomar, ook weer twee keer een half uur. In deze tijden moet ik me er nu echt toe zetten om naar buiten te gaan en wat beweging te pakken, en niet alleen om boodschappen te doen...

Op 13 februari 2021 fietste ik weer eens naar Delft, daar een bak koffie genomen om zo de plaatselijke horeca nog een beetje te steunen in deze voor hen moeilijke tijd en teruggereden via Pomar, voor mij slechts een klein stukje om. Het kabouterhuisje stond er vredig en verlaten bij, geen kip, hond of mens in de buurt. Ik nam een paar foto's, zo vaak zie je onze speellocatie niet in de sneeuw!








Op dinsdag 20 juli werd ons Kabouterhuisje gebruikt voor andere doeleinden (de Pan-Kabouter Spelen?) zodat we op deze avond onze schaakkunsten niet konden laten zien, althans niet in ons clublokaal: even een weekje rust dus.

Op dinsdag 13 juli vonden zes Pomarianen en Pieter Hofstee (wel bekend van Schaakhuis en diverse andere verenigingen in het land) het wel weer een goed plan om een blitztoernooitje te spelen. Verheugend was de komst van Leo Blaas en Han Terpstra die we beiden lang niet hadden gezien: welkom terug zou ik haast zeggen! Naast deze toernooitijgers speelden Willem Brizee en Wil Kauffman enkele min of meer serieuze partijen

Het toernooi kende een spannend verloop met drie spelers (Frits Berendse, Pieter Hofstee en uw verslaggever (Han Nicolaas)) die elkaar niets toegaven en een peloton waarin iedereen van iedereen leek te kunnen winnen. Bij het ingaan van de laatste ronde stonden Pieter en HanN aan kop met 4 uit 5, op een half puntje gevolgd door Frits. Pieter was nog ongeslagen en had o.a. Frits verslagen die op zijn beurt van HanN had verloren. In de laatste ronde speelden de koplopers tegen elkaar terwijl Frits tegen Anas el Amroui moest aantreden. Pieter en HanN speelden een vlijmscherpe Siciliaan waarin Pieter met een krachtige aanval het volle punt pakte en daarmee de toernooiwinst. Frits pakte nog juist de tweede plek na winst op Anas zodat HanN genoegen moest nemen met het brons. De overige vier spelers ontliepen elkaar niet veel en gelukkig ging niemand puntloos naar huis: altijd wel fijn.



Scoretabel snelschaken 13 juli 2021

Speler 1 2 3 4 5 6 7 Score Plaats
Frits Berendse X 1 0 1 ½ 1 1 2
Leo Blaas 0 X 1 1 0 ½ 0 4-5
Han Nicolaas 1 0 X 1 0 1 1 4 3
Markus Lohrer 0 0 0 X 0 ½ 1 6
Pieter Hofstee ½ 1 1 1 X ½ 1 5 1
Han Terpstra 0 ½ 0 ½ ½ X 1 4-5
Anas el Amroui 0 1 0 0 0 0 X 1 7

Dinsdag 6 juli was het geen weer voor buitenschaak zodat zes Pomarianen zich binnenshuis aan een blitztoernooitje waagden. Uw verslaggever (Han Nicolaas) won al zijn partijen maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik in de eerste ronde tegen de uiteindelijke nummer 2, Perry van der Meer, geen reden tot klagen had. Sterker nog: enig geluk viel mij ten deel aangezien Perry, die iets beter stond met twee lopers tegen twee paarden en (dus) geen remise wilde, een stuk weggaf en meteen opgaf.

Perry maakte in de rest van zijn partijen geen fouten meer en eindigde zodoende als tweede met vier punten. Peter de Man pakte de derde plaats met een keurige 50%-score, de overige drie deelnemers (Markus Lohrer, Willem Brizee en Anas el Amroui) haalden dat niet. Anas ging deze keer zonder punten naar huis maar zal, nu hij Stap 1 vrijwel heeft afgerond, een volgende keer ongetwijfeld genadeloos toeslaan: Pomarianen, u bent gewaarschuwd!

Scoretabel snelschaken 6 juli 2021

Speler 1 2 3 4 5 6 Score Plaats
Han Nicolaas X 1 1 1 1 1 5 1
Markus Lohrer 0 X 1 ½ ½ 0 2 4
Anas el Amroui 0 0 X 0 0 0 0 6
Peter de Man 0 ½ 1 X 1 0 3
Willem Brizee 0 ½ 1 0 X 0 5
Perry van der Meer 0 1 1 1 1 X 4 2

Ook op dinsdag 29 juni vond er een mix van binnen- en buitenschaak plaats. Het buitenschaak was een behoorlijke uitdaging/beproeving want echt warm was het niet, sommige Pomarianen vonden het ronduit fris. Verheugend was in ieder geval het feit dat we sinds lange tijd (voor het eerst sinds 8 december 2020!) weer eens een toernooitje konden spelen. Zes Pomarianen vonden het wel een goed plan om in een iets serieuzere setting dan het ‘zomaar vrij schaken’ weer eens wat snel te schaken met een tempo van 5 minuten per partij + 3 seconden increment per zet en dat leverde een aantal fraaie partijen en een hoop spektakel op.

Na drie ronden hadden Markus Lohrer en uw verslaggever (Han Nicolaas) beiden 2½ punten, op een halfje gevolgd door Frits Berendse. Markus won in de vierde ronde van Frits en Han versloeg Anas el Amroui zodat de laatste ronde de beslissing moest brengen en daarin speelden de koplopers tegen elkaar: goede planning van de wedstrijdleider! Markus had wit en na een scherpe Siciliaan won Han een kwaliteit maar was zo vriendelijk even later een vol stuk weg te geven. Met een loper tegen een toren en de bekende vliegende tijdnood was dat niet meer te houden voor Han. Markus won en pakte met de waanzinnige score van 4½ uit 5 de eerste plek, een vol punt voor Han: goed bezig Markus!

Frits pakte de derde plaats met 3 punten, een halfje voor Willem Brizee die net iets te vaak remise speelde (3 keer) om een gooi te doen naar de prijzen. Anas werd vijfde met 1 punt waarmee hij de laatste plaats aan Peter de Man liet: Peter had niet echt z'n avond en moest genoegen nemen met een half punt.

Het was een geslaagde avond en weer leuk om het gevecht met de klok aan te gaan. Wat mij betreft smaakt dit naar meer en doen we volgende week weer een toernooitje!

Scoretabel snelschaken 29 juni 2021

Speler 1 2 3 4 5 6 Score Plaats
Frits Berendse X 0 1 0 1 1 3 3
Han Nicolaas 1 X 1 0 1 ½ 2
Anas el Amroui 0 0 X 0 1 0 1 5
Markus Lohrer 1 1 1 X 1 ½ 1
Peter de Man 0 0 0 0 X ½ ½ 6
Willem Brizee 0 ½ 1 ½ ½ X 4

Dinsdag 22 juni was het niet superlekker weer maar een aantal Pomarianen vond het goed genoeg om buiten wat stukken te gaan verzetten zodat er een mix van binnen-en buitenschaak plaatsvond.

Vermeldenswaard is verder de persconferentie op 18 juni waarop verdere versoepelingen in de maatregelen tegen het Corona-virus werden aangekondigd die op 26 juni zullen ingaan. Vanaf die datum mag er weer in wedstrijd-/competitieverband worden geschaakt: kom maar op met die rapid- en blitztoernooitjes hoor ik u al zeggen en dat gaan we ook zeker doen!

Ook op dinsdag 15 juni konden we weer lekker buiten schaken, het gras was fijn gemaaid hetgeen Markus inspireerde tot onderstaande foto.

Dinsdag 8 juni was het opnieuw dermate lekker weer dat we naar buiten konden met tafels, stoelen, borden, stukken en klokken. Ook Pieter Hofstee, voor Schaakhuizers geen onbekende, wist de weg naar Pomar te vinden al moest die daar ondanks (dankzij?) Google Maps wel enige moeite voor doen aangezien hij niet direct de goede kant op werd gestuurd: dan kunnen enkele honderden meters verdomd lang duren!



Op dinsdag 1 juni konden we zowaar weer buiten schaken: wat heb ik dat gemist, buiten schaken bij Pomar! Met m’n andere cluppie, Schaakhuis, hebben we gedurende de lockdown elke zaterdagmiddag buiten geschaakt, ergens op een plein in het centrum van Den Haag. Dat was fantastisch, maar schaken in het bos zoals bij Pomar is toch wel echt uniek, daar kan geen plein, ook ‘het’ Plein niet, aan tippen! Ook vanavond weer een man of acht, er bleek evenals vorige week nog weinig animo voor een toernooitje of een andere serieuze activiteit zodat we weer lekker vrijuit geschaakt hebben, genietend van een bakkie koffie/thee of iets anders onder een strak blauwe lucht: wat wil een mens nog meer?



Dinsdag 25 mei was een heuglijke dag: na ruim vijf maanden (de laatste clubavond was op 8 december 2020!) was binnensporten weer toegestaan en konden we weer life naar ons geliefde Kabouterhuisje. De meeste Pomarianen keken nog even de kat uit de boom, wellicht wachtend totdat iedereen in ieder geval één vaccinatie zou hebben gehad, waardoor het nog niet echt heel druk was deze avond. Maar met een man of acht (onder wie een paar die we echt heel lang niet hebben gezien) was het weer gezellig als vanouds. Er werd flink wat gekletst en zowaar ook nog een potje geschaakt: rustig aan opbouwen nietwaar?!



Op dinsdag 13 april was het dan zover: de 17e en laatste ronde van de interne competitie werd gespeeld! Bij het ingaan van deze laatste ronde was de stand aan kop als volgt:

1. Willem Brizee - 57 punten
2. Kees Vink - 56 punten
3. Han Nicolaas - 54 punten (scoringspercentage 67%)
3. Felix Ferschtman - 54 punten (scoringspercentage 61%)

Onze onvolprezen wedstrijdleider Frits Berendse (zelf op een 7e plaats met 38 punten) had bedacht dat het wel mooi zou zijn om Willem en Kees nogmaals (voor de derde keer) tegen elkaar te laten spelen, HanN moest het opnemen tegen Frits terwijl Felix mocht aantreden tegen John Woestenenk. In de onderste regionen van de ranglijst speelden Markus Lohrer en Jos Bergers tegen elkaar en zou de laatste proberen de rode lantaarn kwijt te raken. Perry van der Meer en Wil Kauffman waren afwezig.

Bij Markus - Jos komt er een Philidor-verdediging op het bord, al snel worden er een hoop stukken geruild en als de kruitdampen enigszins zijn opgetrokken blijkt Markus het eindspel (beide spelers hebben een dame en toren) in te gaan met twee pionnen meer. Dat is niet meer te houden voor Jos en hij geeft het na 31 zetten op. Daarmee is de rode lantaarn voor Jos maar niet getreurd Jos: er komen ongetwijfeld nog meer kansen.

Felix moest winnen om kans te houden op de tweede of derde plek en hij maakte er tegen John weer een fraaie boel van. Er kwam - uiteraard - een Koningsgambietje op het bord, Felix gooide direct zijn koningsstelling open waarna John met Dh4+ de witte stelling binnenkwam. Felix nam z'n tijd, bracht de koning in veiligheid en ging vervolgens op jacht naar de zwarte dame die midden op het bord weinig velden had. John moest een stuk offeren om dameverlies te voorkomen maar een paar zetten later dreigde de dame er alsnog af te gaan. Dat geloofde John wel en hij gaf het op.

Dat legde de druk op uw verslaggever (HanN) want met het resultaat van Felix - John op zak wist hij wat hem te doen stond: winnen voor kans op zilver of brons. Tegen Frits probeerde HanN dan ook van alles maar Frits gaf geen krimp en hield de zaak constant binnen de remisemarges. Het werd een geweigerd Damegambiet waarin Frits aanvankelijk best lekker stond maar na afruil van diverse stukken een pion verloor en met die achterstand ook het toreneindspel inging. HanN probeerde dit nog wel te winnen maar zoals u weet zijn alle toreneindspelen remise en deze was daar geen uitzondering op. Remise dus waarmee HanN vierde werd terwijl de strijd om het kampioenschap (en de plekken 2 en 3) nog volop bezig was.

Want Kees en Willem waren op dat moment nog volop verwikkeld in de Moeder Aller Partijen, in ieder geval van deze avond. Hier werd gestreden om het felbegeerde kampioenschap van Pomar! Willem had aan remise genoeg terwijl Kees moest winnen om kampioen te worden. En de heren maakten er wat moois van! Tegengestelde rokades maakten al min of meer duidelijk dat dit geen rustig remisepotje zou worden. Kees kreeg een sterk pionnencentrum met pionnen op d4 en e4 en zette zijn torens op de g- en h-lijn, zijn plannen waren duidelijk: koningsaanval! In het verre middenspel won Kees een pion, beide kemphanen houden twee torens, een paard en wat pionnen over in een razend lastig eindspel. De paarden gaan in de stal, het maakt het eindspel er echter niet eenvoudiger op. Willem lijkt een kans op behoud te missen, maakt de laatste fout en gaat mat: wat een partij mannen!

Kees is dus de nieuwe kampioen, van harte Kees! Felix pakte nog juist de tweede plek terwijl Willem na een goed gespeelde competitie de bronzen medaille mee naar huis mocht nemen.

Het was een mooie strijd mannen! We begonnen op 22 december 2020 en na bijna 4 maanden en 17 ronden hebben we deze unieke, online competitie afgesloten. Het was even wennen, voor iedereen denk ik, maar gaandeweg hebben we - ondanks wat technische onvolkomenheden zo nu en dan op Lichess - toch een leuke competitie gespeeld. En er werd volop strijd geleverd! Van de 63 gespeelde partijen eindigden er slechts 11 in remise, dat kunnen die gasten met 2700+ ELO in hun zak steken!

Het is nog onzeker wanneer we weer naar ons kabouterhuisje kunnen maar het zal op z'n vroegst op 4 mei zijn. Laten we in ieder geval hopen dat we elkaar weer snel live kunnen zien. Want online spelen is best leuk maar er gaat niets boven de sfeer van een avondje Pomar!

Hieronder vindt u de links naar de vier partijen en de uitslagen van deze 17e en laatste ronde.

Kees - Willem
HanN - Frits
Felix - John
Markus - Jos

Uitslagen 17e en laatste ronde interne online competitie, 13 april

Wit Zwart Uitslag
Kees Vink Willem Brizee 1-0
Han Nicolaas Frits Berendse ½-½
Felix Ferschtman John Woestenenk 1-0
Markus Lohrer Jos Bergers 1-0

Dinsdag 6 april speelden we de 16e en voorlaatste ronde van de interne competitie met evenals vorige week slechts drie partijen. Perry van der Meer, Wil Kauffman en John Woestenenk waren afwezig, Felix Ferschtman had geen tegenstander.

Koploper Kees Vink speelde met wit tegen Frits Berendse en hier werden vrij snel bijna alle stukken van het bord gehaald, op legale wijze wel te verstaan. Er kwam een eindspel op het bord met loper en vijf pionnen voor Kees tegen paard en vijf pionnen voor Frits wat er wel erg remiseachtig uitzag. Na 42 zetten en drie kwartier spelen werd het punt inderdaad gedeeld.

De vraag was of Willem Brizee, bij het ingaan van deze ronde op een tweede plek met slechts één punt achterstand, van de halve misstap van Kees zou kunnen profiteren. Dat moest dan gebeuren in zijn partij met wit tegen Jos Bergers die naarstig op zoek is naar het eerste (halve) punt. Dat zag er aanvankelijk niet naar uit want Jos speelde een degelijke partij waarin hij een pion voor kwam. Zijn stukken stonden echter niet echt lekker en bovendien was Willem met dame, toren en twee lopers een enorme aanval aan het opzetten tegen de koning van Jos. Het terugtrekken van de loper met 21. ... - Lh8 was niet de meest ideale zet van Jos want het gaf Willem de gelegenheid tot het fraaie 22. Lxg6! (zie diagram 1).

Diagram 1: Willem - Jos: stelling na 22. Lxg6

De witte aanval werd hierna onweerstaanbaar, de zwarte dame is min of meer overbelast want ze moet zowel de loper op d7 als veld h7 blijven dekken. Dat kan alleen met 22. ... - Dg7 maar dat werd gevolgd door 23. Lxh7+ - Kf8; 24. Lh6 waarna Jos het opgaf. Willem wint (opnieuw) en neemt de koppositie over van Kees!

Uw verslaggever (Han Nicolaas) speelde met zwart tegen Markus Lohrer en won vrij snel na de opening een kwaliteit al leek het erop dat Markus 'm gewoon weggaf. Het vreemde was wel dat wit daarna met een kwaliteit minder in feite het beste van het spel had met twee sterke lopers en aanval tegen de zwarte koning. HanN moest enorm opassen en deed dat ook, torenruil verlichtte de druk enigszins en 38. ... - Pd7 was wel een fijne zet (zie diagram 2).

Diagram 2: Markus - HanN: stelling na 38. ... - Pd7

Markus reageerde daarop niet goed, deed met 39. Ld6 een loper cadeau en gaf het op. Zonder stukverlies zou zwart nog steeds beter staan (Stockfish geeft ongeveer -2 wat inhoudt dat zwart gewonnen staat) maar het zou volgens mij nog een enorm karwei geweest zijn om de partij winnend af te sluiten.

Na 16 ronden hebben we zoals gezegd een nieuwe koploper in de persoon van Willem die maar blijft winnen! Met 57 punten staat hij één punt voor op Kees, HanN volgt op een derde plek met 54 punten, evenveel als Felix maar met een iets beter scoringspercentage. Met nog één ronde te gaan en minimale verschillen aan de top zal het kampioenschap volgende week in de laatste ronde worden beslist: spanning verzekerd!

Hieronder vindt u de links naar de drie partijen en de uitslagen van deze 16e ronde.

Kees - Frits
Willem - Jos
Markus - HanN

Uitslagen 16e ronde interne online wintercompetitie, 6 april

Wit Zwart Uitslag
Kees Vink Frits Berendse ½-½
Willem Brizee Jos Bergers 1-0
Markus Lohrer Han Nicolaas 0-1

Dinsdag 30 maart werd de 15e ronde van de interne competitie gespeeld met dit keer slechts drie partijen. Perry van der Meer, Wil Kauffman en Jos Bergers (verjaardag!) waren afwezig en Markus Lohrer had hierdoor geen tegenstander. De spanning was er niet minder om...

Koploper Kees Vink trad met de witte stukken aan tegen John Woestenenk. Kees viel aan over de koningsvleugel, plantte een loper op h6 en z'n dame op de g-lijn. John verdedigde koelbloedig, wist de dames te ruilen en daarmee het ergste gevaar af te wenden. Na pionwinst door John en torenruil resteerde een eindspel van loper met vijf pionnen voor Kees tegen paard met zes pionnen voor John. John bood na 35 zetten remise aan wat Kees accepteerde.

Willem Brizee won met wit al vrij snel na de opening door een onnauwkeurigheid van Frits Berendse de dame voor een stuk. Vier zetten later gaf Frits het op: 17 zetten en nog geen half uur gespeeld...

Uw verslaggever (Han Nicolaas) speelde met wit tegen Felix Ferschtman. Het werd een vrij rustig Damegambietje met snelle afruil van de dames en drie lichte stukken. HanN had wat actiever spel, met name met toren en paard op de koningsvleugel. Na winst van de kwaliteit moest HanN nog wel even opletten voor de vrijpionnen van zwart op de damevleugel maar hij gaf de winst niet meer uit handen: de witte pionnen op de koningsvleugel gaven de doorslag, promotie was niet meer te voorkomen.

Kees gaat na 15 ronden met 53 punten nog steeds aan kop maar de verschillen aan de top zijn minimaal. Willem pakte met zijn overwinning op Frits de tweede plaats met 52 punten, Felix volgt op de derde plaats met 50 punten. Met nog twee ronden te gaan zijn ook Perry en HanN nog in de race voor een plek op het podium: beiden hebben 49 punten.

Hieronder vindt u de links naar de drie partijen en de uitslagen van deze 15e ronde.

Kees - John
HanN - Felix
Willem - Frits

Uitslagen 15e ronde interne online wintercompetitie, 30 maart

Wit Zwart Uitslag
Kees Vink John Woestenenk ½-½
Han Nicolaas Felix Ferschtman 1-0
Willem Brizee Frits Berendse 1-0

Op dinsdag 23 maart speelden we de 14e ronde van de interne competitie. Het duo Rutte/De Jonge had zojuist weer een verlenging van de lockdown inclusief avondklok afgekondigd zodat we ons kabouterhuisje in ieder geval tot en met 20 april moeten missen en het nog even online moeten zien vol te houden. Helaas, maar het is niet anders...

Ook vanavond weer vier partijen aangezien Perry van der Meer en Wil Kauffman afwezig waren maar uw verslaggever (Han Nicolaas) het na een maand rust wel weer tijd vond om een partijtje mee te spelen.

Koploper Kees Vink trad met wit aan tegen Willem Brizee en na tegengestelde rokades zette Willem iets van een aanval in over de koningsvleugel. Hij won een pion die Kees even later weer terugwon. In een zeer interessante stelling (zie diagram 1) wilde Willem 18. ... - Th8 spelen, de beste zet, maar technisch gezien ging er iets mis waardoor er 18. ... - Tg8 op het bord verscheen wat met 19. Pxf6 een stuk kostte. Kees bood sportief remise aan wat Willem accepteerde. Als computers een eigen wil krijgen wordt het linke soep, zeker als ze ook nog slechte zetten gaan doen...

Diagram 1: Kees - Willem: stelling na 18. Pxh7

Frits Berendse kreeg met wit twee paarden tegen twee zwarte lopers van Felix Ferschtman die 'iets' over de koningsvleugel probeerde. Dat leverde niet echt veel op maar toen Frits een volle toren weggaf was de partij alsnog voor Felix.

John Woestenenk (met de witte stukken) en Markus Lohrer speelden een gelijkopgaande strijd waarbij al vrij snel de dames en twee lichte stukken van het bord verdwenen. Markus won met een paar slimme zetten een toren en wat pionnen voor een paard. John kon verlies van nog meer materiaal niet meer voorkomen en gaf het na 41 zetten en een half uurtje spelen op: hij speelde zo mogelijk nog sneller dan anders...

Uw verslaggever speelde met wit tegen Jos Bergers die vastbesloten was vanavond de eerste punten binnen te slepen. Ik werkte echter niet echt mee (sorry Jos...), stuurde mijn pionnen op de damevleugel naar voren en won twee pionnen. De stukken van Jos stonden niet optimaal en hij kon ook geen echte dreigingen creëren terwijl ik mijn stukken kon activeren en mijn stelling kon versterken. Jos versnelde het einde van de partij door pardoes een loper weg te geven en gaf het twee zetten later op. Die punten komen wel Jos, echt!

Na 14 ronden gaat Kees aan kop met 50 punten, op een punt gevold door Felix die Perry naar de derde plaats verwees met 47 punten: evenveel als Willem maar Perry heeft een iets beter scoringspercentage.

Hieronder vindt u de links naar de vier partijen en de uitslagen van deze 14e ronde.

Kees - Willem
HanN - Jos
Frits - Felix
John - Markus

Uitslagen 14e ronde interne online wintercompetitie, 23 maart

Wit Zwart Uitslag
Kees Vink Willem Brizee ½-½
Han Nicolaas Jos Bergers 1-0
Frits Berendse Felix Ferschtman 0-1
John Woestenenk Markus Lohrer 0-1

Dinsdag 16 maart werd de 13e ronde van de interne competitie gespeeld, opnieuw met vier partijen aangezien Wil Kauffman en uw verslaggever (Han Nicolaas) afwezig waren.

In de topper tussen Perry van der Meer en Kees Vink won Perry in een Siciliaan met 1.e4-c5; 2.f4-d5; 3.exd5-Pf6; 4.c4 een pion die Kees op de 15e zet weer terugwon. Beiden rokeerden lang, Kees voerde langzaam de druk op de witte stelling op, won een kwaliteit en na 'slechts' 20 zetten ook de partij: de eerste verliespartij met wit voor Perry!

John Woestenenk kreeg met wit tegen Willem Brizee een stuk voor twee pionnen en nadat Willem vervolgens z'n dame wegblunderde gaf hij het op: dit was niet de Willem die we de afgelopen weken hebben gezien maar ja, je kunt niet altijd winnen!

Markus Lohrer won met zwart tegen Frits Berendse een kwaliteit maar gaf direct daarna heel sociaal een vol stuk weg; was niet zo bedoeld volgens mij... Frits offerde hierna een stuk voor twee pionnen en iets wat op een koningsaanval leek maar dat sloeg niet echt door. Markus pareerde de boel en won na 56 zetten en een half uurtje spelen. Soort rapidpartijtje.

Felix Ferschtman (met zwart) en Jos Bergers speelden een leuke pot. Felix won in de opening een pion en mede dankzij tegengestelde rokades werd het een interessant gevecht. Felix kwam een stuk voor en zorgde ervoor dat de koningsstelling van Jos helemaal open kwam te liggen, er dreigde ook nog mat met dame en toren langs de g- en h-lijn. Jos probeerde nog wel iets, er leek heel even iets van eeuwig schaak in te zitten maar dat had Felix in de smiezen, waarna het mat onvermijdelijk was. Zo waren na 1½ uur spelen alle partijen afgelopen, de snelste ronde tot u toe in deze online competitie.

Na 13 ronden hebben we een nieuwe koploper in de persoon van Kees die Perry van de troon stootte. Kees gaat met 47 punten aan kop, Perry volgt op twee punten terwijl Felix en Willem de 3e en 4e plaats delen met beiden 44 punten en exact hetzelfde scoringspercentage.

Hieronder vindt u de links naar de vier partijen en de uitslagen van deze 13e ronde.

Perry - Kees
John - Willem
Jos - Felix
Frits - Markus

Uitslagen 13e ronde interne online wintercompetitie, 16 maart

Wit Zwart Uitslag
Perry van der Meer Kees Vink 0-1
John Woestenenk Willem Brizee 1-0
Jos Bergers Felix Ferschtman 0-1
Frits Berendse Markus Lohrer 0-1

Op dinsdag 9 maart speelden we de 12e ronde van de interne competitie. We moeten het voorlopig nog even online doen, de maatregelen in verband met Corona zijn gisteren verlengd tot in ieder geval 30 maart: nog even geduld dus!

Vier partijen deze avond, Wil Kauffman en uw verslaggever (Han Nicolaas) waren afwezig.

Koploper Perry van der Meer had met zwart niet meer dan een half uurtje nodig om Frits Berendse te verslaan. Hij won in het middenspel een pion en in een toreneindspel met zes tegen vijf pionnen kwam de zwarte koning de witte stelling binnen. Er dreigde diverse pionnen af te gaan (zie diagram 1), Frits geloofde dat wel en gaf op.

Diagram 1: Frits - Perry: slotstelling na 45. ... - Kd3

Bij Felix Ferschtman - Willem Brizee verwachtte iedereen na e4-e5 het Koningsgambiet met f4, maar Felix speelde f3. Nieuwtje voorbereid? Mouseslip? We zullen het waarschijnlijk nooit weten... Willem won in het verre middenspel twee pionnen en kreeg een lekkere stelling met vrijwel alle stukken gericht op de witte koning. Na afruil van dame en torens bereikte Willem een gewonnen lopereinspel waarbij Felix uiteindelijk door zijn vlag ging in verloren stelling. Sterk gespeeld van Willem!

Kees Vink won tegen Markus Lohrer twee pionnen en dat waren twee verbonden vrijpionnen op de damevleugel, altijd lastig voor de tegenpartij. De stelling bleek inderdaad niet te houden en Markus gaf het na een uurtje spelen op.

John Woestenenk ging met wit tegen Jos Bergers met 2.Lc4 en 3.Dh5 voor het herdersmat maar daar trapte Jos niet in. Het was lange tijd een gelijkopgaande strijd waarin Jos best goed stond met een sterk pionnencentrum op d4 en e5. Drie zetten later gaf Jos het echter op in een weliswaar wat lastige stelling maar waarin toch niet zo heel veel aan de hand leek (zie diagram 2). Na 26. ... - Tbe8; 27. Ld6 - Txe1; 28. Txe1 - Ta8 geeft het ijzeren monster Stockfish weliswaar aan dat wit iets beter staat maar opgeven kan altijd nog... Een abrupt eind aan een correct gespeelde partij, van beide kanten.

Diagram 2: John - Jos: slotstelling na 26. Lxf4

Perry behoudt na 12 ronden met 44 punten de koppositie, Willem pakte de ongedeeld tweede plaats met een punt achterstand, Kees volgt op een punt van Willem.

Hieronder vindt u de links naar de vier partijen en de uitslagen van deze 12e ronde.

Frits - Perry
Felix - Willem
Kees - Markus
John - Jos

Uitslagen 12e ronde interne online wintercompetitie, 9 maart

Wit Zwart Uitslag
Frits Berendse Perry van der Meer 0-1
Felix Ferschtman Willem Brizee 0-1
Kees Vink Markus Lohrer 1-0
John Woestenenk Jos Bergers 1-0

Dinsdag 2 maart speelden we de 11e ronde van de interne competitie met daarin vier partijen: uw verslaggever (Han Nicolaas) neemt even een break waardoor Markus Lohrer geen tegenstander had. Markus en HanN speelden wel twee vlotte rapidpartijtjes waarbij beiden een keer wonnen: toch nog lekker bezig geweest!

Koploper Perry van der Meer trad met zwart aan tegen Willem Brizee die lekker op dreef is de laatste tijd. Het werd een taaie en langzaam op gang komende partij, na 5 kwartier waren er pas 8 zetten gedaan. Geen rokade aan beide kanten, de witte stukken stonden aanvankelijk niet echt lekker en met name de witte dame zat een beetje in de knel. Willem kwam er toch redelijk goed uit, won een pion, stond eigenlijk best lekker en had meer tijd. Perry speelde het vervolg goed, kreeg actief spel, kwam nu zelf een pion voor en had het beste van het spel. Met een pion meer, maar minder tijd op de klok, bood Perry remise aan wat Willem aannam: het is dan al bijna 11 uur, één van de langste partijen in deze online competitie.

Bij Felix Ferschtman - Kees Vink kwam een wat ongebruikelijke variant van het Koningsgambiet op het bord met 2. ...-Pc6 en 3. ... -f5. Het werd een gelijkopgaande en interessante strijd waarbij Kees alle zware stukken op de f-lijn zette en Felix zijn heil zocht over de d-lijn. Felix won een kwaliteit voor een pion, kreeg uiteindelijk een toren en een pion voor een loper maar het was verre van eenvoudig. Felix probeerde de zwarte koning in een matnet te manoeuvreren wat ook bijna lukte: Kees moest na een foutje z'n loper geven om mat te voorkomen (zie diagram 1). Fraaie partij van beide heren!

Diagram 1: Felix - Kees: slotstelling na 55. Tc6+

Frits Berendse won met zwart een pion in het middenspel tegen Jos Bergers en kwam vervolgens met flink wat stukken de witte stelling binnen. Dat zag er behoorlijk listig uit, Jos verdedigde zo goed en zo kwaad als het kon maar er was geen redden meer aan.

John Woestenenk, helemaal opgeladen en uitgerust na een korte vakantie, won met de witte stukken twee pionnen tegen Wil Kauffman waarna er een eindspel op het bord kwam met aan beide kanten een dame en een toren. John ruilde beide zware stukken en bereikte zodoende een gewonnen pionneneindspel: daarmee pakte John na 45 zetten en amper een half uur nadenken zijn vierde overwinning waarmee hij aansluiting kreeg bij de subtop.

Na 11 ronden gaat Perry met 39 punten nog steeds aan kop, Felix en Willem staan gedeeld 2e en 3e met beiden een punt achterstand op Perry, hetzelfde scoringspercentage en evenveel gespeelde partijen.

Hieronder vindt u de links naar de vier partijen en de uitslagen van deze 11e ronde.

Felix - Kees
Willem - Perry
Jos - Frits
John - Wil

Uitslagen 11e ronde interne online wintercompetitie, 2 maart

Wit Zwart Uitslag
Felix Ferschtman Kees Vink 1-0
Willem Brizee Perry van der Meer ½-½
Jos Bergers Frits Berendse 0-1
John Woestenenk Wil Kauffman 1-0

Dinsdag 23 februari speelden we alweer de tiende ronde van de interne competitie, deze avond slechts drie partijen: John Woestenenk, Felix Ferschtman en Perry van der Meer waren verhinderd en Kees Vink had geen tegenstander.

Frits Berendse speelde met wit tegen Wil Kauffman en won al vrij snel een stuk en een pion, het leek erop dat Wil het stuk 'gewoon' weggaf, misschien zag hij heel mooie dingen (die er niet waren...). Frits won vervolgens nog wat materiaal en toen vond Wil het wel mooi geweest. Beide heren hadden overigens na hun 54 zetten meer tijd over dan waarmee ze begonnen!

Markus Lohrer trad met de zwarte stukken aan tegen Jos Bergers en won een pion in de opening. Jos leek niet onder de indruk en offerde een loper op h6 voor twee pionnen en iets van een aanval (zie diagram 1).

Diagram 1: Jos - Markus: stelling na 25. Dxh6

Het was dapper gespeeld maar de aanval sloeg niet door want Jos kon er te weinig stukken bijhalen. Markus kwam een stuk voor, ruilde de dames en toen was er voor Jos weinig eer meer te behalen: wel een leuke potje! Met zijn tweede overwinning deed Markus de laatste plaats over aan Jos: iemand moet die rode lantaren dragen...

Uw verslaggever (Han Nicolaas) speelde met zwart tegen Willem Brizee en er kwam een echte Najdorf op het bord. Dat betekent over het algemeen scherp spel waarbij beide kanten het zorgvuldig moeten spelen. Willem deed dat vanavond wat beter dan ik al moet ik zeggen dat ik zowel op de 16e als de 18e zet een kwaliteitsoffer op c3 miste: Txc3 waarna Pxe4 erg sterk is (zie diagram 2 en 3). Zwart krijgt in beide gevallen een stuk en twee pionnen voor de toren en staat lekker.

Diagram 2: Willem - HanN: stelling na 16. f4

Diagram 3: Willem - HanN: stelling na 18. Pf3

Toen ik het offer de derde keer wel deed (drie keer is scheepsrecht nietwaar?) was het te laat en simpelweg niet goed. Mijn stelling was op dat moment overigens al vrij hopeloos en zo goed als verloren, ik speelde nog wel even door maar Willem was vanavond in vorm en maakte het mooi af.

Na tien ronden gaat Perry aan kop met 36 punten, evenveel als Kees maar met een iets beter scoringspercentage. Willem sloop de top drie binnen en staat nu een punt achter het leidende tweetal.

Hieronder vindt u de links naar de drie partijen en de uitslagen van deze tiende ronde.

Frits - Wil
Jos - Markus
Willem- HanN

Uitslagen 10e ronde interne online wintercompetitie, 23 februari

Wit Zwart Uitslag
Willem Brizee Han Nicolaas 1-0
Frits Berendse Wil Kauffman 1-0
Jos Bergers Markus Lohrer 0-1

Dinsdag 16 februari speelden we de negende ronde van de interne competitie met dit keer maar liefst vijf partijen! Ook Jos Bergers en Wil Kauffman hadden zich namelijk gemeld voor deze ronde en het leek ons wel een goed idee om ze dan maar gelijk tegen elkaar te laten spelen. Wil, met wit, opende uiteraard met b4: dat hebben we lang moeten missen! Jos won een pion waarna Wil een toren voor drie pionnen wint. Jos gaat in de aanval tegen de witte koning met dame en paard en dreigt mat op g2. Wil pareert de boel, Jos laat het aankomen op dameruil, vergist zich met terugslaan en dan is het 'opeens' verloren. Fraai potje met een vrij abrupt eind.

Felix Ferschtman trad met wit aan tegen koploper Perry van der Meer en dan komt er vrijwel altijd het Koningsgambiet op het bord, zo ook deze avond! Het werd een leuke partij met een hoop wendingen in een complex middenspel, Felix speelt energiek en wint een pion, Perry vindt 28. ... - Pe2+, een fraaie zet (zie diagram 1). Daarmee wint hij een kwaliteit voor een pion maar het blijft een lastige stelling. Perry biedt uiteindelijk zelf remise aan wat Felix accepteert.

Diagram 1: Felix - Perry: stelling na 32. ... - Pe2+

Willem Brizee nam het met zwart op tegen Markus Lohrer, rokeerde niet en zette iets van een koningsaanval in met loper en paard, op de achtergrond ondersteund door dame, toren en de andere loper. Willem wint een pion en het zag er best gevaarlijk uit voor Markus die niet de juiste verdediging weet te vinden waardoor Willem inderdaad de partij winnend afsluit met een fraaie aanval.

Frits Berendse won met zwart tegen John Woestenenk in een lastig middenspel een kwaliteit maar John zette vervolgens een flinke koningsaanval in met dame en loper. Frits onderschat de aanval waarschijnlijk een beetje want hij gaat pardoes mat op h7!

Uw verslaggeer (Han Nicolaas) speelde met wit tegen Kees Vink en na een rustig Damegambietje kom ik op diverse momenten voor lastige keuzen te staan. Zo speelde ik op de 16e zet e5 dat de pion op h7 wint en het zwarte paard naar h5 verjaagt maar er zitten wel wat haken en ogen aan (zie diagram 2).

Diagram 2: HanN - Kees: stelling na 16. e5

Op de 21e zet komt Pg5 (dreigt Dh7 mat) waar Td4 ook sterk was geweest (de toren wil graag naar h4). De 23e zet, f4: ook weer zo'n moment met talloze keuzes... Ik won vrij geforceerd een stuk tegen een pion maar Kees had een gevaarlijke vrijpion en het was niet eenvoudig (zie diagram 3 en 4).

Diagram 3: HanN - Kees: stelling na 21. Pg5

Diagram 4: HanN - Kees: stelling na 23. f4

De toren van Kees was zeer actief, Kees won in het vervolg twee pionnen terug maar de stelling met toren, paard en twee pionnen tegen toren en vijf pionnen leek nog steeds gewonnen voor wit. Op de 46e zet durfde ik geen torens te ruilen omdat ik bang was dat ik met koning en paard de pionnen van Kees niet zou kunnen tegenhouden maar Stockfish geeft +2 wat betekent dat ik het gewoon had kunnen doen (zie diagram 5).

Diagram 5: HanN - Kees: stelling na 45. ... - Tc5

Mijn 50e zet (fxg5) is een enorme blunder, Tg3 had hier vrij eenvoudig gewonnen maar ik was hier al in behoorlijke tijdnood (zie diagram 6).

Diagram 6: HanN - Kees: stelling na 49. ... - g5

Vervolgens laat ik in een paar zetten de stelling volledig door m'n vingers glippen en zie ik kans er zelfs geen remise meer uit te halen. Na een paar grafzetten is het over en uit, in verloren stelling ga ik door m'n vlag. Hm, even slikken...

Na negen ronden gaat Perry aan kop met 34 punten, op twee punten gevolgd door Kees en HanN waarbij Kees een iets beter scoringspercentage heeft. Felix volgt Kees en HanN op een punt, Willem staat knap vijfde.

Hieronder vindt u de links naar de vijf partijen en de uitslagen van deze negende ronde.

Wil - Jos
Felix - Perry
Markus - Willem
John - Frits
HanN - Kees

Uitslagen 9e ronde interne online wintercompetitie, 16 februari

Wit Zwart Uitslag
John Woestenenk Frits Berendse 1-0
Felix Ferschtman Perry van der Meer ½-½
Han Nicolaas Kees Vink 0-1
Markus Lohrer Willem Brizee 0-1
Wil Kauffman Jos Bergers 1-0

Dinsdag 9 februari speelden we de achtste ronde van de interne competitie met drie partijen: Perry van der Meer was afwezig en uw verslaggever (Han Nicolaas) had geen tegenstander. Dat gaf mij de gelegenheid de drie partijen aandachtig te volgen, een rondje langs de borden zeg maar zoals ik dat 'vroeger' (wat klinkt dat lang geleden...) in ons Kabouterhuisje vrijwel elke dinsdag deed.

Markus Lohrer nam het met wit op tegen Felix Ferschtman en dat werd een fraaie partij, in ieder geval voor de toeschouwer(s). Na 14 zetten stonden vrijwel alle stukken van Felix nog op de onderste rij en hij had ook nog niet gerokeerd (kost alleen naar tijd...): een typische 'Felix-partij' zou ik haast zeggen. Felix stormde met al zijn pionnen op de koningsvleugel naar voren en zette een forse aanval in. Markus zag zich genoodzaakt de dame te geven voor toren en paard waarna hij een paar zetten later opgaf in onderstaande stelling, een beetje vroeg volgens mij. Toegegeven, wit staat niet echt lekker maar had met Tf3 nog wel even door kunnen spelen al wordt het wel lastig (zie diagram 1). Uiteindelijk zal de dame wel binnendringen op de damevleugel en daar diverse pionnetjes gaan opeten maar goed, met opgeven is nog nooit een partij gewonnen (beroemde quote van Tartakower als ik me niet vergis).

Diagram 1: Markus - Felix: slotstelling na 30. ... - Le3

Ook Willem Brizee (met wit) en John Woestenenk speelden een leuke partij. Willem gebruikte veel tijd maar dat is voor hem niet ongebruikelijk, John daarentegen speelde zoals vrijwel altijd weer behoorlijk snel. In het middenspel won Willem twee pionnen en kwam met een toren op c7 binnen. John won vervolgens een pion terug maar de stukken van Willem stonden perfect en waren erg actief. Willem won een stuk en had een dame tegen twee torens plus een sterke vrijpion die vrolijk naar de overkant wandelde, John gaf het dan ook op.

Na een uur en een kwartier besloten Frits Berendse (achter de witte stukken) en Kees Vink tot remise. Er zat weinig of geen beweging in het middenspel, er werd wel flink gemanoeuvreerd maar er veranderde weinig aan de stelling: soort patstelling dus (en pat = remise...).

Na acht ronden gaat Perry met 31 punten nog steeds aan kop, HanN heeft hetzelfde puntenaantal maar een iets lager scoringspercentage. Felix nam de derde plaats over van Kees en volgt beide koplopers op drie punten, Kees heeft 27 punten, goed voor een vierde plek.

Hieronder vindt u de links naar de drie partijen en de uitslagen van deze achtste ronde.

Markus- Felix
Willem - John
Frits - Kees

Uitslagen 8e ronde interne online wintercompetitie, 9 februari

Wit Zwart Uitslag
Frits Berendse Kees Vink ½-½
Willem Brizee John Woestenenk 1-0
Markus Lohrer Felix Ferschtman 0-1

Op dinsdag 2 februari werd de zevende ronde van de interne competitie gespeeld, dit keer weer met vier partijen. Het begin was ronduit spectaculair te noemen, Markus Loher stond nog puntloos onderaan en zou met wit een zware kluif hebben aan de nog ongeslagen Kees Vink. Maar al na 5 minuten (!) en 13 zetten was het over en uit, voor Kees wel te verstaan. Hij trapte in een slinkse truc van Markus en verloor de dame waarna hij direct opgaf. Markus pakte hiermee niet alleen zijn eerste punten maar liet ook de snelste overwinning in deze competitie aantekenen: beide spelers hadden dankzij het increment na afloop van de partij iets meer tijd dan waarmee ze begonnen!

Perry van der Meer had slechts tien minuten meer nodig om Frits Berendse te verslaan. Met wit ging de koploper vol in de aanval tegen de koning van Frits die daar weinig of geen verweer tegen had. Ook de revanche besliste Perry in zijn voordeel maar we tellen dit toch slechts als één punt!

Ook uw verslaggever (Han Nicolaas) won met de witte stukken maar ik had daar tegen John Woestenenk toch heel wat meer tijd voor nodig dan Markus en Perry. Na een gelijkopgaande strijd miste John in het middenspel ergens een betere voortzetting, in de partij kostte het hem een stuk waarna de witte koningsaanval te sterk werd en er geen verdediging tegen het mat meer was.

Willem Brizee en Felix Ferschtman waren toen nog in een hevig gevecht gewikkeld waarin Felix in het verre middenspel een kwaliteit won en zijn torens op de d- en e-lijn plantte. Dat zag er sterk uit, zeker in combinatie met de positie van de witte koning die niet echt een veilig heenkomen kon vinden. Op het moment dat Willem een stuk zou gaan verliezen gaf hij het op: vier beslissingen dus, er wordt flink gestreden!

Na zeven ronden gaat Perry voor de tweede achtereenvolgende week aan kop. Met 29 punten staat hij twee punten voor op HanN, Kees moest door zijn nederlaag een stapje terug doen en staat nu derde met 24 punten. Felix deed goede zaken en staat vierde met slechts één puntje achterstand op Kees. Markus pakte zoals gezegd de eerste punten en kan nu in ieder geval omhoog kijken!

Hieronder vindt u de links naar de vier partijen en de uitslagen van deze zevende ronde.

Markus- Kees
Perry - Frits
HanN - John
Willem - Felix

Uitslagen 7e ronde interne online wintercompetitie, 2 februari

Wit Zwart Uitslag
Perry van der Meer Frits Berendse 1-0
Markus Lohrer Kees Vink 1-0
Willem Brizee Felix Ferschtman 0-1
Han Nicolaas John Woestenenk 1-0

Op dinsdag 26 januari speelden we de zesde ronde van de interne competitie, dit keer met slechts drie partijen: John Woestenenk was verhinderd en Frits Berendse was degene zonder tegenstander.

Perry van der Meer won met wit tegen Markus Lohrer al vrij snel in de opening een pion , daarna zorgden tegengestelde rokades zoals vrijwel altijd voor een boeiende partij. Markus had het loperpaar maar de stukken van Perry stonden wat actiever. Perry won een stuk tegen twee pionnen en stond toen dus twee pionnen voor. Markus won een pion terug maar liet vervolgens de vrije c-pion van Perry te ver doorlopen terwijl zijn eigen vrijpionnen op de koningsvleugel door de witte toren en de perfect geplaatste loper op d4 konden worden gestopt (zie diagram 1).

Winst voor Perry dus en daarmee was het zaak voor Kees Vink en uw verslaggever (Han Nicolaas) om ook te winnen om in het spoor van Perry te blijven.

Diagram 1: Perry - Markus: slotstelling na 45. Th2

Ook bij Kees Vink - Felix Ferschtman zagen we tegengestelde rokades, Kees won een pion en de zwarte koning kwam lichtelijk op de tocht te staan. Felix offerde vervolgens een kwaliteit, maar dat pakte niet helemaal goed uit, na 24. Df3 met gedwongen dameruil gaf Felix het op.

Daarna restte nog één partij, HanN - Willem Brizee. Dit werd een rustig (geweigerd) Damegambietje dat vrij snel uitmondde in een boeiend strategisch gevecht. Ik zat constant te kijken of offeren op b5 goed was maar het kon volgens mij telkens net niet. Ik zou twee pionnen voor een stuk krijgen en actief spel maar zwart kan zich telkens afdoende verdedigen. Na 22. ... - Dd7 wilde ik Dc7 doen maar dan komt 23. ... - Tc8! En na 23. ... - Ph5 kan Pxb5 ook niet wegens 24. ... - Pf4! (zie diagram 2).

Diagram 2: HanN - Willem: stelling na 23. ... - Ph5

Uiteindelijk offerde ik toch op b5 en kreeg een toren en twee pionnen voor twee stukken maar daarna bleken de zwarte stukken wel sterk. In de slotstelling, waarin Willem remise aanbood, weet ik het nog niet: het loperpaar ziet er sterk uit, misschien moet ik de toren voor de loper geven maar dan heeft zwart een stuk voor twee pionnen (zie diagram 3). Volgens het onvolprezen ijzeren monster Stockfish sta ik hier nog steeds gewonnen met wit maar het lijkt me nog een hele klus. En ik had nog maar vier minuten op de klok... Het was in ieder geval een fraaie pot waar heel veel inzat!

Diagram 3: HanN - Willem: slotstelling na 34. ... - Ld3

Na zes ronden is HanN zijn koppositie kwijt en hebben we in de persoon van Perry een nieuwe koploper! Met 24 punten staat hij een punt voor op Kees die op zijn beurt weer een puntje meer heeft dan HanN. Onderaan de ranglijst wacht Markus nog op het eerste (halve) punt, volgende week dan maar Markus!

Hieronder vindt u de links naar de drie partijen en de uitslagen van deze zesde ronde.

HanN - Willem
Perry - Markus
Kees - Felix

Uitslagen 6e ronde interne online wintercompetitie, 26 januari

Wit Zwart Uitslag
Han Nicolaas Willem Brizee ½-½
Kees Vink Felix Ferschtman 1-0
Perry van der Meer Markus Lohrer 1-0

De vijfde ronde van de interne competitie op dinsdag 19 januari kende opnieuw vier partijen, het ziet ernaar uit dat we deze eerste helft van de interne competitie met een select clubje van acht man blijven spelen: jammer...

De top drie speelde remise zodat er aan de kop van de ranglijst weinig of niets veranderde. Uw verslaggever (Han Nicolaas) kwam met zwart niet verder dan een gelijkspel tegen Frits Berendse in een partij waarin vrij snel de dames, beide torens en drie lichte stukken werden geruild. Het eindspel met lopers van gelijke kleur en aan beide kanten nog zes pionnen was lastig maar er zat zeer waarschijnlijk voor beiden niet meer in dan een half punt.

Mede-koploper Perry van der Meer speelde met zwart tegen de nummer drie van de ranglijst, Kees Vink. Het werd een interessante partij waarin Kees op een gegeven moment een stuk leek te kunnen winnen. In de korte analyse achteraf tussen beide heren (waarbij ik meekeek) bleek dat zwart over een aardige tussenzet beschikte die het allemaal niet zo eenvoudig had gemaakt. Ik hoop dat één van beiden nog een verslagje schrijft van deze boeiende partij. En dat is inderdaad gebeurd! Perry schreef onderstaand verslag, waarvoor dank.

Hieronder het verslag van de wedstrijd Kees Vink tegen Perry van der Meer, de nummers 2 en 3 van de ranglijst. Kortom de strijd om in het spoor van HanN te blijven. Een Spaanse partij met een Ruy Lopez opening met de Yates variation (met dank aan Lichess). Hierbij kwam grotendeels een normale Spaanse partij op het bord met een pionnenruil op d4. Op de 15e zet ruilt Perry een paard op g5 voor de g+h-pion van wit om een aanval over de koningszijde te starten. Na het aanvallen van het paard op f3 weet Kees de dame uit de penning te krijgen. Hierop start zwart de aanval met 17... - f5 (zie diagram 1).

Diagram 1: Kees- Perry: stelling na 17. ... - f5

Bij nader inzien is dit mogelijk iets te voortvarend, wit dreigt 18. Pxe5 – xe5 19. d6+ met winst van de loper op e7. Bij de analyse bleek dat 18…..- f4 nog tegenspel geeft omdat de witte dame weinig velden heeft. Als de dame op d3 of d4 gaat staan wordt de pion op d6 gepend waardoor de loper niet geslagen kan worden en op c3 driegt zwart met Lf6 waarbij een nare penning op het paard ontstaat en de loper ook gered lijkt. Kortom toch niet eenvoudig.

Uiteindelijk speelde Kees ‘gewoon’ xf5. Hierdoor komt echter na Txf5 de toren in het spel met een driedubbele aanval op Pf3. Het paard redden blijkt lastig, en geeft zwart veel initiatief. Kees kiest voor de scherpe voortzetting 19. Lc2. Daarmee wint zwart het stuk terug en komt 2 pionnen voor. Wit staat echter veel actiever waardoor wit de pion op h7 terugwint.

Diagram 2: Kees- Perry: stelling na 23. Lxh7+

Uiteindelijk is de achterblijvende pion op c7 ook niet houdbaar en komt er een gelijk stand op het bord en wordt tot remise besloten.
Diagram 3: Kees- Perry: slotstelling na 33. ... - Ld4

Markus Lohrer was er na vier nederlagen alles aan gelegen minstens een half punt te pakken tegen Willem Brizee. Met zwart kwam Markus echter niet lekker uit de opening, verloor twee pionnen en moest vervolgens zijn loper voor twee pionnen geven omdat dat ding nergens heen kon. Met een stuk achter was het al lastig spelen maar even later vergiste Markus zich waardoor hij de dame tegen een toren zou verliezen: dat geloofde Markus wel en hij gaf het op.

John Woestenenk (met wit) en Felix Ferschtman speelden een leuke pot waarin John twee pionnen voor kwam maar zijn koning lichtelijk op de tocht in het centrum bleef staan. Ook hier keek ik mee en ik gaf John toch wel goede kansen omdat ik dacht dat John op een gegeven moment geforceerd de dames en een licht stuk had kunnen ruilen waarna hij twee pionnen voor zou blijven. John koos een ander plan en dat gaf Felix de gelegenheid zijn stukken actiever neer te zetten. In een lastige stelling blunderde John vervolgens zijn dame weg waarna hij direct opgaf. Een abrupt einde van een mooie partij!

Na vijf ronden gaan Perry en HanN aan kop met 19 punten, op een punt gevolgd door Kees die op zijn beurt weer een puntje meer heeft dan Felix. Onderaan de ranglijst wacht Markus nog op het eerste (halve) punt maar dat moet vroeg of laat een keer komen.

Hieronder vindt u de links naar de vier partijen en de uitslagen in deze vijfde ronde.

Frits - HanN
Kees - Perry
Willem - Markus
John - Felix

Uitslagen 5e ronde interne online wintercompetitie, 19 januari

Wit Zwart Uitslag
Frits Berendse Han Nicolaas ½-½
Kees Vink Perry van der Meer ½-½
John Woestenenk Felix Ferschtman 0-1
Willem Brizee Markus Lohrer 1-0

Ook in de vierde ronde van de online competitie op dinsdag 12 januari werden vier partijen gespeeld. En opnieuw was er volop strijd aan alle borden: alle partijen eindigden in een beslissing. Van de 15 partijen die er tot nu toe zijn gespeeld is er slechts één in remise geëindigd!

Kees Vink en uw verslaggever (Han Nicolaas) speelden een fraaie partij waarin Frits veel overeenkomsten zag met de partij van vorige week van HanN met de witte stukken tegen Perry van der Meer. Toen wist HanN twee torens op de zevende rij te planten waarna Perry het wel mooi vond. In de partij van vanavond deed Kees hetzelfde als HanN vorige week: twee torens op de zevende rij leverden hem uiteindelijk twee verbonden vrijpionnen op. Dat was het moment voor HanN om te capituleren.

Perry won een fraai potje met wit van Willem Brizee, hij schreef er zelf onderstaand verslag over.

Na een Ruy Lopez opening met een Steinitz Defense (met dank aan Lichess) kwam er snel actie op het bord. Op de 8e zet speelde Willem ... Pf6xe4, daarmee stonden bijna alle lichte stukken over en weer in (zie diagram 1).

Diagram 1: Perry - Willem: stelling na 8. ... - Pxe4

Na ruil van de lopers kan wit dan slaan op g7 met schaak. Na het slaan van de paarden zou de stelling dan weer in evenwicht zijn. Het blijkt echter dat het paard op g7 giftig is omdat na 12. - ...Kxg7 13 Dd4 volgt waarbij zwart of een toren verliest of erger (zie diagram 2).

Diagram 2: Perry - Willem: stelling na 12. Pxe4

Uiteindelijk lukt het wit om te rokeren en twee verbonden paarden in het centrum te houden. Door de activiteit kan wit een kwaliteit geven voor een paard, waarbij de zwarte koning volledig open komt te staan. De witte stukken werken goed samen terwijl de zwarte torens nog op de startpositie staan. Na een reeks dwingende schaakjes kan wit de toren er ook nog bij halen en geeft zwart op. De dreiging met paard op e6 en de toren op d6 kost in ieder geval een dame (zie diagram 3).

Diagram 3: Perry - Willem: slotstelling na 22. Td1

John Woestenenk won met de zwarte stukken van Markus Lohrer die vanaf het ziekenhuisbed speelde in verband met een infectie aan zijn onderbeen. In het eindspel won John een tweetal pionnen en was promotie van zijn pionnen niet te voorkomen.

Frits Berendse zou volgens het programma met wit moeten spelen tegen Felix Ferschtman maar vergiste zich in de kleurverdeling zodat Felix met wit kwam te spelen. Op de 20ste zet offerde Frits een paard tegen twee pionnen maar dit was een beetje te voorbarig en daarna had Felix het betere van het spel. Frits had echter de winst kunnen pakken na de 33ste zet van wit door de pion direct te slaan met de e-pion. Na terugslaan met de dame volgt mat op e1 via dame/toren of het verliest dame en pion tegen twee torens.

Hieronder vindt u de links naar de vier partijen en de uitslagen in deze vierde ronde.

Markus - John
Felix - Frits
Perry - Willem
Kees - HanN

Uitslagen 4e ronde interne online wintercompetitie, 12 januari

Wit Zwart Uitslag
Kees Vink Han Nicolaas 1-0
Perry van der Meer Willem Brizee 1-0
Felix Ferschtman Frits Berendse 1-0
Markus Lohrer John Woestenenk 0-1

De derde ronde van de online interne competitie werd op 5 januari 2021 gespeeld, een nieuw jaar met nieuwe kansen! Laten we er wat moois van maken en hopen dat we in de loop van dit seizoen weer regelmatig naar ons kabouterhuisje kunnen gaan om daar tegen en vooral met elkaar te schaken.

Evenals vorige week werden er ook vanavond vier wedstrijden gespeeld. John Woestenenk, wit tegen Kees Vink, wachtte tot de 22e zet met rokeren (een speler van Schaakhuis zegt altijd tegen me: Rokeren is wel leuk maar kost een tempo!") maar vijf zetten later was de partij voorbij. De witte koningsstelling lag nogal open en de zwarte stukken kwamen gretig naar binnen, een paardvork op koning en dame versnelde het einde.

Willem Brizee speelde met zwart een aardige en sterke partij tegen Frits Berendse. De partij ging lange tijd gelijk op maar Willem had wat meer ruimte en de betere pionnenstructuur. Frits plantte een paard op e6 wat er op zich heel aardig uitzag alleen het beest kon nooit meer terug: alle velden werden bestreken door zwarte stukken en pionnen. Willem viel het paard aan met de zet Kf7 waarna Frits direct opgaf: een stuk (en een pion) achter is teveel.

Felix Ferschtman speelde met wit tegen Markus Lohrer en hier kwam, uiteraard zou ik haast zeggen, het Koningsgambiet op het bord. Markus verloor twee pionnen op de damevleugel maar had wel enig tegenspel. Felix neutraliseerde dat, liep met zijn vrijpion naar de overkant waarna Markus een toren moest geven om het ding te stoppen. Vervolgens haalde Markus een dame op de koningsvleugel waar Felix op zijn beurt ook een toren voor moest geven. De witte koning was toen echter al diep in de zwarte stelling binnengedrongen, Felix bleef twee pionnen voor en besliste daarmee de partij in zijn voordeel.

Uw verslaggever had wit tegen Perry van der Meer, we hadden beiden onze vorige twee partijen gewonnen. Na een Hollandse opening werd er behoedzaam gemanoeuvreerd, Perry kreeg het loperpaar en ik vond het lastig spelen. Op de 16e zet speelde Perry ... Dd8-d7, met als doel g5 te kunnen spelen (zie diagram 1).

Diagram 1: HanN - Perry: stelling na 16. ... - Dd7 Tenminste, dat dacht ik, vandaar dat ik 17. h4 speelde. Maar Perry speelde vrij snel 17. ... - Da4 met dubbele aanval op de pionnen a2 en c4: totaal niet aan gedacht en niet gezien. Na 18. Db3 (leek me het beste) - Dxc4; 19. Dxc4 - Lxc4; 20. Tbc1 - Lxa2; 21. Txc7 heeft zwart een pion gewonnen maar heeft wit actief spel met zijn torens en ook de loper op h2 gaat weer meedoen (zie diagram 2).

Diagram 2: HanN - Perry: stelling na 21. Txc7

In het vervolg kwam ik een pion voor en wist ik beide torens op de zevende rij te krijgen, iets waar zwart weinig of niets tegen had kunnen doen. In onderstaande stelling gaf Perry het op (zie diagram 3). Het vervolg is: 29. ... - Kg8; 30. Tbg7+ - Kf8; 31. Lh6 en mat op h8 is niet meer te dekken.

Diagram 3: HanN - Perry: slotstelling na 29. Txh7+

Hieronder vindt u de links naar de vier partijen en de uitslagen in deze derde ronde.

John - Kees
Frits - Willem
Felix - Markus
HanN - Perry

Uitslagen 3e ronde interne online wintercompetitie, 5 januari

Wit Zwart Uitslag
Han Nicolaas Perry van der Meer 1-0
John Woestenenk Kees Vink 0-1
Felix Ferschtman Markus Lohrer 1-0
Frits Berendse Willem Brizee 0-1

Op 29 december speelden we de tweede ronde van deze online interne competitie. Deze avond werden er vier wedstrijden gespeeld, dat is al één meer dan vorige week! Frits Berendse, Kees Vink en Willem Brizee maakten hun debuut in deze online competitie en deden dat niet slecht. Frits won met zwart in een vlot aanvalspartijtje van Markus Lohrer (kwaliteitsoffer en mataanval met dame en paard) terwijl Willem en Kees het direct tegen elkaar mochten opnemen. En dat werd een fraaie partij, voorzover ik dat heb kunnen bekijken. Ongelijke materiaalverhouding en een open koningsstelling aan beide kanten zorgden voor een levendige partij waarin na flinke strijd uteindelijk het punt werd gedeeld. Fraaie pot mannen!

John Woestenenk, vorige week te sterk voor Hans Mudde (die voorlopig even afhaakt) kon het vanavond met wit niet bolwerken tegen Perry van der Meer wat natuurlijk geen schande is. Ook dit was een vlot partijtje waarin Perry na kwaliteitswinst met dame en toren de witte stelling binnenkwam, nog een stuk zou gaan winnen en waarschijnlijk mat ging geven. Zover liet John het echter niet komen, hij gaf het op... Hieronder het verslag van Perry bij zijn partij.

De partij ging sneller dan een normale partij. Het blijft lastig om digitaal de volledige rust te nemen. Desondanks lukt dat op de spannende momenten wel weer beter. Het was een Italiaans lijkende opening (en volgens Lichess een Berlijn verdediging). Na het wisselen van de witte lopers met een mooie open f-lijn door het centrum oprukken met de pionnen. Nadat door pionnenruil ruimte ontstaat de aanval op f2 ingezet. Op zet 18 maakt John een misrekening omdat hij denkt dat f2 voldoende verdedigd is. Na 18... Lxf2 19 Txf2 volgt echter 19..., Pe4. De verdediging met 20 Le3 werkt niet omdat na 20 ..., Pxf2 ook de witte dame op d3 in staat wat een volle toren wint! Het alternatief met slaan op f2 kost wit een kwaliteit. Daarnaast krijgt zwart met de dame op f2 en toren op de open e- en f-lijnen het volledig initiatief. Hierdoor gaat ook snel het paard verloren en daarmee de partij.

De vierde en laatste partij werd gespeeld door Felix Ferschtman met wit en uw verslaggever. Hier werden vrij snel drie lichte stukken geruild waarna een fase van langdurig manoeuvreren aanbrak. Ik offerde een pion in de veronderstelling vervolgens een stuk te winnen maar dat ging niet door wegens mat op de onderste rij. Pion achter dus maar actief spel zorgde ervoor dat ik de pion terugwon waarna Felix iets te enthousiast ging spelen. Hij ging met zijn koning naar het centrum maar kwam vrij onverwacht in een matnet van toren en paard terecht. Een behoorlijk abrupt einde van een partij waarin het tot het eind materieel gezien nog in evenwicht was.

Het handige van Lichess is dat partijen 'tot in de eeuwigheid' bewaard blijven. Hieronder vindt u de links naar de vier partijen in deze tweede ronde:

John - Perry
Markus- Frits
Willem - Kees
Felix - HanN

Uitslagen 2e ronde interne online wintercompetitie, 29 december

Wit Zwart Uitslag
Markus Lohrer Frits Berendse 0-1
John Woestenenk Perry van der Meer 0-1
Felix Ferschtman Han Nicolaas 0-1
Willem Brizee Kees Vink ½-½

In de eerste ronde werden er drie partijen gespeeld met een wat aangepast tempo van 75 minuten + 20 seconden increment per persoon. We moeten maar even kijken wat een 'ideaal' tempo is om online te spelen. Het reguliere tempo van 1.40 uur + 10 seconden kan ervoor zorgen dat je als het een beetje tegenzit ruim 3½ uur naar een scherm zit te turen en dat lijkt me wat veel. Het tempo kan in overleg tussen beide spelers worden aangepast, evenals de speeldag overigens. Dat is wel weer een voordeel van het online schaken, de partijen hoeven niet per se op dinsdagavond gespeeld te worden. Als een andere avond voor beiden beter uitkomt is dat prima, als de partij maar is gespeeld vóór de volgende ronde begint: en dat is wel standaard op dinsdag.

Perry won in deze eerste ronde een redelijk vlot aanvalspartijtje van Felix, John sloeg met zwart tegen HansM verrassend toe met een fraaie koningsaanval (ondekbaar mat) terwijl uw verslaggever iets te sterk was voor Markus. Dat 'iets' is letterlijk bedoeld want Markus had op een gegeven moment remise door zetherhaling in handen maar ging dat uit de weg in de veronderstelling dat er nog meer in zat. Dat was wel zo, maar niet voor hem... De stelling speelde wat makkelijker voor mij dankzij een actievere toren en uiteindelijk was het pionneneindspel niet meer te houden voor Markus.

Hieronder vindt u de links naar de drie partijen in deze eerste ronde:

Perry - Felix
HansM - John
HanN - Markus

Goed, de kop is eraf! Ik hoop dat we volgende week met nog meer mensen de tweede ronde kunnen spelen, het programma daarvan zal niet eerder dan maandag of misschien zelfs wel pas op dinsdagavond bekend zijn. Ook daar moeten we nog wat ervaring mee opdoen, wat zeker gaat lukken!

Uitslagen 1e ronde interne online wintercompetitie, 22 december

Wit Zwart Uitslag
Perry van der Meer Felix Ferschtman 1-0
Hans Mudde John Woestenenk 0-1
Han Nicolaas Markus Lohrer 1-0

Blitz- en rapidtoernooitjes die in 2020 zijn gespeeld

Hieronder vindt u de eindstand (en een enkele regel tekst) van de diverse online blitz- en rapidtoernooitjes die in Corona-tijd (zeg maar vanaf eind maart tot medio december 2020) op Lichess zijn gespeeld, te beginnen met de meest recente.

Op 21 december speelden we op Lichess weer een blitztoernooitje, speeltempo 5 minuten + 3 seconden increment per persoon. Bas von Königslöw (Lichess-naam 'Basparof') was vanavond de sterkste met 13 punten uit 7 partijen. Dat is een wat vreemd puntenaantal zult u zeggen. Dat klopt, op Lichess spelen we zogenoemde Arena-toernooien waarin een overwinning twee punten oplevert, remise één punt en een nederlaag helaas nog steeds nul punten. Bovendien worden de punten na twee overwinningen verdubbeld, dat wil zeggen de derde overwinning op rij levert vier punten op en alle eventuele volgende overwinnignen ook vier punten. Dat kan dus hard gaan... Tevens is het zo dat spelers die hun partij hebben afgerond direct kunnen worden ingedeeld voor een volgende ronde, je hoeft dus niet te wachten tot iedereen klaar is met zijn partij. Dit levert een verschillend aantal partijen per persoon op maar al met al wordt het hierdoorwel spannend. Een achterstand van drie punten kan meet één 'Arena-overwinning' worden omgezet in een punt voorsprong! Ach, het is maar een spelletje: hoewel je dat niet tegen iedereen moet zeggen...

Goed, Bas werd dus eerste, gevolgd door mijn persoontje (nirvana1963 op Lichess) en Hans Mudde (lutherhoek).



Op 14 december was het weer tijd voor een rapidtoernooitje op Lichess met een speeltempo van 10 minuten + 5 seconden increment. Met zeven man was het vrij rustig maar we hebben toch een mooi vast clubje dat wekelijks zijn partijtje speelt. John Woestenenk steeg vanavond boven zichzelf uit, won drie keer en speelde twee keer remise. Valt best mee hè John, dat 'platte schaak'?!

Willem Brizee werd knap tweede terwijl Felix Ferschtman de derde plaats pakte. De usual suspects Hans Mudde, Frits Berendse, Markus Lohrer en uw verslaggever deden wel mee maar konden vanavond weinig of geen potten breken. Dat maakt het schaken bij onze club zo leuk, iedereen kan van iedereen winnen!



Maandag 7 december speelden we met zes man weer blitz op Lichess. Kees Vink bleek vanavond, ondanks twee achtereenvolgende nederlagen, de sterkste van het zestal. Bas von Königslöw pakte het zilver terwijl uw verslaggever nog net goed genoeg was voor de derde plek. Het is met deze speciale 'Arena-puntentelling' zinvol om zoveel mogelijk partijen te spelen. Het heeft weinig zin om een echt verloren stand minutenlang te gaan verdedigen in de hoop op 1 punt. Je kan dan beter snel opgeven en een nieuwe partij beginnen waarin winst weer goed is voor 2 punten. Zelfs hier komt strategie aan te pas!



Op maandag 30 november was het weer tijd voor een rapidtoernooi op Lichess. Met zes man was het niet superdruk maar wel 'gezellig', voor zover daar online sprake van kan zijn... Frits was vanavond niet te stuiten en zelfs een nederlaag in zijn zesde (!) en laatste partij kon hem niet van de eerste plaats afhouden. Met negen punten bleef hij uw verslaggever en Kees Vink maar liefst vier punten voor.