Bosgang 2 2287DD Rijswijk
Dinsdag 20:00 - 00:00

Interne competitie 2023-2024

 

Verslag van de 15e en laatste ronde van de voorjaarscompetitie, 11 juni 2024 

 

 

         U i t s l a g e n    R o n d e  15   11 juni 2024
Rens ter Veen - Leo Blaas * 1 - 0
Han Nicolaas - Willem Brizee   1 - 0
Felix Ferschtman - Markus Lohrer * 1 - 0
Peter de Man - John Woestenenk * 0 - 1
Jos Bergers   Vincent Steemers   0 - 1

Willem Hessels had deze ronde geen tegenstander
Afwezig waren: Hans Mudde, Hans Jacobs, Kees Vink en Giuseppe Gastaldi


In de 15e en laatste ronde werden 5 partijen gespeeld. Willem Hessels had geen tegenstander. Hij verrichtte die avond allerlei hand-en spandiensten waarvoor hartelijke dank! Op deze avond zou het kampioenschap beslist gaan worden: Zou Rens met twee punten voorsprong op Han deze voorsprong behouden, of zou het Han toch lukken om Rens in te halen?


De eerste partij die al vrij snel beslist werd, was tussen Felix en Markus. Felix speelde het koningsgambiet. Zijn pijlen waren van het begin gericht op pion f7. De zet: pion g6 van Marcus maakte het voor Felix slechts makkelijker om de vijandelijke stelling binnen te dringen. Dat gebeurde met dame h6. Pion f7 stond gepend door de witte loper op c4 waardoor Markus met handen en voeten gebonden was. Toen Felix ook zijn toren in de aanval betrok was het over voor Markus.

 

 

De tweede partij die snel klaar was zorgde dat de spanning meteen over was. Rens kreeg de overwinning in de schoot geworpen. In een gelijke stand waarbij de a-pionnen reeds van het bord geslagen waren, speelde Leo Pe8. Daarmee hief hij de dekking van de torens van elkaar op a8 en f8 op en was de toren op a8 een prooi voor de witte toren op a1. Leo gaf na deze ondoordachte zet (of moeten we het een blunder noemen?) meteen op.

 

 

De partij van Jos tegen Vincent duurde wat langer. De eerste reeks zetten gingen ‘volgens het boekje’. De zet Dc2-b1 van Jos was tempoverlies, en met de zet d3-d4 verloor wit een pion. Het witte paard op c4 werd meerdere malen aangevallen en moest verdedigd of weggespeeld worden. Jos koos daarentegen voor de aanval met loper d1-h6. Dit kon Vincent simpel verdedigen met paard h5: dekking van pion g7 en aanval op de dame op g3. Nu was materiaalverlies van wit onoverkomelijk en gaf Jos na 20 zetten de partij op.

 

 

Hierna volgde de partij van Peter tegen John. Hier spatte meteen de vonken van af! Peter kon met zijn paard schaak geven op f7 en daarna de toren op a8 slaan. De aanval van John was ook niet mis: pion c3 gedekt door de loper op b4 sloeg het paard op d2. Peter bond nu de strijd aan met een toren meer maar dat had hem twee paarden gekost. Peter probeerde nog met zijn dame gevaar te stichten maar de zwarte pion op d3 was heel hinderlijk en gevaarlijk. Het zwarte paard op c4 zorgde uiteindelijk voor de beslissing: Peter moest zijn dame afruilen en hij bleef ook een (vrij)pion achterstaan. Peter overzag de stelling nog eenmaal en stopte toen de strijd...

 

 

En de laatste en langste partij speelde ik met zwart tegen Han. Ik speelde een soort van ‘Pircverdediging’. De strijd ontbrandde toen ik mijn paard op e5 had vastgezet, het arme beest had geen vluchtvelden! Han viel het paard onmiddellijk aan met f4. Zwart kon de situatie ternauwernood redden door pion c5 te spelen en het witte paard op d4 aan te vallen. Wit durfde de afruil niet aan, het zou een enorm domino effect hebben gehad. Vervolgens werd pion b7 door de witte loper geslagen met in zijn/haar verlengde toren a8. In plaats van de toren weg te spelen, sloeg ik met mijn dame het witte paard op d6 in de veronderstelling de dame te vangen. Helaas een misrekening (zoals wel vaker) en ik stond de kwaliteit en een pion achter. Maar de stelling bood zwart nog verschillende dreigingen en aanknopingspunten waarbij Han al zijn verdedigende kwaliteiten moest aanspreken. Vooral de zwarte loper op g7 dreigde met schaak en penning van de witte dame. Toen deze door Han was afgeruild was de angel uit de aanval. De beslissing werd mijn koningszet naar veld f8 waardoor de witte dame op h8 kon binnenvallen en mijn stelling in duigen viel. Het was een boeiende en spannende pot, die terecht door Han gewonnen werd.

 

De interne competitie zit erop, we hebben een kampioen in de persoon van Rens dus we kunnen met een gerust hart vanaf a.s. dinsdag 18 juni een aantal weken vrij gaan schaken! Wat we precies gaan doen is nog niet helemaal bekend, maar ik zou zeggen: komt allen want gezellig wordt het zeker!

 

 

 

Verslag van de 14e ronde van de voorjaarscompetitie, 04 juni 2024 

 

 

U i t s l a g e n    R o n d e  14   4 juni 2024
Felix Ferschtman - Peter de Man * ½ - ½
Hans Jacobs - Rens ter Veen   0 - 1
John Woestenenk - Jos Bergers * 1 - 0
Leo Blaas - Han Nicolaas * ½ - ½
Willem Brizee - Willem Hessels * 0 - 1

 

Vincent had zich vorige week opgeofferd om niet te spelen (we waren met een oneven aantal). Nu was zijn tegenstander er niet waardoor hij weer zonder te spelen huiswaarts keerde...

 

John speelde tegen Jos. Beiden speelden hun gebruikelijke opening. De pionzet d6-d5 van zwart was niet de beste: 2 pionnen voor John waren het resultaat. Jos liep even naar buiten, nam een behoorlijke nicotinestoot, en toen hij weer achter het bord plaats nam trok hij ten aanval en sloeg hij met zijn dame pion b2. John liet zich ook niet onbetuigd, verdubbelde zijn torens op de c-lijn met pion f7 als doelwit. Wanneer Jos met zijn loper het witte paard had geslagen, was er weinig aan de hand geweest. Nu kon het paard zowel de loper als de toren aanvallen, wat in ieder geval de kwaliteit zou opleveren. Jos vond het wel welletjes en gaf zijn pijp/shaggie aan Maarten...

 

 

Leo speelde tegen onze titelkandidaat Han. Hier kwam de Siciliaan op het bord. De eerste vijftien zetten waren ontwikkelingszetten. Pas bij de zwarte zet d4-d5 ontstond er enig vuurwerk. Diverse stukken werden afgeruild maar wit en zwart hielden elkaar in een ‘wurggreep’ waarbij zwart de meer aanvallende partij was. Na 26 zetten werd remise overeengekomen...
Naschrift Han: toen Leo remise aanbood had Rens, mijn naaste concurrent, een lekkere stelling die hij waarschijnlijk wel in winst zou weten om te zetten. Aan remise had ik dus niet zoveel maar de stelling nodigde niet uit tot het nemen van risico's zodat ik het remise-aanbod aanvaardde waardoor ik 2 punten achterop Rens raakte. Volgende week de Grande Finale!

 

 

Onze andere titelkandidaat, Rens, nam het met zwart op tegen Hans Jacobs. Rens ging ten aanval over de damevleugel en zijn b-pion bereikte b4. Het resultaat was dat de witte loper op a2 buitenspel werd gezet. Pxe4 was weer een hele listige van Rens. Het paard kon niet geslagen worden want dat had de toren gekost. Een paar zetten later viel ook de witte a-pion. De derde pion was pion h3 die door de loper geslagen werd. De loper terugslaan met de g-pion was geen optie vanwege matdreiging. Ondanks het stugge verdedigen van Hans kon hij niet aan de ontklemming ontkomen en na afruil van dame en toren was de pionnenmeerderheid van Rens doorslaggevend.




Zelf speelde ik met wit tegen Willem Hessels. Voor de partij begon, vertelde hij mij dat zijn passie ligt bij ’shogi’, een Japans strategisch bordspel, ook wel aangeduid met Japans schaak. Ons schaakspel is vergeleken met shogi een slap aftreksel en Willem speelt ons (schaak)spel er slechts bij. Ik ging met wit meteen in de aanval, eerst op de damevleugel en tot slot op de koningsvleugel met de g- en de h-pion. Maar zwart verdedigde zich goed. Een belangrijk schaakprincipe is om je eigen koning eerst in veiligheid te brengen. Daar had ik mij niet de tijd voor gegund, zie diagram.

Zwart speelde hier Pd7-f6 en valt hiermee mijn dame aan. Ik speelde pion gxh7: dubbelschaak. Zwart kan nog net wegkomen: Kh8. Zo’n stelling had ik niet eerder op het bord gehad! Ik kom niet veel verder omdat mijn koning mij behoorlijk in de weg staat. Uiteindelijk maakt Willem het keurig af. En dit was voor hem een tussendoortje voor het ‘shogispelen’...

Felix speelde tegen Peter. Ook hier sprake van een rustige opbouw waarbij zowel wit als zwart de rochade achterwege lieten. Beide spelers hielden elkaar in evenwicht. Felix was de meer aanvallende partij en Peter liet zien dat hij uitstekend kan verdedigen. Toch won Felix een pion door met zijn paard pion f5 te slaan. Peter sloeg met zijn pion het paard terug en Felix kon daarna met zijn toren het paard op d5 slaan. Met een pion achterstand wist Peter de stelling toch remise te houden door de sterke positie van zijn toren en loper die de witte koning in bedwang hielden.

 

 

I n d e l i n g    R o n d e  15   11 juni 2024
Rens ter Veen - Leo Blaas *      
Han Nicolaas - Willem Brizee *      
Felix Ferschtman - Markus Lohrer        
Willem Hessels - Giuseppe Gastaldi        
Peter de Man - John Woestenenk *      
Jos Bergers - Vincent Steemers *      
             
A f w e z i g 
11-jun-2024    
Hans Mudde        
Hans Jacobs        
Kees Vink        
         
Afmelden voor de Interne:
-- of  via de Pomar GroepsApp
-- of  bij de wedstrijdleider  ( 06 53477955 )

 

 

 

 

Verslag van de 13e ronde van de voorjaarscompetitie, 28 mei 2024 

 

 

 

Jos hield het met wit tegen Peter langer vol dan de vorige keer. De zet d3-d4 was niet goed omdat het paard op f3 ook de pion op h2 verdedigde. Peter sloeg de pion op d4, Jos sloeg hem met zijn paard terug waardoor pion h2  niet meer verdedigd werd. De zwarte dame kon nu op h2 binnnenvallen wat Peter twee pionnen en de partij opleverde.

 

 

Markus, uitgerust van vakantie, nam het op tegen Willem H. Willem maakt met zwart meestal gebruik van een soort van Pirc-verdediging. Wit dirigeerde zijn paarden naar de koningsvleugel, ondersteund door de loper op c1 voor een aanval op de zwarte koning. Maar zwart liet zich ook niet onbetuigd en sloeg met zijn toren het witte paard op f3. Via de f-lijn trokken de zwarte stukken ten aanval. Met een afruil van de dames kreeg zwart ook weer de kwaliteit terug en was de stand weer gelijk: ieder een toren, paard en acht pionnen. Remise een terechte uitslag.

 

 

De partij van Hans J. met wit tegen John (aantekeningen van Vincent)
John had een verwoestende aanval op de witte koningsstelling.
 

Stand na 22. Pe2

De zwarte dame wordt aan-gevallen, maar na 22. .. Pg4! kan wit opgeven.
-- 23. hxg4  Dh4#
-- 23. Pxg3  Pxg3#
-- 23. Dg1   Pf2+ 

Helaas voor John (en gelukkig voor Hans) zag hij de paardzet over het hoofd en speelde 22. .. Dh4. Nog steeds staat zwart dan (iets) beter. Maar wit verdedigde zich goed en trok na een fout van zwart op zet 36 aan het langste eind.

 

Hans M. speelde met wit tegen Leo die de Hollandse verdediging speelde. Wit was de aanvallende partij, zwart verdedigde zich taai. Op een gegeven moment stonden de zwarte paarden op e8 en f8 gebroederlijk naast elkaar de stelling te verdedigen. Ook de halfopen h-lijn kon niet het verschil maken. Leo hield de stelling gesloten en dat kostte Hans de nodige hoofdbrekens en (denk)tijd. In tijdnood gaf Hans een toren weg wat hem de partij kostte...

 

Bij Han tegen Kees met zwart kwam het damegambiet op het bord. De 11e zet van Kees (e5) bleek niet de beste. Het leverde zwart een geïsoleerde d-pion op die niet meer te dekken viel. Het middenspel was spannend, de meeste stukken werden geruild. In het toreneindspel had wit een pion meer en een actieve koning. De 43e zet van wit (f6) bleek een listige want het zette de zwarte koning vast op de onderste rij. Vier zetten later was torenruil, gevolgd door een winnend pionneneindspel voor wit, niet meer te voorkomen en gaf Kees deze boeiende partij op.
(Met dank aan Han voor zijn aantekeningen!).
U kunt deze partij hier naspelen.

 

En de laatste partij speelde ik met zwart tegen Rens. Het gebruikelijke b4 kwam op het bord waarbij ik koos voor het Birminghamgambiet, een variant op de Sokolsky-opening: b4 - c5 (ik ga al een aardig woordje over de grens spreken...). Na een behoedzame, rustige ontwikkeling speelde ik mijn paarden naar de koningsvleugel ondersteund door de batterij loper e6 en dame c7. Rens zette de aanval in op de damevleugel met het listige d4. Ik hapte toe en verloor een pion. Mijn torenzet g6 was bagger. Het witte paard gaf schaak op e7 en ik verloor de kwaliteit. In een verloren stelling nu maar alles op de aanval gezet (zie diagram).

stand na 30. f3

30.  ...     - Lf2+
31. Kf1   - Lb6
32. Txb7 - Pg3+
33. Ke1  - La5+
34. Kf2   - Lb6+
35 Txb6  - axb6

Eeuwig schaak werd door Rens voorkomen en de stand was weer enigszins in evenwicht.

Hier speelde Rens: Tf7.  De witte pion  op e6 was niet meer te dekken en zou Rens gaan verliezen  maar dan moest ik de koning wel naar g6 spelen i.p.v. g8!  Dit kostte het paard en alsnog de partij...

 

 


Uitslagen 13e ronde interne voorjaarscompetitie, 28 mei

Wit   Zwart Uitslag
Han Nicolaas   Kees Vink 1-0
Rens ter Veen   Willem Brizee 1-0
Hans Mudde   Leo Blaas 0-1
Hans Jacobs   John Woestenenk 1-0
Markus Lohrer   Willem Hessels ½-½
Jos Bergers   Peter de Man 0-1

Programma 14e ronde interne voorjaarscompetitie, 4 juni

Wit   Zwart
Felix Ferschtman - Peter de Man
Giuseppe Gastaldi - Vincent Steemers
Hans Jacobs - Rens ter Veen
John Woestenenk - Jos Bergers
Leo Blaas - Han Nicolaas
Willem Brizee - Willem Hessels
     

Markus Lohrer heeft vanavond geen tegenstander;
Hans Mudde afwezig; Kees Vink de laatste twee ronden afwezig.

Afmelden voor de Interne:
-- of via de Pomar GroepsApp
-- of bij de wedstrijdleider (06 53477955)

 

 

Verslag van de 12e ronde van de voorjaarscompetitie, 21 mei 2024 

 



Uitslagen 12e ronde interne voorjaarscompetitie, 21 mei

Wit Zwart Uitslag
Han Nicolaas Hans Jacobs ½-½
John Woestenenk Kees Vink ½-½
Leo Blaas Willem Hessels 0-1
Felix Ferschtman Jos Bergers 1-0


Deze avond leverde minimaal één verzopen kat/ Pomariaan op, die de slagregens op zijn fiets trotseerde om het kabouterhuis te openen. Hij kon meteen zijn kleren uithangen om te drogen.
Willem Hessels had een arsenaal aan gereedschap meegenomen om het koffieapparaat te repareren. Of het gelukt is?? Het getuigt bij beiden wel van ware clubliefde!
Ikzelf had geen tegenstander omdat Rens zich vanwege de barre weersomstandigheden had afgemeld.


Felix speelde het koningsgambiet maar daar ging Jos niet in mee. De aanval op f7 met paard g5 en loper c4 werd te niet gedaan door de rochade. Maar de volgende twee zetten van Jos waren pure ‘zelfmoord’: Tfe8 (hier had Felix al pion f7 kunnen slaan) en Pdf8. Nu sloeg Felix wel op f7, de koning kon geen kant op met rampzalige gevolgen voor zwart. Jos gaf na negen zetten de partij op...


John nam het op tegen Kees. De stukken werden rustig ontwikkeld, het centrum werd het strijdperk. Met de afruil die hier plaatsvond won John de d-pion. Na verdere afruil ontstond een eindspel met toren tegen respectievelijk zes en zeven pionnnen. De stelling was in evenwicht, wie in de aanval zou gaan, zou waarschijnlijk ‘in het mes lopen’. Remise daarom een terechte uitslag.


Leo kruiste de schaakdegens met Willem H. Hier was sprake van een Indische partij met witte pionnen in het centrum en de zwarte loper op g7. De witte loper op f3 stond in beginsel goed. De zet Pe2 van Leo was ‘een ongelukkige’, hij ontnam het vluchtveld van de loper op f3. Deze werd een prooi voor de zwarte pion op e4. Met een loper achterstand gaf Leo de partij op.


En de laatste partij was tussen Han en Hans J. Hier kwam het aangenomen damegambiet op het bord. De strijd ging hier tot het einde toe gelijk op, zowel Han als Hans maakten geen fouten. Hoogtepunt van deze partij was de witte aanval op pion c6 en de zwarte aanval op dame c4. Na deze afruil hadden beiden nog de torens en de loper op het bord. Toen ook de torens van het bord verdwenen bleven aan beide kanten een loper en zes pionnen over. Om zo’n pot nog in de wacht te slepen heb je ‘grootmeestertalent’ nodig waar wij bij Pomar helaas niet over beschikken...

 

Programma 13e ronde interne voorjaarscompetitie, 28 mei

Wit Zwart Uitslag
Han Nicolaas Kees Vink -
Rens ter Veen Willem Brizee -
Hans Mudde Leo Blaas -
Hans Jacobs John Woestenenk -
Markus Lohrer Willem Hessels -
Jos Bergers Peter de Man -


Felix Ferschtman en Giuseppe Gastaldi zijn afwezig.
Vincent Steemers is vrij / heeft geen tegenstander.

Afmelden voor de Interne:
-- of via de Pomar GroepsApp
-- of bij de wedstrijdleider (06 53477955)

 

 

Verslag van de 11e ronde van de voorjaarscompetitie, 14 mei 2024 

 

 



Uitslagen 11e ronde interne voorjaarscompetitie, 14 mei

Wit Zwart Uitslag
Rens ter Veen Han Nicolaas 1-0
Leo Blaas Kees Vink 0-1
Peter de Man Willem Brizee 0-1
Giuseppe Gastaldi Hans Mudde 0-1
John Woestenenk Felix Ferschtman 1-0


Giuseppe speelde tegen Hans M. Hier kwam het Scandinavisch gambiet op het bord (e4-d5). Nadat de dames afgeruild waren, sloeg Hans het paard op f3 met zijn loper op d5. In plaats van met zijn toren de loper terug te slaan, deed Giuseppe dit met pion g2 waardoor hij nog een dubbelpion kreeg, naast de dubbelpion op de c-lijn die zwart al had. De torens van zwart werkten iets beter samen maar de stelling was nog steeds gelijk. Totdat Hans met zijn toren de onderste rij wist te bereiken en via a1 op pion a5 afstevende. Hans kreeg nu twee verbonden vrijpionnen (a en b) die niet meer door Giuseppe te stoppen waren, mede door zijn dubbelpion op de c-lijn.


Han speelde met zwart een ’ongelukkige’ partij tegen Rens. De ongedekte zwarte loper op e6 -en na afruil van deze loper het veld e6 - werd een mikpunt voor Rens. Dit kostte Han uiteindelijk de kwaliteit en de partij want Rens is een meester in het zorgvuldig afwikkelen van een partij.

Naschrift Han: ik speelde echt een heel slechte partij... Ik zag dat het witte paard vervelend zou worden als het naar g5 zou kunnen springen, daarom speel ik in deze opening eigenlijk altijd wel een keer h6 om dit te verhinderen. Dat deed ik nu dus niet waardoor ik zoals Willem schreef een kwaliteit verloor. Ik had met een gerust hart na 13 zetten kunnen opgeven maar dat vond ik ook weer zoiets...


John speelde met wit tegen Felix. Hier kwam de Pircverdediging op het bord. De zet Pg4 kost zwart minimaal een pion.


John speelde Pe6 en valt toren en dame aan. Wanneer zwart het paard slaat, komt de dame op e6 met schaak en slaat daarna het witte paard op g4. Maar Felix kennende koos hij voor een andere afwikkeling. Hij speelde dame c8 wat hem de toren kostte. Maar het leverde wel het paard op f8 en de loper op e3 op! Een aantal zetten later verspeelde Felix zijn paard door een dubbelschaak van de witte dame. Het werd een spannende en boeiende eindstrijd tussen dame en toren en dame en loper. John was tenslotte het gewiekst. Hij ruilde de stukken af op de koningsvleugel en had een pionnenmeerderheid op de damevleugel waar de zwarte koning niet meer bij kon komen...

Leo speelde met wit tegen Kees. De Siciliaanse opening verscheen op het bord. De strijd ging heel lang gelijk op. Hier leek de zwarte zet Db6 beslissend want zowel de pion op d4 als de pion op b2 werden aangevallen. Het werd pion b2 maar Leo liet zich niet onbetuigd en slokte pion b7 op met dreiging met mat op de onderste rij. Toch trok Kees aan het langste eind. Pion a4 en d4 waren voor Leo niet te verdedigen. Leo speelde nog even verder maar moest in een verloren stelling de strijd staken...

Zelf speelde ik met zwart tegen Peter. Ook hier kwam de Pirc-verdediging op het bord. Na de opening wilde ik veld f4 bezetten. Dit lukte me met mijn loper, gedekt door pion e5. Daarnaast stonden mijn loper en dame op de diagonaal c8-h3. Peter kwam steeds meer in de verdrukking maar kon verdedigend de stelling nog bij elkaar houden. Het werd nog meer penibel toen ook de h-lijn openkwam.

Lg4-h3 bracht tenslotte de beslissing. Peter ging met zijn dame naar h1. Wat volgde was: Le3 schaak, Pxe3 en Dxe3 schaak en het is over. Wanneer Peter zijn dame naar f2 had gespeeld was de stelling ook niet meer te houden: Dg5 schaak, Pg3, Le3 met dameverlies. Een mooie, boeiende pot van aanvallen en heel taai en fraai verdedigen!

 

Indeling   Ronde  12     21 mei 2024  
Rens ter Veen - Willem Brizee *
Han Nicolaas - Hans Jacobs  
John Woestenenk - Kees Vink *
Leo Blaas - Willem Hessels  
Felix Ferschtman - Jos Bergers  
       

 

 

 

 

 

Afwezig: Markus Lohrer, Hans Mudde, Giuseppe Gastaldi, Vincent Steemers

Vrij / Geen Tegenstander: Peter de Man

 

Verslag van de 10e ronde van de voorjaarscompetitie, 7 mei 2024 

 



Uitslagen 10e ronde interne voorjaarscompetitie, 7 mei

Wit Zwart Uitslag
Han Nicolaas Giuseppe Gastaldi 1-0
Kees Vink Willem Brizee ½-½
Jos Bergers Rens ter Veen 0-1
Markus Lohrer Leo Blaas 0-1
Hans Mudde Peter de Man 1-0
Hans Jacobs Felix Ferschtman 1-0
Willem Hessels Vincent Steemers 0-1



Markus nam het op tegen Leo. Na de gebruikelijke openingszetten ruilde Leo zijn paard tegen de loper op b3. Daarna kwam hij gestaag met zijn pionnen op de damevleugel naar voren en zette daar de boel vast. Het witte paard op a2 kon geen kant op! Dit zelfde gebeurde op de koningsvleugel met een ver naar voren geschoven pion op f4. Om zich uit deze ‘wurggreep’ te ontworstelen speelde Markus zijn dame naar h5 voor een tegenaanval. Maar deze aanval werd simpel afgeslagen door zwart. Nu dreigde het witte paard op g5 te vallen en nog meer rampspoed voor wit. Daar wachtte Markus niet op en hij gaf op.



Hans J. trof Felix als tegenstander. De opening liep ‘volgens het boekje’ totdat Felix met zwart lang rocheerde. De witte pionnen op de damevleugel werden naar voren gedirigeerd en ondersteund door de dame zorgden ze voor dreiging. Felix liet zich niet onbetuigd in het centrum waar hij pion d3 aanviel. Hans rocheerde om aan de druk te ontkomen. Zwart dacht nu deze pion te winnen en sloeg: Lf5 x d3 (zie diagram).



Wit sloeg de loper, die op zijn beurt weer werd geslagen door de dame. Met de listige zet: Pe4 viel Hans met zijn paard de loper op c3 aan terwijl ook de zwarte dame aangevallen stond… De zwarte loper was niet te dekken en zo won Hans een stuk en de partij. Als Felix eerst het paard had afgeruild en daarna de pion op d3 had genomen, had de stelling er heel anders uitgezien. Maar achteraf is het natuurlijk makkelijk om een koe in zijn kont te kijken...



Ik speelde met zwart tegen Kees een soort van Pircverdediging. Kees kwam met al zijn centrumpionnen naar voren: d4, e4 en f4. Ik wachtte de aanval af die met f4-f5 werd ingeluid. Het lukte om steeds alle stukken te dekken en de stelling gesloten te houden hoewel het kraakte en piepte. Na afruil van de dames was de stand nog steeds in (wankel) evenwicht en werd tot remise besloten.



Willem H. speelde net als vorige week het vierpaardenspel. Ook nu offerde hij zijn paard op e5 voor een snelle ontwikkeling. Vincent nam het paardoffer aan en sloeg de aanval op pion f7 af. Na afruil van diverse stukken bleef hij het stuk voorstaan. Dat was voor Willem reden om op te geven. De hatelijke nul is van het scorebord, Vincent!



Hans M. speelde tegen Peter. Beiden openden rustig, de c- en d-pionnen stonden tegenover elkaar. In de afruil van deze pionnen bleek de witte pion die de zwarte pion op c5 had geslagen, aantrekkelijk maar ook giftig te zijn. Wanneer de dame deze pion terug zou slaan zou hij indirect door de toren worden aangevallen (zie diagram).



De strijd concentreerde zich op de damevleugel op pion b2. Hans speelde Lc2 om de zwarte toren te verjagen. Peter hoopte met de volgende combinatie zijn pion terug te winnen: Pxc5 Vervolg: 22. Lxb3 - Pxb3 (met aanval op dame en toren) 23. De5 - Pxc1 24. Dxe6+ – Kh8 25. Txc1 wat Hans uiteindelijk een stuk en de partij opleverde!



Jos kon het met wit niet bolwerken tegen Rens. Hij gaf in een vroeg stadium zijn centrumpion e4 aan Rens cadeau. Jos verdubbelde zijn torens op de c-lijn maar week hier weer snel vanaf door toren naar b1 te spelen. In het eindspel lukte het Rens om de witte loper op f2 te pennen met zijn zwarte loper op e3 en toren op c2. Stukverlies was niet meer te voorkomen...



En als laatste Han tegen Giuseppe. Hier kwam het aangenomen damegambiet op het bord. De strijd ging lange tijd gelijk op. Op veld d7 had Han zijn pijlen gericht. Giuseppe had het wit moeilijker kunnen maken door pion c6 te spelen i.p.v. pion b6. De witte loper op b5 had zich dan enigszins moeten terugtrekken. Nu vielen de witte torens de zwarte stelling binnen en waren de zwarte pionnen een gemakkelijke prooi. Giuseppe staakte na meerdere pionnen verloren te hebben de strijd... (Naschrift Han: nadeel van pion c6 zou zijn geweest dat veld d6 vrij zou zijn gekomen voor de witte dame. Uiteindelijk komen de witte torens dan ook de zwarte stelling binnen, het had waarschijnlijk wel wat meer tegenstand geboden).


 

 

Programma 11e ronde interne voorjaarscompetitie, 14 mei

Wit Zwart Uitslag
Rens ter Veen Han Nicolaas -
Leo Blaas Kees Vink -
Giuseppe Gastaldi Hans Mudde -
Peter de Man Willem Brizee -
John Woestenenk Felix Ferschtman -


Hans Jacobs, Jos Bergers, Markus Lohrer en Vincent Steemers zijn afwezig.
Willem Hessels is vrij / heeft geen tegenstander.

Afmelden voor de Interne:
-- of via de Pomar GroepsApp
-- of bij de wedstrijdleider (06 53477955)

 

 

Verslag van de 9e ronde van de voorjaarscompetitie, 30 april 2024 

 

 



Uitslagen 9e ronde interne voorjaarscompetitie, 30 april

Wit Zwart Uitslag
Willem Brizee Han Nicolaas ½-½
Giuseppe Gastaldi Markus Lohrer ½-½
Hans Mudde Felix Ferschtman ½-½
Leo Blaas Rens ter Veen ½-½
Kees Vink Peter de Man 1-0
Vincent Steemers Jos Bergers 0-1
Willem Hessels Hans Jacobs ½-½



John was afwezig. Met één overwinning voor wit en één voor zwart en liefst vijf remises leek het op een gemiddelde ronde van een grootmeestertoernooi. Helaas mogen wij ons (nog) niet aan een dergelijk niveau tippen!

Willem H. speelde tegen Hans J. zijn favoriete vierpaardenspel. Hij offerde zijn paard voor de pion op e5. Hij wilde met zijn centrumpionnen de zwarte paarden verdrijven maar Hans offerde zijn paard terug! Er ontstond een symmetrische stelling waar pas na de lange rochade van wit van werd afgeweken. Zwart trok met paard f4 ten aanval. Na afruil van enkele stukken bleef de stelling, weer in symmetrie, in evenwicht.

Giuseppe speelde met wit tegen Markus natuurlijk de Italiaanse opening. Zwart was sterker op de damevleugel, wit had zijn centrumpionnen naar voren geschoven. Pion e4 werd het doelwit. Bij ‘de slag om e4’ kwam wit het gunstigst uit de strijd met stukwinst. Daarentegen stond Markus met pion c4 en loper d3 ijzersterk in de stelling van Giuseppe. Ook hier werden de vijandelijkheden gestaakt en tot remise besloten in een interessante maar onduidelijke stelling.



Bij Kees tegen Peter kwam het aangenomen damegambiet op het bord. Kees ging in de aanval in het centrum en Peter in de tegenaanval op de damevleugel. Wit veroverde pion c5, enkele zetten later deed zwart hetzelfde met pion e5. In een gelijke stand werd de dame van Peter in een vangnet gelokt. Peter dacht de dames te kunnen afruilen maar met de listige zet: dame e3 van Kees stond de zwarte dame op g5 plots tegenover de witte loper op d2 en kon geen kant meer op...



Rens speelde met zwart tegen Leo een ‘draak’ van een (Siciliaanse) partij. De opbouw verliep zorgvuldig en pas na zet 14 ontbrandde de strijd om pion c3 in de diagonaal van de zwarte loper op g7 en de witte toren op a1. Leo loste dit ingenieus op door toren a1-a7 te spelen met aanval op de zwarte dame op b7. Wat volgde was een grote afruil waarbij beiden een paard, loper en toren overhielden. Wit had nog 6 pionnen waarvan een geïsoleerde dubbelpion en zwart 5 pionnen. Ook hier was remise het resultaat.



Hans M. speelde met wit tegen Felix. Hans speelde zijn c-, d- en e-pion naar voren en Felix beperkte zich in het begin tot verdedigen. Zwart ving deze pionnen keurig op en er ontstond een soort van demarcatielijn waar beide spelers in eerste instantie niet over heen gingen. Nadat Hans g3 gespeeld had, richtte Felix zijn pijlen op h3. Met paard g1 en koning g2 kon Hans dit veld dekken en de aanval smoren. Na afruil van diverse stukken had wit een pion meer (7 tegen 6) maar of dat winst zou opleveren? Ook hier werd tot remise besloten.



Ik speelde tegen Han het damegambiet. De eerste 10 zetten waren theoretische zetten. De zet c4-c5 beperkte de bewegingsvrijheid van de zwarte stukken. Han speelde paard e4 om de stelling open te breken. Met f3 had ik het paard kunnen verjagen maar ik ging mee met de afruil. De paardenmanoeuvre c3 - e5 - f6 om de zwarte stelling, naast ook de loper en dame, extra aan te vallen, had zwart doorzien en werd tegengehouden door loper e6 - d5. De angel was uit de aanval van wit en remise was ook hier het resultaat.



En de laatste partij ging tussen Vincent en Jos. Van beiden is bekend dat zij voor een rustige, zorgvuldige opbouw garant staan. De vlam sloeg in de pan met de zwarte zet: loper g4. Vincent speelde heel ambitieus f4 om het zwarte paard op e5 te verjagen. Jos offerde zijn paard op f3 om een gevaarlijke aanval te krijgen. Zwart won een kwaliteit en een aantal pionnen. Zijn aanval bleef dreigend. Nadat Jos zijn torens verdubbeld had, viel ook de witte loper en moest Vincent in een verloren stelling na taai tegenspel opgeven. Knap gespeeld, Jos!


 

Programma 10e ronde interne voorjaarscompetitie, 7 mei

Wit Zwart Uitslag
Han Nicolaas Giuseppe Gastaldi -
Kees Vink Willem Brizee -
Jos Bergers Rens ter Veen -
Markus Lohrer Leo Blaas -
Hans Mudde Peter de Man -
Hans Jacobs Felix Ferschtman -
Willem Hessels Vincent Steemers -


John Woestenenk is afwezig

Afmelden voor de Interne:
-- of via de Pomar GroepsApp
-- of bij de wedstrijdleider (06 53477955)

 

 

Verslag van de 8e ronde van de voorjaarscompetitie, 23 april 2024 

 

 



Uitslagen 8e ronde interne voorjaarscompetitie, 23 april

Wit Zwart Uitslag
Han Nicolaas Leo Blaas ½-½
Markus Lohrer Rens ter Veen ½-½
Hans Mudde Willem Brizee 0-1
Hans Jacobs Kees Vink 0-1
Peter de Man Willem Hessels 1-0
Vincent Steemers Giuseppe Gastaldi 0-1
Jos Bergers John Woestenenk ½-½



Peter speelde het damegambiet tegen Willem H. De witte loper op g5 werd opgejaagd door de zwarte pionnen op de koningsvleugel. Dat gaf Peter de kans om met zijn andere loper vanaf h5 de zwarte stelling te bestoken zodat de zwarte koning op de vlucht moest slaan. Deze manoeuvres leverde Peter slechts een pion voordeel op. De beslissing viel nadat wit zijn dame en toren op de d-lijn had geplaatst. Toen Peter met zijn toren de loper op d7 sloeg was het afgelopen. Zwart zou of een stuk verliezen of mat gaan. Dit laatste gebeurde...



Vincent speelde tegen Giuseppe en trok meteen ten aanval met loper op b5 en dame op a4. Giuseppe pareerde deze aanval. Vincent vergaloppeerde zich in de afwikkeling wat hem zijn loper en de partij kostte.



Hans M. nam het tegen mij op. Hans bouwt zijn stelling altijd zorgvuldig op waardoor je weinig grip krijgt op zijn stelling en deze moeilijk kan binnendringen. Het is net of je, in voetbaltermen te spreken, tegen een heel hecht team speelt (de schaakstukken) dat heel goed samenwerkt. Mijn stelling daarentegen was los zand, de witte loper deed lange tijd niet mee omdat ik hem had ingesloten. Het resulteerde in een heen en weer geschuif van de zwarte paarden. De zwarte zet c6-c5 brak de stelling open. De witte vrijpion op d5 en later op d6 werd heel dreigend en ik moest nauwkeurig verdedigen om geen stuk te verliezen. Hans gooide ook zijn dame in de strijd maar het ontging hem dat deze kon worden ingesloten. Het gevolg was een abrupt einde van deze boeiende partij!



Jos met wit en John met zwart bouwden hun stelling rustig op zodat in de eerste 15 zetten weinig gebeurde. John was de aanvallende en Jos de verdedigende partij. Toch lukte het zwart niet om een bres in de witte stelling te slaan zodat de partij na 34 zetten in remise eindigde.



Leo maakte met zwart tegen koploper Han N. gebruik van de Hollandse verdediging (d4 – f5). De strijd ging gelijk op, het lukte wit om zijn paard naar veld e6 te spelen, gedekt door pion d5. Nu werd ook het tweede paard naar b5 gedirigeerd en brandde de strijd om pion c7 in alle hevigheid los. Maar Leo had genoeg stukken in de buurt om deze pion te verdedigden. Han moest constateren dat de defensie van Leo moeilijk te kraken was en beiden besloten het op remise te houden.



Hans J. moest het opnemen tegen Kees. Ook hier ging de strijd lange tijd gelijk op. In het middenspel veroverde Kees pion e4. In het eindspel hadden beide spelers nog slechts de lopers op het bord. De zwarte loper op d5 was het mikpunt, een lastige stelling met verschillende penningen. Kees wist hier optimaal gebruik van te maken door middels een tussenschaak een loper te verschalken. Hans spartelde nog een paar zetten tegen maar moest uiteindelijk de vlag strijken.



De langste partij deze avond was tussen Markus en Rens. Na wat kleine schermutselingen ging de partij tot de 30e zet gelijk op. Hier ruilde Markus op e5 zijn paard tegen twee pionnen. Het eindspel met beiden een toren, Rens een paard en 4 pionnen en Markus 6 pionnen waarvan 2 vrijpionnen, was spectaculair! Markus veroverde ook de zwarte b-pion, stond met zijn e- en d-pion op promoveren maar Rens verdedigde zich taai, zoals we van hem gewend zijn. Wanneer Markus zijn koning erbij had kunnen halen was de strijd waarschijnlijk beslist. Markus ruilde nu zijn 2 vrijpionnen voor het paard. Maar ook met zijn vrije b-pion kon hij de beslissing niet forceren. Deze pion ging na felle strijd ook verloren en na 90 zetten was remise het resultaat...





 

Programma 9e ronde interne voorjaarscompetitie, 30 april

Wit Zwart Uitslag
Willem Brizee Han Nicolaas -
Leo Blaas Rens ter Veen -
Kees Vink Peter de Man -
Giuseppe Gastaldi Markus Lohrer -
Hans Mudde Felix Ferschtman -
Willem Hessels Hans Jacobs -
Vincent Steemers Jos Bergers -


John Woestenenk is afwezig

Afmelden voor de Interne:
-- of via de Pomar GroepsApp
-- of bij de wedstrijdleider (06 53477955)

 

 

Verslag van de 7e ronde van de voorjaarscompetitie, 16 april 2024 

 

 



Uitslagen 7e ronde interne voorjaarscompetitie, 16 april

Wit Zwart Uitslag
Willem Hessels Han Nicolaas 0-1
Rens ter Veen Kees Vink 1-0
Peter de Man Markus Lohrer 0-1
Willem Brizee Hans Jacobs ½-½
Giuseppe Gastaldi John Woestenenk ½-½
Leo Blaas Vincent Steemers 1-0



Hans J. was mijn tegenstander. De strijd brandde los nadat de stukken ontwikkeld waren. De koningsvleugel was het strijdtoneel waar de stukken op waren gericht. Ik trachtte met de zet g4 de stelling van wit open te breken. Maar dan had ik de aanval ook moeten doorzetten met g5 en niet door de zwarte pion op f5 te slaan. Nu bloedde de aanval dood en stond bijna alles vast. Remise -de zoveelste- was daarom een terechte uitslag.

Peter kwam tegen Markus niet goed uit de opening. Direkt was pion c2 het doelwit van het zwarte paard op b4 en de loper op f5. Daar Peter zijn paard al naar d2 had gespeeld kon alleen nog loper d3 enige uitkomst bieden ten koste van een pion en de rochade. Met het tegenhouden van de zwarte c-pion in het middenspel verloor Peter nog een pion. Markus pende met zijn toren het witte paard op e1 waardoor Peter gedwongen werd zijn paard en toren af te ruilen. De zwarte a-pion had nu een vrije doorgang... Mooi gespeeld, Markus!



Vincent verloor met zwart van Leo. Met de opening van zwart was niks mis, hij kon met zijn paard op d4 pion f3 slaan maar wachtte hier een zet mee door eerst te rocheren. Leo wachtte niet en sloeg het paard op d4 en daarna ook nog de pion op d4 met zijn toren die ook op de d-lijn stond. Even later herhaalde de situatie zich weer en stond Leo twee pionnen voor. Ik ken Vincent als een geduchte, taaie tegenstander die moeilijk te verslaan is. Helaas nu verslaat hij voortdurend zichzelf! Maar Vincent, ik weet zeker dat je deze ‘schaakdip’ spoedig te boven komt!

Willem H. had het aan de stok (op het schaakbord althans) met Han. Na een rustige opbouw trokken de witte pionnen op de koningsvleugel ten aanval. Han verlegde de strijd naar de andere kant van het bord, zette de d-pion onder druk en veroverde deze pion. In het eindspel had zwart een pionnenmeerderheid in het centrum, daarentegen wit een fraaie vrijpion op de h-lijn. Toen zwart de loper op d6 afruilde en wit met de pion op d6 moest terugslaan, dreigde ook deze pion te sneuvelen, bovendien kon zwart de kwaliteit winnen door met de loper beide torens aan te vallen. Wit wachtte de langzame teloorgang die hem te wachten stond niet af en gaf op.

Giuseppe speelde remise tegen John. De strijd ging hier ook lange tijd gelijk op waarbij Giuseppe de aanvallende partij was. In het eindspel ruilde wit zijn toren tegen een paard en loper. Wit had nu nog een toren, paard, loper en vier pionnen, zwart beschikte nog over twee torens en vier pionnen. Op voorstel van Giuseppe werd de strijdbijl begraven (John moest even over het remise-aanbod nadenken) hoewel de stelling best nog wel onduidelijk was.

En de laatste en tevens mooiste partij was tussen de koplopers Rens tegen Kees. Een spannende partij!


Diagram 1



Rens speelde hier Pc6, een vervelende zet voor Zwart. Hij verliest altijd de kwaliteit, of hij het paard nu slaat of niet. Kees speelde De6 met matdreiging op g2 (na Lf3). Rens zette met zijn koning een spurt in om aan die dreiging te ontkomen en belandde met zijn koning op c3. Hij was de dans ontsprongen. Kees won nog met het schaakgeven van zijn dame de h- en f- pion.


Diagram 2



De beslissende zet van Rens was hier Tb8! Mat is niet meer tegen te gaan. Een hele fraaie partij!


 

 

Programma 8e ronde interne voorjaarscompetitie, 23 april

Wit Zwart Uitslag
Han Nicolaas Leo Blaas -
Markus Lohrer Rens ter Veen -
Hans Mudde Willem Brizee -
Hans Jacobs Kees Vink -
Peter de Man Willem Hessels -
Vincent Steemers Giuseppe Gastaldi -
Jos Bergers John Woestenenk -


Felix Ferschtman is afwezig

Afmelden voor de Interne:
-- of via de Pomar GroepsApp
-- of bij de wedstrijdleider (06 53477955)

 

 

Een avondje Hand & Brain: "Wat doe je nou weer?!" 

Geen interne competitie op dinsdag 9 april maar een verlaat Paastoernooitje! We speelden deze avond het waarschijnlijk nog niet zo bekende Hand & Brain, een schaakvariant die ik bij Schaakhuis zo nu en dan speel. Hierbij wordt er gespeeld met teams van twee personen waarbij de ene persoon (de Brain) zegt met welk stuk er gespeeld moet worden waarna de ander (de Hand) de zet uitvoert. De Brain zegt alleen het stuk (bijvoorbeeld "pion", "paard"), maar zegt niet met welke pion of met welk paard. Verder zijn alle regels hetzelfde als bij een gewone partij.

Er waren deze avond 12 Pomarianen die dit wel eens wilden proberen, een mooi aantal om 6 teams van 2 spelers te vormen. Het speeltempo werd ingesteld op 10 minuten per team per partij, zonder increment. Dat laatste viel nu en dan toch wat tegen, met name wanneer een goede of zelfs compleet gewonnen stelling verloren ging door die vreselijke vlag. Volgende keer (als we dit nog eens gaan doen...) toch maar iets van increment instellen, al is het maar 3 seconden.

Bij deze variant kan het handig zijn als je ongeveer weet hoe je medespeler speelt, wat voor soort schaak: aanvallend, positioneel, behoudend etc. De Brain kan nog zo'n mooi plan hebben, als de Hand niet weet wat de Brain wil wordt het lastig, wat soms verbaasde en welhaast wanhopige blikken oplevert bij de Brain: "Hoe kan je dat nou spelen?!" Andersom kan de Hand soms danig in de problemen komen en met de handen in het haar zitten als hij geen idee heeft waarom de Brain "loper" roept terwijl toch duidelijk is (volgens hem...) dat er een paard gespeeld moet worden. Kortom, het leverde nu en dan hilarische en komische momenten op en ik denk dat iedereen zich wel heeft geamuseerd. Ik zou zeggen: vooral niet al te serieus nemen, leuk voor een keer tussendoor, het is weer eens iets anders.

Dan het toernooitje. Met 6 teams konden we mooi 5 ronden spelen waarbij elk team 1 keer tegen elk ander team speelde. Teams Jos/Willem B. en Han/Perry gingen voortvarend van start met beide 3 overwinningen in de eerste 3 ronden waarbij het opviel dat team Jos/Willem B. de andere teams keer op keer door de vlag heenjoeg. In de vierde ronde won team Han/Perry van team John/Giuseppe terwijl team Jos/Willem B. een nederlaag moest incasseren tegen team Peter/Hans M. De 5e en laatste ronde bracht het duel der koplopers: team Han/Perry met zwart tegen team Jos/Willem B. Het werd een hartverscheurend en zenuwslopend duel waarin Han en Perry best lekker speelden maar Jos en Willem B. er een razend tempo op nahielden: Jos riep, ogenschijnlijk zonder nadenken, in een flitsend tempo "paard!", "paard!", "paard!", "loper!", "loper!", "loper!", terwijl Han en Perry teveel tijd nodig hadden om iets van de stelling te maken. Jos en Willem B. wonnen ook deze partij op tijd (een perfecte strategie zo lijkt het!) en eindigden zodoende op 4 punten, evenveel als team Han/Perry. Het onderlinge resultaat geeft dan de doorslag waarmee Jos en Willem B. zich de eerste Pomar Hand & Brain kampioen mogen noemen. Dat kan je toch maar mooi bijschrijven op je CV!



De strijdlust was overigens bijzonder hoog met slechts één remise in 15 partijen! In de vierde ronde speelden team Kees/Vincent gelijk tegen team Peter/Hans M. waarmee Kees en Vincent precies een 50%-score behaalden. Peter en Hans M. pakten met 3½ punten de derde plaats terwijl de teams Rens/Markus en John/Giuseppe nog even moesten wennen aan dit format: Rens en Markus boekten één overwinning, John en Giuseppe bleven helaas puntloos maar hadden zo te horen en te zien wel veel lol!

Al met al best een geslaagde avond, waarbij we getrakteerd werden op Paaseitjes van Willem B. en Markus en een stukje Haagse kakker van Perry: wat wil een mens nog meer!

Voor de volledigheid hieronder de uitslagen van deze avond.

Scoretabel Hand & Brain 9 april 2024

Team 1 2 3 4 5 6 Score Plaats
Han N. / Perry XX 1 1 1 0 1 4 1-2
Kees / Vincent 0 XX 1 1 0 ½ 4
Rens / Markus 0 0 XX 1 0 0 1 5
John / Giuseppe 0 0 0 XX 0 0 0 6
Jos / Willem B. 1 1 1 1 XX 0 4 1-2
Peter / Hans M. 0 ½ 1 1 1 XX 3

 

 

Verslag van de 6e ronde van de voorjaarscompetitie, 26 maart 2024 

 



Uitslagen 6e ronde interne voorjaarscompetitie, 26 maart

Wit Zwart Uitslag
Rens ter Veen Hans Mudde ½-½
Han Nicolaas Peter de Man 1-0
Markus Lohrer Kees Vink ½-½
Willem Hessels Willem Brizee ½-½
Giuseppe Gastaldi Jos Bergers ½-½
Felix Ferschtman Vincent Steemers 1-0



Giuseppe speelde de Italiaanse opening en trok meteen ten aanval. Pion f7 was het doelwit. Jos pareerde deze aanval maar was slordig met de dekking van zijn paard op c6. Dit leverde Giuseppe het zwarte beest op. Maar Giuseppe was ook de beroerdste niet en speelde zijn loper naar veld f5 waar hij twee keer werd aangevallen door de zwarte dame en loper. Na dit cadeautje was de stand weer in evenwicht en werd de vrede getekend zodat niet meer ‘verrassingen’ op het schaakbord te bewonderen vielen.

Kees speelde tegen Markus de Siciliaanse opening. Beide spelers ontwikkelden rustig hun stukken. Wat opviel was dat Kees degene was die de stukken afruilde. Het lokaas, de zwarte pion d5, liet Markus ongemoeid daar hij anders zijn toren op e1 zou verliezen. Kees vervolgde de afruil van stukken totdat een gelijke stelling overbleef met beiden een loper en paard en zes pionnen. Ook hier remise.

 



Felix bediende zich van het koningsgambiet, wat altijd vuurwerk oplevert. De gambietpion f4 werd door Vincent verdedigd met paard g6. Vaak gebeurt dit met pion g5 met ondersteuning van loper e7. Felix sloeg dit paard op g6, de h-pion sloeg terug. Zijn f-pion won Felix nu terug met zijn loper van c1 maar hij creëerde wel een mooie open h-lijn voor zwart. Vincent verdubbelde zijn torens op de h-lijn en ging ten aanval! Hij dacht de pion op h2 te kunnen slaan maar dat was helaas een black-out. Het witte paard op f3 mepte deze toren triomfantelijk van het bord. Met een toren minder werd het natuurlijk een ongelijke partij en een paar zetten later gaf Vincent op...

Ik nam het met zwart tegen mijn naamgenoot op. Na een rustige opening ben ik gaan wandelen met de g-pion, eerst om de loper op h4 te verdrijven en daarna met aanval op het paard f3. Wit was gedwongen mijn g-pion met zijn h-pion te slaan zodat ik hierna mijn loper op veld g4 kon posteren en het witte paard kon pennen. Met mijn paarden erbij had dit paard geen schijn van kans… Helaas had wit nog een paard en die was even aan mijn aandacht ontschoten. Met een paardvork wist hij mijn sterke loper te slaan; mooie aanval weg en een stuk achter. Maar wit speelde deze gewonnen stelling niet goed uit. Ik won het stuk weer terug en de stand op het bord was weer gelijk. De aanslag op de ‘hersencellen’ van Willem H. was dermate vermoeiend dat we maar tot remise hebben besloten. Een boeiende partij!

 



Rens met b4 speelde tegen Hans M. met e5. Hans nam met zijn pionnen direct het centrum in. In deze partij werd omzichtig met de stukken gemanoeuvreerd zodat de eigen stukken zo gunstig mogelijk opgesteld stonden en de vijandelijke zo min mogelijk velden ter beschikking kregen. Hans ruilde in het verloop van de strijd de meeste stukken af tot uiteindelijk de paarden, een loper en 7 pionnen op het bord stonden. Wat opviel was dat de witte paarden op de a- en de h-lijn stonden en de zwarte in het centrum. Maar wit had het centrum dichtgespijkerd, daar was geen doorkomen aan voor zwart. Hetzelfde gold ook voor het zwarte bastion dus was remise een terechte uitslag!

En dan de laatste en langste partij van de avond: Han tegen Peter. De partij werd van beide kanten rustig en zorgvuldig opgezet. Han had wat meer ruimte in het centrum dankzij pionnen op d5 en e4 maar de zwarte verdediging stond lange tijd als een huis. Pas tegen half 11 (!) verdween de eerste pion van het bord en daarna voltrok zich een strijd om het centrum (dat bleef in handen van wit) en de open c-lijn waar beide spelers de dame hadden neergezet. Peter bood dameruil aan op c7 maar Han plantte zijn dame op c6: zou zwart de dame slaan op c6 dan zou wit daar een dijk van een vrijpion krijgen. Dat deed Peter dus ook niet maar hij liet wel zijn paard op e8 instaan... Het was vervolgens opmerkelijk om te zien hoe moeilijk het was voor wit om met een stuk meer te winnen: wit had twee lopers en zes pionnen tegen zwart één loper en zes pionnen. De zwarte pionnenformatie zorgde ervoor dat de witte koning niet binnen kon komen en ook de zwartveldige loper van wit (alle zwarte pionnen stonden op zwart) kon nergens een pion aanvallen. Na veel gemanoeuvreer wist Han uiteindelijk loperruil af te dwingen waarna het resterende eindspel eenvoudig gewonnen was. Wat een partij, en wat een taaie tegenstand van Peter! Het was inmiddels wel bijna woensdag geworden...

 



 

Woensdagochtend vroeg...



 

 

Verslag van de 5e ronde van de voorjaarscompetitie, 19 maart 2024 

 



Uitslagen 5e ronde interne voorjaarscompetitie, 19 maart

Wit Zwart Uitslag
Kees Vink Han Nicolaas ½-½
Hans Mudde Markus Lohrer 1-0
Rens ter Veen Willem Hessels 1-0
John Woestenenk Peter de Man 0-1
Hans Jacobs Giuseppe Gastaldi ½-½
Willem Brizee Felix Ferschtman ½-½



Vincent had zich (weer) opgeofferd om niet te spelen. Vanaf nu speel je alle resterende wedstrijden, Vincent!

Hans M. speelde tegen Markus de Spaanse opening. Lange tijd ging de strijd gelijk op. De vooruitgeschoven witte pion op b6 werd het mikpunt van Markus. Hij sloeg deze pion met de toren, helaas het bleek een gifpion te zijn. De toren werd ingesloten en het witte paard kon nu de toren slaan. Hans kwam de kwaliteit voor. Reden voor Markus om de handdoek in de ring te gooien...



Rens opende zoals gebruikelijk. Maar dat deed Willem H. ook! Rens ging ten aanval op de damevleugel. Hij kreeg de controle over de a-lijn en en daarna over de zevende rij. Pion f7 dreigde te vallen maar Rens ruilde de dames af en eigenlijk was er niet zoveel aan de hand. Totdat Willem zich vergaloppeerde in pion e4. Hij dacht dat hij hem kon terugnemen, helaas stond hij dubbel gedekt wat hem een stuk en de partij kostte.

 



John had wit tegen Peter. Beiden ontwikkelden rustig hun stukken. De strijd ontbrandde met de pionzet f4 van wit. Er ontstond een bres in de witte stelling. Na het ruilen van een aantal lichte stukken kon zwart met de dame deze pion op f4 bemachtigen. Zwart ging in de tegenaanval en kreeg de controle over de g-lijn. Zwart kon zijn aanval niet doordrukken. Het witte paard sloeg de pion op h6. Dit leek goed maar door een tussenschaak van de zwarte loper wist Peter zijn loper te behouden terwijl het witte paard verloren ging. Met een stuk voor wist Peter de partij te winnen.

Hans J. had Giuseppe als tegenstander. Helaas was Hans reeds naar huis en was ik aangewezen op de notaties van Giuseppe. Het begin kon ik nog volgen maar ik raakte al snel het spoor (weer) bijster. Wat mij van deze partij is bijgebleven was de ‘kreet’ van Hans die hardop riep dat daar niet doorheen te komen was. De stelling van Giuseppe bleek dus bestand tegen de verwoede aanvallen van Hans met remise als resultaat.

 



De Siciliaanse opening kwam op het bord in de partij tussen Kees en Han. Het eerste aantal zetten verliep volgens de theorie. Zwart was aanvallend ingesteld, wit meer verdedigend. In het eindspel hadden beiden nog een toren, paard en zes pionnen. Toen ook de torens van het bord gingen, was remise de enige juiste uitslag. (Naschrift Han: ik kwam lekker uit de opening en had prettig spel. In het middenspel had ik het misschien beter kunnen doen, na afruil van de torens was het resterende eindspel met paard en zes pionnen waarschijnlijk zelfs nog iets beter voor Kees zodat ik zijn remise-aanbod vrij snel accepteerde).

 



Ik speelde met wit tegen Felix. Wanneer je tegen Felix speelt weet je dat de (openings)theorie geen rol speelt en dat je al heel snel op je zelf bent aangewezen. Dat maakt het altijd interessant en boeiend! Ook deze partij. Het doorspelen van de zwarte pion naar b4 zorgde ervoor dat wit het initiatief overnam. Zwart kwam behoorlijk gedrongen te staan en kon slechts verdedigen.



In deze stand kan ik een stuk winnen met:

21: Dc6 x c8    Tb8 x c8
22: Tc1 x c8    De7 – e8
23: Tc8 x e8 met stukwinst en (waarschijnlijk) een gewonnen stelling.

Ik dacht dat er meer uit de stelling te halen was en speelde Pc5(?!). Felix verdedigde zich sterk en wist uit de omklemming te ontsnappen met als resultaat dat deze partij in remise eindigde.

 

Programma 6e ronde interne voorjaarscompetitie, 26 maart

Wit Zwart Uitslag
Rens ter Veen Hans Mudde -
Han Nicolaas Peter de Man -
Markus Lohrer Kees Vink -
Willem Hessels Willem Brizee -
Leo Blaas John Woestenenk -
Giuseppe Gastaldi Jos Bergers -
Felix Ferschtman Vincent Steemers -


Hans Jacobs is afwezig

Afmelden voor de Interne:
-- of  via de Pomar GroepsApp
-- of  bij de wedstrijdleider  ( 06 53477955 )

 

 

Verslag van de 4e ronde van de voorjaarscompetitie, 12 maart 2024 

 



Uitslagen 4e ronde interne voorjaarscompetitie, 12 maart

Wit Zwart Uitslag
Felix Ferschtman Giuseppe Gastaldi ½-½
Han Nicolaas Hans Mudde ½-½
Hans Jacobs Willem Hessels 0-1
John Woestenenk Markus Lohrer 0-1
Peter de Man Jos Bergers 1-0
Willem Brizee Rens ter Veen ½-½

 

Jos speelde tegen Peter en probeerde zijn record ‘snel klaar zijn’ te verbeteren: 13 zetten. In een gelijke stelling gaf Jos pardoes zijn dame cadeau en het was meteen afgelopen.

John had Markus als tegenstander. De partij was lang in evenwicht. Op het schaak van zwart volgde Kf1 i.p.v. Kh1. Nu kwam de koning midden in het strijdgewoel terecht! Twee keer aftrekschaak met pion f5 kostte wit twee pionnen en later nog een derde door toedoen van de toren. John vond het toen wel genoeg en besloot van zijn wijntje te genieten...

 



Hans J. kreeg het aan de stok met Willem H. Hier had zwart voortdurend het initiatief. De toren op f1 werd ingesloten door de loper op c4. Deze kwaliteit stond zwart niet meer af. Bijna ging zwart nog mat op g7 maar met een tussenschaak van de dame gevolgd door dameruil werd dit gevaar afgewend. Wat overbleef was een eindspel van toren tegen paard wat in het voordeel van Willem H. beslist werd.

Han N. had wit tegen Hans M. Deze partij is tot het einde in evenwicht gebleven. Een gedegen opbouw en beide spelers anticipeerden goed op de verwikkelingen op het schaakbord. Uiteindelijk bleven aan beide kanten nog een paard, loper en zes pionnen over met remise als juiste uitslag.

 



Ik mocht het opnemen tegen Rens. Vanaf het begin barstte de strijd los om het centrum te beheersen. Rens dorst het niet aan om de witte pion op d5 te slaan, wantrouwig voor het witte paard dat dan op d6 de zwarte stelling binnen zou dringen. Wit kreeg de overhand met zijn lopers en sloot de zwarte toren in die verloren ging. Wit verdubbelde zijn torens op de e-lijn en in plaats van af te ruilen naar een gewonnen eindspel probeerde ik Rens mat te zetten. Dit wist hij op slinkse wijze te voorkomen (een kat in het nauw maakt soms ingenieuze sprongen) en ik verloor ook de kwaliteit. De stand was weer in evenwicht met remise als resultaat.

De laatste en langste partij was Felix tegen Giuseppe. Felix speelde het koningsgambiet en zwart rocheerde lang. De notatie van de partij door beide spelers is voor hen zelf waarschijnlijk duidelijk. Voor anderen (dus ik) helaas niet ondanks verwoede pogingen om ’het geheimschrift’ te ontcijferen. Laat op de avond waren nog weinig stukken van het bord. Giuseppe stond een pion voor en Felix kwam (zoals gebruikelijk) in tijdnood. Giuseppe was tevreden met remise in een moeilijk in te beoordelen stelling.

 





 

Programma 5e ronde interne voorjaarscompetitie, 19 maart

Wit Zwart Uitslag
Kees Vink Han Nicolaas -
Hans Mudde Markus Lohrer -
Rens ter Veen Willem Hessels -
John Woestenenk Peter de Man -
Hans Jacobs Willem Brizee -
Jos Bergers Giuseppe Gastaldi -
Vincent Steemers Felix Ferschtman -


Leo Blaas is afwezig

Afmelden voor de Interne:
-- of  via de Pomar GroepsApp
-- of  bij de wedstrijdleider  ( 06 53477955 )

 

 

Verslag van de 3e ronde van de voorjaarscompetitie, 5 maart 2024 

 



Uitslagen 3e ronde interne voorjaarscompetitie, 5 maart

Wit Zwart Uitslag
Kees Vink Hans Mudde ½-½
Markus Lohrer Han Nicolaas 0-1
Willem Hessels John Woestenenk 0-1
Jos Bergers Willem Brizee ½-½
Leo Blaas Giuseppe Gastaldi ½-½
Peter de Man Felix Ferschtman ½-½
Vincent Steemers Rens ter Veen 0-1

 

Kees speelde tegen Hans een snelle remise. Hans speelde zoals zo vaak de Franse verdediging. De losstaande witte pion op a4 werd zijn doelwit. Hij veroverde deze pion maar kon ‘deze buit’ niet lang vasthouden. Toen wit op het punt stond de zwarte pion op a4 weer terug te slaan, besloten beiden het op remise te houden.

Ook Giuseppe maakte met zwart tegen Leo gebruik van de Franse opening. Over de partij zelf valt weinig te vertellen, de opbouw verliep rustig en pas in het middenspel ontstond enige schermutseling om controle over de open e-lijn te bemachtigen. Na 20 zetten met nog een dame, toren en paarden op het bord werd remise overeen gekomen.

 



Willem H. pakte de strijdbijl op tegen John. Na een rustige opbouw trok Willem op de koningsvleugel ten aanval. De ruil Tx pion f4 zag er veelbelovend uit. Zou zwart de toren slaan, ging hij mat. John zette de tegenaanval in met zijn toren waarbij twee witte stukken tegelijk werden aangevallen, wat wit uiteindelijk zijn paard kostte. De genadeklap was echter paard g4 schaak, daardoor raakte wit ook zijn toren op f6 kwijt voor het paard. Willem gaf toen op...

Felix speelde tegen Peter de Hollandse verdediging. De ontwikkeling ging gestadig. Pas na 20 zetten werden de eerste stukken geruild. De strijd ontbrandde toen zwart zijn pion naar g5 speelde. De meeste lichte stukken werden hierna afgeruild. Wit hield een licht ‘veldoverwicht’ over maar wanneer de dames werden afgeruild was dit kleine voordeel ook teniet gedaan. Wat overbleef was een gelijke stelling met remise als resultaat.

 



Markus speelde tegen Han die voor de Siciliaanse opening had gekozen. Markus houdt niet van afwachten en trok zo snel mogelijk ten aanval. Hij sloeg met zijn paard in op f7. Resultaat toren en twee pionnen ten koste van loper en paard. En een gevaarlijke koningsaanval! Han liet zich niet onbetuigd en offerde zijn loper op g2 voor een tegenaanval. Dame d5 schaak was dodelijk! Wit zou of zijn dame verliezen of hij ging mat (zie diagram: Kf1, Dh1).
Dit laatste gebeurde. Een spetterende partij van beide kanten!

U kunt deze partij hier naspelen.


 



Ik speelde tegen Jos ook de Siciliaanse opening. Jos bouwde op zijn gebruikelijke manier heel rustig en zorgvuldig zijn stelling op, daar is in beginsel moeilijk doorheen te komen. Wanneer Jos niet binnen vijf zetten gerocheerd heeft, klopt er iets niet! De zwarte paarden dreigden in het middenspel de kwaliteit te winnen maar de witte dame nam de aanval over en dreigde To a8 te slaan.! Zwart moest deze toren verdedigen maar dit ging koste van de pion op d5. Zwart won daarna de witte pion op e4, de stand was volkomen gelijk en ik accepteerde het remiseaanbod van Jos.

 



Vincent trof Rens als tegenstander. Nadat beiden de stukken op goede velden hadden geposteerd, nam Rens het initiatief met paard f4. Wit wilde zijn loper niet tegen het paard ruilen en speelde deze van e2 naar f3. Dat leverde Rens pion d3 en eigenlijk al de partij op, want Rens is een meester in het benutten van kleine voordeeltjes. Toen in het eindspel ook de e-pion viel en de loper instond, gaf Vincent de pijp aan Maarten...

 



 

Programma 4e ronde interne voorjaarscompetitie, 12 maart

Wit Zwart Uitslag
Felix Ferschtman Giuseppe Gastaldi -
Han Nicolaas Hans Mudde -
Hans Jacobs Willem Hessels -
John Woestenenk Markus Lohrer -
Peter de Man Jos Bergers -
Willem Brizee Rens ter Veen -


Kees Vink, Leo Blaas en Vincent Steemers zijn afwezig

Afmelden voor de Interne:
-- of  via de Pomar GroepsApp
-- of  bij de wedstrijdleider  ( 06 53477955 )

 

 

Verslag van de 2e ronde van de voorjaarscompetitie, 27 februari 2024 

Uitslagen 2e ronde interne voorjaarscompetitie, 27 februari

Wit Zwart Uitslag
Markus Lohrer Jos Bergers 1-0
John Woestenenk Vincent Steemers 1-0
Giuseppe Gastaldi Kees Vink 0-1
Felix Ferschtman Willem Hessels 0-1
Willem Brizee Leo Blaas ½-½
Hans Mudde Hans Jacobs ½-½
Rens ter Veen Peter de Man ½-½

 

Markus speelde met wit tegen Jos. Beiden bouwden hun stelling rustig op. De paarden concentreerden zich op de koningsvleugel. Na 15 zetten werd het eerste stuk pas geslagen. Het witte paard sloeg een bres in de zwarte stelling: een open g-lijn. De zwarte d-pion werd veroverd maar de zwarte stelling was nog zeker houdbaar! Toch besloot Jos hier om de partij op te geven...

John nam het op tegen Vincent Ook hier was sprake van een rustige opbouw waarbij het evenwicht niet verstoord werd. Pas in het eindspel verslikte Vincent zich in het witte paard wat naar e6 gespeeld werd en de torens op d- en f8 aanviel. Vincent kon deze misser niet aanzien en stopte de klok...

 



Kees speelde met zwart tegen Giuseppe de Siciliaanse opening. Zwart sloeg met zijn toren paard f3 om een open g-lijn te krijgen. De g-pion, die het paard op f3 had geslagen, werd nu het doelwit. Daarna won zwart de kwaliteit terug door de witte toren in te sluiten. Nadat ook de dames en de paarden waren afgeruild bleef een eindspel met toren tegen 4 pionnen voor wit en 6 voor zwart. Dit werd rustig maar zeer bekwaam uitgespeeld door Kees.

Ondergetekende speelde de Italiaanse opening tegen Leo. De aanvalsdrift kostte wit weer een pion in de opening. Hij won de pion met de dame terug maar deze stond niet echt lekker op veld c6. Ze dreigde te worden ingesloten maar kon uiteindelijk via a4 op veld d1 zijn paarden ondersteunen. Na afruil van paard en loper was de aanval van zwart tenietgedaan en was de stelling in evenwicht. Leo bood remise aan en ik zag ook niet veel aanknopingspunten om de strijd voort te zetten.

 



Felix (fijn dat je er weer bij bent!) speelde het koningsgambiet tegen Willem H. In het middenspel vond een afruil van toren voor wit tegen paard en 2 pionnen voor zwart plaats. Een aantal zetten later ruilde Felix zijn toren tegen het zwarte paard. Hij wilde zijn loper, die door het paard werd aangevallen, behouden. Nu hadden beiden nog een toren, wit 4 en zwart nog 6 pionnen. Het was voor Willem heel lastig om Felix in dit eindspel goed tegenspel te bieden. Uiteindelijk lukte het zwart om te promoveren: Felix kon met zijn 2 overgebleven pionnen geen vuist meer maken tegen de zwarte dame. Mooie pot en goed gespeeld, Willem! (De notatie van het einde van de partij was wellicht door de spanning niet meer te volgen...).



Hans M. speelde tegen Hans J. Ook hier veel aandacht voor een gedegen opbouw. In het middenspel verloor zwart de d-pion. Toen bijna alle stukken waren afgeruild ging nog een zwarte pion verloren. Het werd een boeiend eindspel met een witte loper en 6 pionnen tegen een zwart paard en 4 pionnen. Het diagram laat zien dat wit hier niet doorheen komt. Het zwarte paard speelt een cruciale rol op d6! Deze boeiende pot eindigde door het stugge en uitstekende verdedigen van Hans J. in remise, ondanks dat hij 2 pionnen minder had.

 



En de laatste en langste partij was tussen Rens en Peter. De opbouw gebeurde secuur, de stelling in evenwicht. Beiden hadden nog 2 lichte stukken en 6 pionnen. In het eindspel viel de zwarte pion op c3, zwart won deze pion een paar zetten later weer terug. Wit had zijn loper zo gepositioneerd dat hij veld b8 kon bereiken om pion op a7 te slaan. De zwarte koning was hier bijtijds bij en zette de loper vast. De zwarte loper had vrij spel en kon zijn eigen pionnen dekken en de vijandelijke pionnen tegenhouden. Remise was rond half twaalf een terechte uitslag!

 

 

Programma 3e ronde interne voorjaarscompetitie, 5 maart

Wit Zwart Uitslag
Kees Vink Hans Mudde -
Markus Lohrer Han Nicolaas -
Willem Hessels John Woestenenk -
Leo Blaas Giuseppe Gastaldi -
Jos Bergers Willem Brizee -
Peter de Man Felix Ferschtman -
Vincent Steemers Rens ter Veen -


Hans Jacobs is afwezig

Afmelden voor de Interne:
-- of  via de Pomar GroepsApp
-- of  bij de wedstrijdleider  ( 06 53477955 )

 

 

Verslag van de 1e ronde van de voorjaarscompetitie, 20 februari 2024 

We zijn begonnen met de voorjaarscompetitie waarvan dinsdag 20 februari de eerste ronde werd gespeeld. Die leverde meteen een paar mooie partijen op waar Willem onderstaand verslag over maakte.

 

 

 

Uitslagen 1e ronde interne voorjaarscompetitie, 20 februari

Wit Zwart Uitslag
Han Nicolaas Rens ter Veen 1-0
Kees Vink John Woestenenk 1-0
Peter de Man Hans Mudde 0-1
Giuseppe Gastaldi Willem Brizee ½-½
Vincent Steemers Hans Jacobs 0-1
Willem Hessels Markus Lohrer ½-½
Jos Bergers Leo Blaas ½-½




Bij Willem H. tegen Markus kwam het vierpaardenspel op het bord. Willem offerde zijn paard op e5 tegen een pion om druk op de zwarte paarden uit te oefenen. Markus gaf het paard terug maar had met deze actie wel de e-pion van wit buit gemaakt. Na afruil van de diverse stukken hadden beiden nog een paard en een toren en zeven tegen zes pionnen over. Deze stand neigde naar remise en dat werd ook overeengekomen.

Jos trof Leo als tegenstander. Hier van beide kanten een rustige maar gedegen opbouw. In het middenspel was zwart iets aanvallender, maar hij kon geen bres in de witte stelling slaan door het goede verdedigen van Jos. Resultaat was ook hier remise.

 



Kees speelde tegen John het damegambiet. Ook hier ging de partij lange tijd gelijk op. Tot de geïsoleerde e-pion van zwart onder vuur kwam te liggen. Hij werd veroverd door de witte d-pion die gedekt werd door loper en toren. Wit drong ook met zijn andere toren op de d-lijn de stelling binnen. Hij verjoeg de dame en promoveerde met zijn d-pion. Het pleit was beslecht: het leverde wit een volle toren op.

Vincent koos tegen Hans J. voor de Spaanse opening. Beiden ontwikkelden rustig hun stukken waarbij zwart voor de lange rochade koos. Wit speelde zijn e-pion op, kreeg een open e-lijn maar verslikte zich in de zet van zwart: paard d4 met aanval op toren en dame. Vincent gaf pardoes op...

 



Giuseppe speelde voor de derde keer in korte tijd tegen Willem B. Zwart offerde een pion voor een snelle ontwikkeling maar daarentegen kwam hij meteen al in de verdrukking. De witte dame pende het paard op d7 en zwart moest alle zeilen bijzetten om stukverlies te voorkomen. Na afruil van diverse stukken konden beiden eindelijk rocheren en bleef een enigszins gelijkwaardige stelling over waarin wit over 6 en zwart over 5 pionnen beschikte Hier werd ook de strijdbijl begraven en het punt gedeeld.

Peter trof Hans M. als geduchte tegenstander. Ook hij speelde met wit het damegambiet. Wat volgde was een tactisch schaakspel waarbij het vooral ging om invloed te verkrijgen over het centrum. Beiden hielden elkaar in evenwicht. Hans begon met de opmars van zijn pionnen op de koningsvleugel. Beiden hadden nog een toren, 6 pionnen en wit nog een loper en zwart een paard. De pionnen van wit waren verdeeld over dame- en koningsvleugel, terwijl zwart met zijn pionnen op de koningsvleugel dreigde. Zwart was op tijd om de witte pion op b7 met zijn koning onschadelijk te maken wat Peter de kans gaf om een rooftocht onder de zwarte pionnen te beginnen. Maar hier verslikte hij zich schromelijk door zijn paard naar f7 te spelen, zo in de armen (zou hij die hebben?) van de zwarte loper die op b3 stond. Het was meteen het abrupt einde van een hele spannende en boeiende partij! Jammer Peter want remise leek het te worden...

 



En dan de partij van de avond die een prachtig slot kreeg na middernacht. Han met wit tegen Rens. Het werd een Konings-Indische opening. Wit wist zijn d-pion op e6 te stationeren waar deze pion een luis in de pels van zwart was. Uiteindelijk was dit de stand na 35 zetten waarbij Han nog zo’n minuut bedenktijd had. Han speelde:

35. Td1xd4       c5xd4
36. Dc4xc7+     Tc8xc7
37. Tc1xc7+     Met winst van de loper.

Zwart lijkt zich nog te kunnen redden met 37. ... - Kd6 waarbij de toren en loper tegelijkertijd aangevallen worden. Maar Han speelde Tf7 en wist zodoende een stuk voor te blijven.



En hier viel de beslissing: Han speelde Ta3 waardoor de zwarte toren genoodzaakt was de toren te slaan, de b-pion kon nu promoveren. (Er staat nog een zwarte pion op d3 maar dat maakte niet veel uit: de witte loper op f3 staat perfect!).
Een prachtige partij! En dan te bedenken dat Han nog steeds minder dan één minuut bedenktijd had... Groot compliment aan beide ‘strijders’!

U kunt deze partij hier naspelen.


 

 

     I n d e l i n g    R o n d e    2   27 februari 2024
Felix Ferschtman - Willem Hessels        
Giuseppe Gastaldi - Kees Vink        
Hans Mudde - Hans Jacobs        
John Woestenenk - Vincent Steemers        
Markus Lohrer - Jos Bergers        
Rens ter Veen - Peter de Man        
Willem Brizee - Leo Blaas        
             
A f w e z i g 
27-feb-2024 5-mrt-2024 12-mrt-2024
Han Nicolaas   Hans Jacobs    
         
Afmelden voor de Interne:
-- of  via de Pomar GroepsApp
-- of  bij de wedstrijdleider  ( 06 53477955 )

 

 

Verslag van de 15e en laatste ronde van de najaarscompetitie, 30 januari 2024 

U i t s l a g e n    R o n d e    15
Hans Mudde 0 - 1 Rens ter Veen
Peter de Man ½ - ½ Kees Vink
Giuseppe Gastaldi 1 - 0 Willem Brizee
Jos Bergers ½ - ½ Hans Jacobs
Leo Blaas ½ - ½ Markus Lohrer
John Woestenenk ½ - ½ Willem Hessels
         

Achter de borden had één iemand plaats-genomen die zijn outfit voor deze avond had aangepast.

De vraag aan de oplettende aanwezigen is:  Wie was dat???

 

Nu het verslag van deze enerverende laatste ronde:

Jos speelde met wit zijn gebruikelijke, rustige opening. Zijn goede spel van vorige week kreeg tegen Hans J. een vervolg. Het oprukken van de d- pion was het begin van de aanval. Het witte paard, gestart op b1, kwam op h6 terecht om de aanval te ondersteunen. De paardzet e6 met aanval op c7 en de toren op f8 deed Hans de wenkbrauwen fronsen. Het eindspel zag er gunstig uit voor wit met een kwaliteit voorsprong. Maar Jos vond het zo wel best en wilde zich niet meer verdiepen in een ingewikkeld eindspel om tot de volle winst te komen. Hans haalde opgelucht adem….

Leo ( fijn dat je er weer bij was!) speelde de Italiaanse opening tegen Marcus. Hij had zijn loper op h4 gezet en Marcus wilde deze loper verjagen met pion g5. Leo offerde zijn paard op g5 zodat het paard op f6 gepend bleef staan door de loper, nu op g5. Marcus kwam onder de penning uit met de uitstekende zet,  paard e4, waarbij hij zowel de loper als ook de witte dame aanviel. Toen de kruitdampen waren opgetrokken bleek Marcus een stuk voor te staan. Maar de oprukkende pionnen op de koningsvleugel van wit zorgden voor het nodige gevaar. Uiteindelijk wist Leo remise af te dwingen na een spannend en meeslepend ’gevecht’ .

Peter speelde met wit tegen Kees. Hij was erop gebrand om de ‘nare’ nasmaak van zijn onnodige nederlaag vorige week weg te spoelen. Op het bord kwam het damegambiet. Beide lopers werden afgeruild maar geen moment kwam het evenwicht in de stelling in gevaar. Ook de strijd in het middenspel met dames en torens om overwicht te verkrijgen op de damevleugel, eindigde onbeslist zodat ook deze partij geen winnaar opleverde:  ½ - ½

John nam het op tegen Willem H.  De opening ging gelijk op.  De centrumpionnen werden vastgezet en zwart verdubbelde zijn torens op de f-lijn. Met toren x paard f3 brandde de strijd los. Het werd een gevecht om de witte pion op f4 die vele keren werd aangevallen maar ook verdedigd.  Pas aan het einde van de partij, na taaie verdediging door John,  kon  zwart de pion bemachtigen. Met twee pionnen voor de geofferde kwaliteit besloten beiden tot remise in een onoverzichtelijke stelling. Maar wie ging hier zijn vingers aan branden?

Willem B, ondergetekende, nam het voor de tweede keer op tegen Guiseppe, die met wit speelde. Wit rocheerde lang, trok met zijn g- en h-pion ten aanval en veroverde pion e5.  Wit verdedigde deze met pion met verve. De Italianen hebben het catanaccio ook op het schaakbord tot kunst verheven! De zwarte stukken richtten hun pijlen daarna op de witte koning. Dame b4 zorgde voor de penning van paard c3.  Met de a-pion, dame en paard had ik de winst kunnen forceren maar het bleef slechts bij een ‘overweging’. Ik viel de witte pion op e4 nog een keer met de loper aan, ook een strijdpunt op het bord. Guiseppe ‘toverde’  een meesterzet uit de hoge hoed die tevens voor de ommekeer zorgde: loper c4. Nu stond de zwarte dame er verloren bij en dreigde met aftrekschaak  verloren te gaan daar ze niet gedekt stond. Verlies van materiaal en de partij was het gevolg. Mooi gedaan, Guiseppe!

En de laatste partij ging om het kampioenschap, Hans M. tegen Rens.  Wanneer Hans de partij zou winnen, zou hij Rens op de ranglijst passeren. Hij was hierop gebrand en gekleed! De opening van Rens wordt wel de moderne defensie genoemd.: zwarte loper op g7 en de witte pionnen op c-, d- en e4. Wit zette de pionnen in het centrum vast,  Rens manoeuvreerde hier om heen met f5 en later g5. Het werd een tactisch geschuif van beide kanten met tegengestelde rochades. Na afruil van de diverse stukken hadden beiden nog een toren, loper en vijf pionnen. De witte toren kwam op de achtste rij op h8 om pion h6 aan te vallen maar stond daarna eigenlijk opgesloten. De zwarte pionnen  stonden op de zwarte velden waar de witte loper slechts naar kon kijken terwijl de witte pionnen op witte velden stonden, ver verwijderd van de koning en een mooie prooi voor de loper en toren van Rens. Hans zag in dat hij in dit eindspel het onderspit zou delven en feliciteerde Rens met de overwinning en het kampioenschap!

 

Verslag van de 14e ronde interne competitie, 23 januari 2024

Uitslagen 14e ronde interne wintercompetitie, 23 januari

Wit Zwart Uitslag
Rens ter Veen Vincent Steemers 1-0
Jos Bergers Giuseppe Gastaldi 1-0
Markus Lohrer Willem Brizee 0-1
Han Nicolaas Kees Vink ½-½
Willem Hessels Peter de Man 1-0
Hans Mudde John Woestenenk 1-0

 

Rens trof met wit Vincent als tegenstander. De eerste 20 zetten blonken beiden uit in omzichtig gemanoeuvreer. De pionnen in het centrum werden vastgezet. Na de zet f4 van wit werd de lont in het kruitvat gestoken. De stukken van wit stonden goed gepositioneerd. De lopers steunden de e- en f-pion in de aanval en de zwarte stukken konden weinig kanten op. De zet pion f5 van zwart maakte het wit erg gemakkelijk om in beslissend voordeel te komen: 1-0.

Jos nam het op tegen Giuseppe, die terugviel op zijn vertrouwde Frans. Nadat de stukken ontwikkeld waren, trok wit ten aanval met loper en paard. Eerst werd pion h7 aangevallen. Deze aanval werd afgeslagen met g6 maar dit verzwakte slechts de stelling van zwart. Jos richtte nu zijn pijlen op de pion op f7. Het zwarte paard op e7 stond de verdediging hinderlijk in de weg. Jos maakte de partij mooi uit met loper h6, wat wit minimaal de toren opleverde. Giuseppe vond deze lijdensweg toen wel welletjes en gaf op. Goed gespeeld Jos!

 

Markus mocht het met wit tegen ondergetekende opnemen. Markus ruilde op veld f7 zijn paard en loper tegen toren en pion. Daarna verzwakte hij zijn stelling door op de damevleugel te gaan opereren terwijl het gevaar op de andere vleugel op de loer lag… De batterij van loper met dame was hier doorslaggevend. Zwart offerde zijn loper op h3 en dreigde met dame en paarden binnen te vallen en mat te geven. Dat heeft Marcus niet afgewacht.

Han N. speelde tegen Kees het damegambiet. Het evenwicht in de partij is eigenlijk geen moment verbroken geweest. Na de grootscheepse afruil ontstond een stelling met beiden een loper en paard en 6 pionnen. Ook nu met opgerukte koningen hielden beiden elkaar uitstekend in bedwang: ½ - ½.
(Naschrift Han N.: na afruil van de dames dacht ik iets beter te staan omdat Kees een geïsoleerde d-pion had. Ik kon dat ding drie keer aanvallen maar Kees kon 'm vrij eenvoudig ook drie keer dekken. De koningen kwamen een kein stapje dichterbij maar konden niet echt de vijandelijke stellingen binnendringen, remise leek hier echt de enig juiste uitslag).

 

Hans M. kreeg John als tegenstander. Hans had een ‘onneembare’ verdedigingslinie met paarden en lopers opgetrokken op de derde rij om zijn pionnen op e4 en d4 te beschermen. John was voortdurend met zijn paarden in beweging om te trachten deze tegen een vijandelijke loper af te ruilen. Helaas, dit lukte niet en de paarden kregen steeds minder velden terwijl de opmars van de centrumpionnen van wit gestaag in gang werd gezet, ondersteund door de lopers. Dit resulteerde uiteindelijk voor wit in een vrijpion op d5 met slechts de dames nog op het bord. Ondanks de gebruikelijke tijdnood van Hans wist hij nog een pion te bemachtigen. Toen Hans de dames kon afruilen waren de pionnen van Hans niet meer te houden. Een prachtig schaakgevecht waarbij John zijn huid heel duur verkocht heeft!

En de laatste partij tussen Willem H. en Peter was de partij van de avond! Peter speelde een Siciliaanse opening waarbij hij in het middenspel pion e5 verschalkte. Met de dame veroverde hij ook pion b2. Toen ook na enkele zetten pion c3 viel leek het lot van wit bezegend, drie pionnen achter! Willem kromde zijn rug, ging er nog eens voor zitten en trok ten aanval. De pion op f7 werd met de torens en de dame aangevallen. Toen de zwarte dame de verdedigende stelling verliet, kwam wit tot een mooie combinatie middels het offeren van zijn loper op g6. Aan mat of dameverlies was niet te ontkomen! Jammer Peter, om in het zicht van de haven toch te verliezen door taai verzet en fraai spel van Willem H.

 

Volgende week de laatste ronde waarin beslist gaat worden wie de nieuwe kampioen van Pomar wordt. Is het Rens of wordt het Hans M., die een kleine achterstand op Rens heeft...


Het programma voor de 15e en laatste ronde op dinsdag 30 januari 2024 ziet er als volgt uit:

Wit Zwart Uitslag
Hans Mudde Rens ter Veen -
Vincent Steemers Felix Ferschtman -
Peter de Man Kees Vink -
Giuseppe Gastaldi Willem Brizee -
Jos Bergers Hans Jacobs -
Leo Blaas Markus Lohrer -
John Woestenenk Willem Hessels -

Perry van der Meer en Han Nicolaas zijn afwezig.


De agenda voor de komende weken is als volgt:

30 januari: 15e en laatste ronde interne wintercompetitie
6 februari: Voorburg 3 - Pomar 1 (mogelijk geen interne competitie!)
13 februari: Snelschaakkampioenschap
20 februari: start interne voorjaarscompetitie

 

Verslag van de 13e ronde interne competitie, 16 januari 2024

 

 



Uitslagen 13e ronde interne wintercompetitie, 16 januari

Wit Zwart Uitslag
Giuseppe Gastaldi John Woestenenk 0-1
Peter de Man Markus Lohrer 0-1
Hans Jacobs Vincent Steemers ½-½
Kees Vink Hans Mudde 0-1
Willem Brizee Han Nicolaas ½-½



Deze avond waren slechts 5 partijen. Felix moest op het laatste moment afzeggen waardoor Rens geen tegenstander had (het allerbeste met je vrouw, Felix!).

Giuseppe speelde met wit tegen John. De opening leverde meteen vuurwerk op omdat beiden voor de aanval kozen. Zwart offerde een pion en maakte gebruik van de voorsprong in ontwikkeling. Op de zet: De5 schaak, ging wit met zijn koning opzij naar d1. Dit luidde de ondergang in: Dh5 schaak dwong de koning naar veld c1 waar hij later door Td8 - d1 gedekt door de dame mat werd gezet. Mooi gespeeld, John!


Peter bouwde tegen Markus zijn stelling rustig op maar dat deed Marcus ook. De partij dreigde in remise te eindigen door zetherhaling van beide dames maar uiteindelijk werden de dames afgeruild en ging de partij verder. Peter bood op een gegeven moment bij een nog steeds gelijke stand remise aan maar Markus had de smaak te pakken en wilde verder spelen. De notatie van beiden was na zet 40 ‘onnavolgbaar’ dus het verdere verloop van deze partij heb ik dus ook niet meer kunnen volgen. Uiteindelijk heeft Markus de partij gewonnen door een misstap op het schaakbord van Peter.

 



Bij Kees tegen Hans M. kwam het damegambiet op het bord. Ook hier een gelijkopgaande strijd met Hans in het begin in een meer verdedigende rol, maar daar weet hij wel raad mee! Kees kreeg de dame en de loper op de diagonaal a1- h8. Hans wilde hier een stokje voor steken door met zijn loper de witte loper te ruilen. Kees ruilde die loper echter met zijn toren om zijn ‘batterij’ in stand te houden en met de h-pion nog eens extra druk te zetten. Hans kon bijtijds zijn paard naar g6 spelen waardoor de aanval van wit stokte. Met de laatste zet Db3 gaf wit zijn toren op c1 weg en was de partij meteen uit.


Hans J. en Vincent speelden voor de tweede keer tegen elkaar. Net als de vorige keer hielden ze elkaar keurig in evenwicht met dien verstande dat na een gelijkopgaande strijd wit een pion voor kwam te staan. Of dit voldoende voor wit zou zijn geweest? Waarschijnlijk wel in Wijk aan Zee. Maar wij zijn geen broodschakers, slechts goedwillende amateurs...

 



En de laatste partij ging tussen ondergetekende en Han N. die het Siciliaans speelde. Zwart veroverde pion e4 terwijl wit met de dame insloeg op b7. De strijd barstte los om het zwarte paard op c6. Het kostte zwart de rochade maar verder bleef de schade beperkt. Met zijn paarden zette zwart de tegenaanval in. Na afruil van twee van die beesten kwam een evenwichtige stelling op het bord en werd de vrede getekend.


Rens had toch de fietstocht naar ons kabouterhuis ondernomen, ondanks dat hij geen tegenstander had. Dat getuigt van clubliefde! Zijn tijd wist hij nuttig te besteden met het naspelen van partijen en het doen van de afwas (of was dat toch iemand anders?).

 



Het programma voor de 14e ronde op dinsdag 23 januari 2024 ziet er als volgt uit:

Wit Zwart Uitslag
Rens ter Veen Vincent Steemers -
Hans Mudde Felix Ferschtman -
Han Nicolaas Kees Vink -
Markus Lohrer Willem Brizee -
Willem Hessels Peter de Man -
Jos Bergers Giuseppe Gastaldi -

Perry van der Meer, Hans Jacobs en Leo Blaas zijn afwezig.
John Woestenenk is vrij / heeft geen tegenstander.






Afgelopen dinsdag 9 januari was er dus geen interne competitie maar deze wordt a.s. dinsdag voortgezet:

Het programma voor de 13e ronde op dinsdag 16 januari 2024 ziet er als volgt uit:

Wit     Zwart Uitslag
Felix Ferschtman     Rens ter Veen -
Kees Vink     Hans Mudde -
Willem Brizee     Han Nicolaas -
Peter de Man     Markus Lohrer -
Giuseppe Gastaldi     John Woestenenk -
Jos Bergers     Hans Jacobs -


Perry van der Meer, Willem Hessels en Leo Blaas zijn afwezig.
Vincent Steemers is vrij / heeft geen tegenstander.





Op dinsdag 9 januari speelde Pomar 1 de vierde externe wedstrijd, thuis tegen Lierse 2. Er waren een paar mensen voor de interne competitie maar in overleg met de wedstrijdleider werd besloten de interne te laten voor wat die was en geen competitie te spelen. Dat gaf mensen de gelegenheid de verrichtingen van ons vlaggenschip te volgen, een beetje snel te schaken of op tijd naar huis te gaan. Een verslag van de externe wedstrijd vindt u hier, het programma voor de interne competitie van a.s. dinsdag 16 januari wordt hier zo spoedig mogelijk bekend gemaakt.





Nieuwjaarstoernooi

Na een schaakloze Tweede Kerstdag luidden we op dinsdag 2 januari 2024 bij Pomar het nieuwe jaar in. Er was gezorgd voor oliebollen en een kerstcake die onder het genot van alcoholhoudende dan wel alcoholvrije bubbels zeer goed smaakten. Na de toast op een mooi en gezond 2024 en nadat iedereen minimaal één oliebol acher zijn kiezen had begonnen we aan het schaakgedeelte van deze avond: een blitzoernooitje. Pomarianen zijn nou niet de meest enthousiaste snelschakers die er op deze aardbol rondlopen maar een tempo van 5 minuten per persoon per partij met 3 seconden increment per zet kan nog net! Zo begonnen we rond half 9 met 10 man aan het toernooi waarbij 7 ronden Zwitsers werden gespeeld.


 



Felix ging als een komeet van start en had na vier ronden en evenzovele punten al een punt voorsprong op Willem B. die op zijn beurt weer een punt meer had dan het peloton dat uit vijf achtervolgers bestond.
De pauze na de vierde ronde bracht Felix aanvankelijk niet van zijn stuk want ook de topper in de vijfde ronde tegen Willem leverde hem een overwinning (en twee punten voorsprong) op.


 





Kees, één van de achtervolgers, vond het toen wel mooi geweest en pakte in de zesde ronde het eerste halfje tegen Felix. John deed daar in de zevende en laatste ronde nog een schepje bovenop door Felix zijn enige nederlaag te bezorgen. Daarmee werd John knap 2e terwijl de strijd om de 3e plaats bijzonder spannend was. Kees had het brons kunnen pakken maar werd in de laatste ronde 'in het eindspel finaal weggespeeld' (aldus Kees zelf) door Vincent: een fraaie overwinning en dat met de zwarte stukken!


 





Daarmee werd Felix nog juist 1e (5,5 punten), op een half punt gevolgd door John die goed bezig was vanavond. Rens, Han N. en Peter werden gedeeld 3e met 4 punten waarbij Rens de meeste weerstandspunten had en dus officieel 3e werd. Niemand bleef puntloos en dat is ook altijd wel prettig.


 



Nadat alle oliebollen, de cake en twee flessen drank er doorheen waren gejaagd konden we terugzien op een geslaagde opening van het nieuwe jaar. Volgende week weer serieus aan de bak met een externe thuiswedstrijd van Pomar 1!



 

 

Verslag van de 12e ronde interne competitie, 19 december 2023

 

 



Uitslagen 12e ronde interne wintercompetitie, 19 december

Wit Zwart Uitslag
Markus Lohrer Jos Bergers 1-0
Willem Brizee Kees Vink 0-1
Rens ter Veen Hans Jacobs 1-0
Giuseppe Gastaldi Peter de Man 0-1
Vincent Steemers Leo Blaas 1-0
John Woestenenk Han Nicolaas 0-1
Felix Ferschtman Hans Mudde 1-0



Deze laatste ronde van het jaar 2023 werd om ieder veld van het bord gestreden op het scherpst van de snede getuige het feit dat geen enkele partij in remise eindigde! De tafels waren versierd met kerststerren, een cadeau van Jolijn, de schaakleerling van Han. Zij is het komende half jaar afwezig, heeft andere bezigheden en wilde met de kerst op deze wijze afscheid nemen van ‘de Pomarsterren’.



Markus kruiste de schaakdegens met Jos. Hier kwam het Italiaans Vierpaardenspel op het bord. Wit veroverde eerst pion e5 door de dekking van deze pion af te ruilen (paard c6). Daarna drong hij met zijn dame de koningsstelling binnen. Paard g6 kostte zwart de kwaliteit maar het spel was over toen Jos de zwarte dame op d6 zette. De witte dame sloeg de toren op e8 -> mat achter de paaltjes! Deze partij was als enige snel afgelopen.

Ondergetekende nam het met de witte stukken op tegen Kees. In de opening ging de strijd gelijk op maar langzamerhand kreeg wit meer overwicht, vooral de loper op de diagonaal h2-b8 was sterk en dominant. De zwarte pion op c5 kon niet genomen worden; dat zou tot stukverlies leiden. Maar de opgerukte pion op d4 kon wel een prooi van wit worden! Wanneer wit deze met zijn paard op e2 zou slaan, zou de stelling van zwart in elkaar storten (matdreiging en stukverlies), helaas sloeg ondergetekende in een moment van schaakblindheid de pion met zijn e-pion waardoor het ongedekte paard van e2 door de zwarte toren kon worden geslagen. Van een gewonnen stelling in één keer naar een verloren stelling! -> 0 – 1.

 



Rens trof Hans J. als tegenstander. Beiden ontwikkelden rustig hun stukken. Wit kreeg langzaam de controle over het centrum: Hij sloeg met zijn paard pion e5 en deze kon niet worden teruggenomen door de zwarte c-pion omdat dan zijn loper op e7 viel. Zwart liet zich niet onbetuigd en sloeg enkele pionnen van wit. Cruciaal was de aanval van wit met de loper op de zwarte dame. Zwart deed hetzelfde maar kwam een tempo tekort wat hem uiteindelijk een stuk kostte. Met paard en loper tegen loper wist Rens met sterk positiespel de partij naar zich toe te trekken -> 1 – 0.

Giuseppe trok met wit ten strijde tegen Peter. Hier kwam de gesloten Siciliaan op het bord, een variant op de Siciliaanse verdediging waarbij wit het centrum niet opent met een vroege d2-d4. In plaats daarvan speelt wit de loper naar g3. Speerpunt voor wit werd pion d6 maar deze pion werd door zwart bekwaam verdedigd. Giuseppe ruilde de meeste stukken af totdat een eindspel met dame, loper en beiden nog vijf pionnen overbleef. Tot het laatst bleef de stelling in evenwicht tot de witte pion op e4 voor wit niet meer te houden was. Zwart had tevens het voordeel dat zijn koning beter gepositioneerd stond en wit tot dwangzet verplichtte. Giuseppe hield het na dappere strijd voor gezien...

 



John had wit tegen Han. Na een rustige opening speelde John pion e5. Na afruil kwamen de diagonalen in handen van zwart met de koningsstelling als richtpunt. Om de dreigingen het hoofd te bieden speelde John zijn f- en h-pion naar voren. Dit was koren op de molen voor het zwarte paard dat schaak gaf op g3 en de witte toren op f1 sloeg. Een paar zetten later offerde zwart dit paard voor een beslissende koningsaanval met toren en dame ondersteund door de g- en f-pion. Mooie pot, Han!

Vincent speelde een Spaanse partij tegen Leo. Hier verschalkte Leo pion f2 met zijn dame maar de zwarte pionnen kwamen vervaarlijk in één rij (b-, c-,d- en e5) naar voren. Dat was ook een valkuil. De zwarte dame bewoog zich op de vierde lijn, sloeg pion d4 maar werd toen keurig ingesloten door wit met de sterke zet paard f5. De zwarte dame kon geen kant meer op en Leo gaf daarom de partij gewonnen.

 



Commentaar van Vincent:

           stand na 25. bxc4

Hier speelde Leo 25. ..Dd4 om pion d5 extra dekking te geven; maar hier zou zowel 25 .. Ld6 als 25. .. e4 zwart (waarschijnlijk) winnend voordeel hebben gegeven.
Na 26. Pf5 gaf zwart (te vroeg) op omdat de dame geen vluchtvelden meer heeft. Maar na 26. .. e4 heeft wit ook (grote) problemen en is er nog helemaal niets beslist. Een fortuinlijke winst voor wit dus...


En de laatste en langste partij was tussen Felix en Hans M. Felix met wit sloeg met zijn dame pion g7 nadat zwart de pion op e4 geslagen had. Felix rocheerde lang en ondanks het feit dat zwart niet rocheerde zocht hij ook de aanval. Het werd een boeiend gevecht waar beide ‘grootmeesters’ elkaar geen duimbreed toegaven. Hans had echter teveel tijd gebruikt waardoor hij in tijdnood kwam en door zijn vlag ging. Hoe zou deze spannende partij met dame en paard tegen dame en loper met beiden nog een handvol pionnen anders zijn afgelopen? We zullen het nooit weten...





Het programma voor de 13e ronde op dinsdag 9 januari 2024 ziet er als volgt uit:

Wit Zwart Uitslag
Leo Blaas Hans Mudde -
Jos Bergers Han Nicolaas -


Pomar 1 speelt de vierde externe wedstrijd, thuis tegen Lierse 2. In actie hiervoor komen:
Kees Vink, Felix Ferschtman, Willem Brizee, Peter de Man, Hans Jacobs, Vincent Steemers, John Woestenenk en Markus Lohrer.
Rens ter Veen is wedstrijdleider bij deze wedstrijd.

Perry van der Meer en Giuseppe Gastaldi zijn afwezig.
Willem Hessels is vrij / heeft geen tegenstander.






Verslag van de elfde ronde interne competitie, 12 december 2023

 

 



Uitslagen 11e ronde interne wintercompetitie, 12 december

Wit Zwart Uitslag
Han Nicolaas Rens ter Veen ½-½
Peter de Man Hans Mudde 0-1
Leo Blaas Felix Ferschtman 0-1
Kees Vink Giuseppe Gastaldi 1-0
Hans Jacobs Markus Lohrer 1-0
Jos Bergers Willem Hessels ½-½



Willem B. had geen tegenstander en kon zich volledig op het verslag storten!

Hans J. speelde tegen Markus de Italiaanse opening. Lang ging de strijd gelijk op, Markus ruilde de lichte stukken zodat een toreneindspel met dame en pionnen volgde. Zwart ging met de dame op ‘pionnenjacht’ terwijl wit een koningsaanval voorbereidde. Nadat Markus drie pionnen had veroverd, was hij te ver van zijn koning verwijderd om deze te hulp te schieten. Torens en dame van wit stonden klaar om de koning in een paar zetten mat te geven. Markus moest deze strijd staken ook al had hij drie pionnen meer...

Jos nam het op tegen Willem H. Ook hier was sprake van een gelijkopgaande strijd. Zwart ruilde op f3 zijn loper tegen het paard wat een dubbele f-pion voor wit en een open g-lijn opleverde. De loper van zwart was prachtig op veld f4 in positie gebracht om eventueel samen met de dame en eventueel de g- en h-pion een koningsaanval in te zetten. Maar Willem H. en Jos vonden het wel goed zo, de stelling was in evenwicht en ze waren beiden tevreden met remise.

 



Han N. mocht het voor de tweede keer opnemen tegen Rens, ditmaal met wit. Rens maakte weer gebruik van de Hollandse verdediging (d4 – f5) en ook de zetten met de loper (van c8 naar e6 en dan naar g8 naast de koning op h8) zijn kenmerkend voor Rens. Verdedigend staat dit als een huis... De strijd ontbrandde zich om pion d4 van wit, aangevallen door de zwarte dame op b6. De enige verdediging van wit (zonder materiaal te verliezen) was de dame met het paard aanvallen op a4 en tevens zijn d4-pion dekken met zijn loper op b2. Rens trok zijn dame terug, Han deed dat ook met zijn paard maar daarna zette Rens zijn dame weer op b6. Zetherhaling en remise waren hierdoor het gevolg.

Giuseppe met zwart tegen Kees speelde de Franse opening. Op veld f6 sneuvelden al snel twee lopers en twee paarden. Kees trok ten strijde op de koningsvleugel, zijn paard was steeds dreigend maar Giuseppe verdedigde weer bekwaam. Tot de zet dame f6. Zwart wilde de dames afruilen en dit gebeurde ook. Alleen kostte dit ook de e- en f- pion. Nu was het paard wel beslissend. Giuseppe gaf hierna de partij op.

 



Leo had de witte stukken tegen Felix en speelde de Italiaanse opening. Ook hier was sprake van een gelijkopgaande strijd. Het oprukken van pion f4 naar f5 was wellicht te ambitieus: zwart sloeg deze met zijn loper en wit kon niet met de pion e4 terugnemen want dan viel zijn dame. Dame c4 van Leo was heel sterk met een aanval op pion c6 en pion f7. Zo bleef het een boeiende en spannende pot tot het einde. Leo trok ten aanval op de koningsvleugel met dame, loper en paard. Waarschijnlijk was het verstandig geweest ook nog de toren bij de aanval te betrekken maar Leo had een ander plan. Dat liet de prachtige zet Dg6! van Felix toe, een zet die alles dekte en ook nog eens de witte dame en het witte paard aanviel! Leo moest de dames ruilen waarna de angel uit de aanval was en hij bovendien een pion achter stond. In lichte tijdnood (minder dan twee minuten) bleef Felix goede zetten produceren en met zijn vrijpion trok hij uiteindelijk aan het langste eind. Opmerkelijk hoe een partij binnen een paar zetten volledig kan omslaan!

 




De laatste partij was Peter tegen Hans M. Beide spelers bouwden zorgvuldig op. De stelling bleef lange tijd gelijk tot het eindspel, toen barstte de strijd los! Peter ging met zijn pionnen (c, d, g en h) naar voren en dat noopte Hans tot verdedigen. Dat is Hans wel toevertrouwd! De witte toren stond in de frontlinie en dreigde ingesloten te worden. Peter offerde zijn paard op f6 om zijn koningsaanval in stand te houden. De aanval sloeg echter niet door en zwart kreeg geleidelijk de overhand. Toen ook pion g4 voor wit verloren ging gaf Peter op. Een boeiende partij!

 




Het programma voor de 12e ronde op dinsdag 19 december ziet er als volgt uit:

Wit Zwart Uitslag
Rens ter Veen Hans Jacobs -
Felix Ferschtman Hans Mudde -
Willem Brizee Kees Vink -
John Woestenenk Han Nicolaas -
Giuseppe Gastaldi Peter de Man -
Vincent Steemers Leo Blaas -
Markus Lohrer Willem Hessels -


Perry van der Meer is afwezig, Jos Bergers is vrij / heeft geen tegenstander.






Verslag van de tiende ronde interne competitie, 5 december 2023


Na een dinsdag zonder interne competitie (Pomar 1 speelde op 28 november extern, uit tegen Rijswijk 4 en won met 6-2) vervolgden we op 5 december de interne competitie met de 10e ronde. Willem Brizee schreef er onderstaand verslag over.


Uitslagen 10e ronde interne wintercompetitie, 5 december

Wit Zwart Uitslag
Hans Mudde Markus Lohrer 1-0
Leo Blaas Anas el-Amroui 1-0
Kees Vink Felix Ferschtman ½-½
Vincent Steemers Hans Jacobs ½-½
Peter de Man Rens ter Veen 0-1
Willem Hessels Willem Brizee 0-1
Giuseppe Gastaldi Han Nicolaas ½-½



John speelde tegen Jolijn een veredelde ‘instructiepartij’ en zij hielden elkaar in evenwicht.


Anas speelde met de zwarte stukken tegen Leo. Hier was sprake van dubbelfianchetto: beide lopers van zwart stonden op de lange diagonaal en de dame werd op e7 geplaatst. Veld c7 was niet gedekt en daar kon Leo zijn pijlen op richten. De damevleugel werd onder de voet gelopen en de veldtocht werd besloten met twee witte torens op de zevende rij...

Hans M. mocht het met wit tegen Markus opnemen. Een rustige, gelijkopgaande strijd in het begin. Nadat de lopers afgeruild waren, forceerde Markus de stelling door zijn e-pion op te spelen. Deze pion ging verloren en Hans kreeg twee sterk verbonden centrumpionnen. De beslissing viel echter op de koningsvleugel waar Hans met zijn beide torens vrij spel kreeg na het slaan van de g- en h-pion.

Bij Vincent tegen Hans J. kwam de Spaanse opening op het bord. Beiden hielden elkaar in de opening keurig in evenwicht. Hans won na afruil pion d4 maar daar stond een sterke aanval van Vincent op de koningsvleugel tegenover. De aanval werd door Hans afgeweerd waarna tot remise werd besloten.



Peter mocht met wit proberen Rens van de troon te stoten. Met de opening ‘pion f5’ voelt Rens zich als een vis in het water en Peter iets minder. Zwart bouwde een solide verdediging op. Het witte paard op g5 werd opgejaagd en moest terug naar f3. Door een vork met pion e4 kostte dat wit een stuk (loper d3 of paard f3). De rest kun je wel aan Rens overlaten. Hij hapt toe en laat niet meer los. Zo snoepte hij hier en daar nog wat pionnen tot de stelling van Peter hopeloos was.

Felix met zwart koos tegen Kees met wit voor een Siciliaanse opening. Het werd een gelijkopgaande strijd, die zich voornamelijk op de damevleugel afspeelde. Daar veroverde wit in het eindspel de a-pion. De druk op de a-lijn van zwart werd dermate groot met dreigingen dat Kees genoegen nam (en Felix ook) met remise.

Willem H. had wit tegen Willem B. Wit rocheerde al in de vierde zet en speelde een paar zetten later zijn f-pion op. Zwart zette zijn dame op b6 en pende het witte paard op d4. Dit kostte wit een pion en later ook een tweede pion. Toen ook de dame van wit ‘onder vuur’ kwam te liggen, zich moest terugtrekken en zijn loper op g5 niet meer kon dekken, was de strijd beslist.



Giuseppe speelde met wit tegen Han. Han offerde zijn paard op e4 voor een koningsaanval. Dit leverde twee pionnen op maar geen koningsaanval... Giuseppe verdedigde weer stug, ruilde eerst de dames af en daarna nog wat lichte stukken waardoor het voor Han steeds moeilijker werd er nog iets van te maken. Beide matadoren moesten uitkijken want er zaten voor beiden allerlei vervelende dreigingen in de stelling. Giuseppe bleef maar goede zetten doen waardoor er voor Han niets anders overbleef dan te 'ontsnappen' in een eindspel met een paard en vier pionnen voor Giuseppe tegen zes pionnen voor Han. Ook dat was voor beide spelers nog tricky zodat rond kwart voor 12 de vrede werd getekend: wat een pot!

Het programma voor de 11e ronde op dinsdag 12 december ziet er als volgt uit:

Wit Zwart Uitslag
Han Nicolaas Rens ter Veen -
Peter de Man Hans Mudde -
Leo Blaas Felix Ferschtman -
Kees Vink Giuseppe Gastaldi -
Willem Brizee Vincent Steemers -
Hans Jacobs Markus Lohrer -
Jos Bergers Willem Hessels -


Perry van der Meer en John Woestenenk zijn afwezig.






Verslag van de negende ronde interne competitie, 21 november 2023


De zwartspelers waren vanavond aan de winnende hand met 3 overwinningen, de witspelers scoorden 2 zeges en 2 partijen eindigden in remise.
Vincent had geen tegenstander.

 



Uitslagen 9e ronde interne wintercompetitie, 21 november

Wit Zwart Uitslag
Markus Lohrer Rens ter Veen 0-1
Felix Ferschtman Peter de Man 0-1
Hans Mudde Han Nicolaas ½-½
Willem Brizee Giuseppe Gastaldi 0-1
Kees Vink Willem Hessels 1-0
John Woestenenk Jos Bergers ½-½
Hans Jacobs Anas el-Amroui 1-0



Kees speelde met wit tegen Willem H. Na een rustige opbouw trok Kees met f2-f4 naar voren. Centrumpionnen werden afgeruild maar ook het zwarte paard op e5 werd gepend. Zwart viel weliswaar de witte dame aan met zijn toren maar doordat wit het paard sloeg met zijn loper stond de zwarte dame ook nog steeds aangevallen... Stukverlies was het gevolg. In het eindspel verdubbelde wit zijn torens op de f-lijn en mat was niet meer te voorkomen: 1-0.

Giuseppe speelde met zwart tegen ondergetekende de Franse opening. Al meteen sloeg zwart de witte pion op e5 die niet gedekt werd. Wit viel met de dame op b6 de damevleugel aan, op jacht naar de zwarte c-pion. Zwart stond ‘gedrongen’ maar wist zich onder de druk van wit uit te spelen met uiteindelijk stukwinst en de partij tot gevolg. Lekker bezig, Giuseppe!

 



Markus mocht het opnemen tegen Rens, die met zwart speelde. Beiden ontwikkelden hun stukken zorgvuldig en tot in het middenspel ging de strijd gelijk op. Het was zwart die ten aanval trok met zijn paarden en zijn torens op de c-lijn verdubbelde. Hij kon het witte paard op c3 verschalken, maar nam enkele zetten later genoegen met de c-pion. Markus wilde het verloop van de strijd, wetende dat Rens dit voordeel maximaal uitbuit, niet afwachten en gaf op: 0-1.

John mocht het met wit tegen Jos opnemen. Wanneer het zou gaan om wie het snelste kan rocheren, zou Jos de winnaar van Pomar zijn! Ook hier een rustige maar gedegen opbouw van beide kanten. Zwart kreeg zijn dame en loper op h1-a8 diagonaal, pion e4 moest dan oprukken maar daar gaf John zwart de gelegenheid niet toe. Hij bezette voortdurend met een stuk veld e3 waardoor remise een terechte uitslag was.

 



De snelste partij was Hans Jacobs met wit tegen Anas. Ze waren al klaar toen ik een foto wilde maken! Ook hier tot het middenspel een gelijkopgaande strijd. Anas speelde zijn centrumpionnen naar voren maar de e-pion bleef wat achter en werd een prooi voor wit. Toen zwart ook zijn paard weggaf door het voor de witte dame te posteren, was de partij gespeeld. Jammer Anas, het begin zag er zeker veelbelovend uit!

Hans M. stroopte zijn mouwen op tegen Han N., die dit reeds had gedaan! Vuurwerk was de verwachting maar dat kwam er (helaas) niet van. Wel een zorgvuldige opbouw en een gelijkopgaande stelling die niet werd verstoord. Ook hier remise het resultaat.

En de laatste en langste partij was Felix tegen Peter. Peter kwam 2 pionnen voor, had een sterke aanval op de koningsvleugel maar Felix verdedigde zich taai. De partij eindigde in een bloedstollend en meeslepend eindspel met wederzijdse tijdnood. De resterende Pomarianen Hans M., Giuseppe en Han N. (het was al ver na half 12 en de rest was al naar huis) keken aan de zijlijn ademloos toe hoe dit eindspel zou aflopen. Peter zette alles op zijn tee vrijpionnen, ondersteund door toren en loper en liet de witte b-pion van Felix 'rustig' naar b7 marcheren, klaar om te promoveren. De witte koning stond echter op de achterste rij en wit moest voortdurend uitkijken voor mat. Voor de toeschouwers was niet zo snel te zien hoe zwart verder moest maar letterlijk om 5 voor 12 en in razende tijdnood speelde Peter koelbloedig de nu al legendarische slotzet Th2!!!! Mat op h1 was niet meer te voorkomen want de witte koning kon geen kant op. Prachtig, wat een adembenemend slot van een schitterend avondje Pomar! Daar kunnen ze in Sinquefield, waar vanavond een supertoernooi begon met 10 topgrootmeesters, nog wat van leren. De 1e ronde leverde daar 5 bloedeloze remises op waarbij je op moest passen niet in slaap te vallen. Ze zouden onze partijen bij Pomar eens live moeten uitzenden in plaats van 30 zetten theorie en dat eindeloze geschuif van die heren!

 



Het programma voor de 10e ronde op dinsdag 5 december ziet er als volgt uit:

Wit Zwart Uitslag
Peter de Man Rens ter Veen -
Hans Mudde Markus Lohrer -
Kees Vink Felix Ferschtman -
Giuseppe Gastaldi Han Nicolaas -
Willem Hessels Willem Brizee -
Vincent Steemers Hans Jacobs -
Leo Blaas Anas el-Amroui -


Perry van der Meer, Jos Bergers en Damy Voogd zijn afwezig.

John Woestenenk is vrij / heeft geen tegenstander.




Verslag van de achtste ronde interne competitie, 14 november 2023

 

 



Uitslagen 8e ronde interne wintercompetitie, 14 november

Wit Zwart Uitslag
Rens ter Veen Giuseppe Gastaldi 1-0
Han Nicolaas Felix Ferschtman 1-0
Peter de Man John Woestenenk 1-0
Hans Mudde Willem Brizee 1-0
Markus Lohrer Willem Hessels ½-½
Leo Blaas Kees Vink 0-1
Jos Bergers Vincent Steemers ½-½



Rens speelde met wit tegen Giuseppe. Beiden speelden een voorzichtige opening totdat zwart met zijn toren op a5 ging staan. Rens stevende met zijn paard op de toren af, de toren trok zich weer terug op a8 en het paard had weer twee zetten nodig om op f3 te komen. Tussendoor verschoof zwart zijn dame van c7 naar c6 en omgekeerd. Tactisch geschuifel… Uiteindelijk viel wit met zijn dame en paard de zwarte koningstelling aan met als resultaat het veroveren van de zwarte f-pion. Dit was reden voor Guiseppe om de partij op te geven hoewel hij nog voldoende aanknopingspunten had!

Onze koploper, Felix, mocht het met zwart opnemen tegen Han N. Het leek een rustige partij te worden met een Dame-Indische opening. Zwart ging op jacht naar de witte loper op g5 door zijn h- en g-pion op te spelen en sloeg deze loper tenslotte op g3. Wit vond dit geen probleem want hij had nu een open f-lijn en een bijna vrije doortocht naar de zwarte koning met paard loper en toren(s). Zwart wachtte de lijdensweg niet af en gaf op...

 



Ook in de partij van Peter tegen John kwam met zetverwisseling een Dame-Indische opening op het bord. Door het zwarte paard weer terug te spelen naar c6 belemmerde John het enige vluchtveld van de geposteerde zwarte loper op d5, wat John een stuk kostte. Daarna ging de zwarte koning aan de wandel. Hij begon op g8 en eindigde op a8 waar hij werd vastgezet. Toen wit zijn torens wilde gaan verdubbelen en daardoor ook de e-pion verloren zou gaan, gaf John op.

Leo speelde met de witte stukken tegen Kees. Al in de opening behoorlijk vuurwerk! Wit kon de zwarte pion op d4 niet terugnemen, dat was heel listig! Daardoor kwam zwart met een pion meer uit de opening. Deze pion kostte Leo uiteindelijk de partij. Kees wikkelde af naar een eindspel van 6 tegen 5 pionnen met een loper tegen een paard. Dat zag Leo niet meer zitten en gaf op.

 



Markus trof Willem H. als tegenstander. Wit ruilde paard en loper voor toren en pion op f7. De pionnen stonden in het eindspel muurvast, slechts op de koningsvleugel was nog enige speelruimte. Maar daar wilden beide spelers hun vingers/stukken niet aan branden! Remise was het resultaat.

Hans Mudde speelde tegen ondergetekende een Siciliaanse partij. De opening was rustig, de stelling werd terdege opgebouwd. Zwart maakte een beoordelingsfout met het timen van de aanval. Hij had een zet eerder de aanval moeten kiezen: nu had het witte paard de stelling weer gesloten en dat kostte zwart een pion, de kwaliteit en de partij. Mooi gespeeld, Hans!

 



En de laatste en langste partij was tussen Jos en Vincent. Dit werd een Italiaanse opening met een gelijkopgaande strijd. De paarden van wit werden naar de koningsvleugel gedirigeerd en met ondersteuning van de dame offerde wit zijn paard op h6. Helaas was het niet genoeg voor Jos om de partij in de wacht te slepen, Vincent verdedigde zich knap! Ook hier ten slotte remise als resultaat.




Het programma voor a.s. dinsdag 21 november ziet er als volgt uit:

Wit Zwart Uitslag
Markus Lohrer Rens ter Veen -
Felix Ferschtman Peter de Man -
Hans Mudde Han Nicolaas -
Willem Brizee Giuseppe Gastaldi -
Kees Vink Willem Hessels -
John Woestenenk Jos Bergers -
Hans Jacobs Anas el-Amroui -


Perry van der Meer, Leo Blaas, Han Terpstra en Damy Voogd zijn afwezig.

Vincent Steemers is vrij / heeft geen tegenstander.




Verslag van de zevende ronde interne competitie, 7 november 2023

Omdat deze avond ook voor de externe competitie werd gespeeld (dit ging niet geheel naar wens: er werd met 7-1 verloren van het sterke team van Voorburg 2, zie verslag elders), werden voor de interne competitie slechts drie partijen gespeeld:



Uitslagen 7e ronde interne wintercompetitie, 7 november

Wit Zwart Uitslag
Giuseppe Gastaldi Hans Mudde ½-½
Willem Hessels Leo Blaas 1-0
Aas el-Amroui Jos Bergers 1-0



Hans M. speelde tegen Giuseppe een ongebruikelijke opening: e4 – d5. Wit sloeg pion d5, Hans sloeg niet meteen terug wat Giuseppe een pion en een gehavende pionnenstelling van zwart opleverde. Beiden ontwikkelden hierna rustig hun stukken waarna Hans op de koningsvleugel ten aanval trok. De stukken werden afgeruild en in een onduidelijke stelling met een pion meer voor wit werd remise overeengekomen.

Willem H. speelde de Italiaanse opening. De partij verliep lange tijd ‘in elkaars spiegelbeeld’ totdat wit de dames ruilde. In het eindspel veroverde het zwarte paard enkele pionnen maar hierbij kwam het op veld d3 terecht waar het gepend werd en niet voldoende gedekt kon worden. Tevens werden zijn vluchtvelden keurig afgeschermd door wit -> 1-0.



Anas trof voor de tweede keer Jos als tegenstander. Hij speelde met wit de Italiaanse opening. Na afruil van diverse stukken kwam een evenwichtige stelling op het bord. Zwart kreeg een behoorlijke aanval op zijn koningstelling te verduren. Jos verdedigde zich knap en ik was verbaasd bij het naspelen dat Jos de partij had opgegeven!




Het programma voor a.s. dinsdag 14 november ziet er als volgt uit:

Wit Zwart Uitslag
Han Nicolaas Felix Ferschtman -
Rens ter Veen Giuseppe Gastaldi -
Hans Mudde Willem Brizee -
Markus Lohrer Willem Hessels -
Peter de Man John Woestenenk -
Leo Blaas Kees Vink -
Vincent Steemers Anas el-Amroui -


Perry van der Meer, Hans Jacobs, Han Terpstra en Damy Voogd zijn afwezig.

Jos Bergers is vrij / heeft geen tegenstander.




Verslag van de zesde ronde interne competitie, 31 oktober 2023

Deze avond werden 7 partijen gespeeld. Met 5 remises leek het een vredelievende avond maar buiten was daar weinig van te merken. De regen kwam met bakken uit de hemel, de sluizen waren helemaal opengezet en ook de donder verbrak de serene rust die er normaliter is tijdens de schaakpartijen. Toch werden 2 partijen beslist: de een in het voordeel van wit, de ander van zwart.

Willem Brizee opende de avond met de mededeling dat hij onlangs 70 jaar was geworden (!) hetgeen hij op gepaste wijze wilde vieren door eenieder een consumptie en een gevulde koek aan te bieden. Waar menig Pomariaan uiteraard dankbaar gebruik van maakte: top Willem!

 



Uitslagen 6e ronde interne wintercompetitie, 31 oktober

Wit Zwart Uitslag
Jos Bergers Kees Vink ½-½
Willem Hessels Vincent Steemers ½-½
Markus Lohrer John Woestenenk ½-½
Willem Brizee Leo Blaas ½-½
Felix Ferschtman Giuseppe Gastaldi ½-½
Rens ter Veen Hans Mudde 0-1
Han Nicolaas Peter de Man 1-0



Jos mocht het tegen Kees opnemen. Beiden wilden zich niet in een wild avontuur storten en speelden rustig en secuur. De witte toren op de f-lijn werd door het zwarte paard belaagd maar had voortdurend een vluchtveld. Het resultaat was zetherhaling en remise.

Willem H. speelde tegen Vincent een toepasselijke opening voor deze dag: de Halloweenopening! Hij is afgeleid van het vierpaardenspel. Wit offert zijn paard op e5 en krijgt daarmee het initiatief. Zwart gaf echter het paard snel weer terug waardoor de stelling in evenwicht bleef : remise.

 



Uit de notatie van John raakte ik vrij snel het spoor bijster! Toen de notatie van Markus bekeken. Ook hier moest ik vaak ‘gokken’ naar de juiste zetten. Een algemene indruk: De partij ging gelijk op en was in evenwicht. Na 35 zetten hadden beide spelers vrede met remise.

Ondergetekende trof Leo als tegenstander. Hij ging -zoals wel vaker- meteen enthousiast in de aanval zonder eerst aan zijn verdediging te denken. De aanval werd keurig door zwart gepareerd en vervolgens werd het witte paard op c3 door 3 zwarte stukken aangevallen en gepend. De strijd om ‘c3’ werd door wit afgeslagen en ook hier ontstond een evenwichtige stelling met iets meer bewegingsvrijheid voor wit. Maar of dit voldoende voor de winst zou zijn geweest? Dat zal altijd een vraagteken blijven want ook hier werd remise overeengekomen.

 



Rens speelde het gebruikelijke b4 tegen Hans M, die zwart had. Hans speelde zijn centrumpionnen naar voren. Beide spelers manoeuvreerden omzichtig met hun stukken. Na afruil ontspon een strijd met aan beide kanten 2 paarden, een loper en 7 pionnen. De witte koning stond echter op de h-lijn geposteerd en het witte paard op de a-lijn terwijl de stukken van zwart het centrum beheersten. De strijd spitste zich toe op de witte pion op c4. Wit begaf zich met zijn koning naar het centrum maar dit ging ten koste van de pion op h3. Toen ook zijn pion op f4 dreigde te vallen , gaf wit de strijd op. Een mooie partij!

Giuseppe speelde met de zwarte stukken tegen onze koploper, Felix. Het ‘geheimschrift’ van Giuseppe was helaas niet te ontcijferen. De partij was van lange duur zodat ik het laatste stuk ‘live’ kon meemaken. Felix had een loper, toren en 2 pionnen, Guiseppe nog een paard, toren en 3 pionnen. De a-pion van Felix was al vergevorderd richting overkant maar kon op knappe wijze door zwart gestuit worden. Giuseppe had nog slechts 12 seconden op de klok! Het werd uiteindelijk remise omdat wit een loper overhad en zwart nog twee pionnen. Deze pionnen zouden echter worden geslagen door de witte koning als zwart ze zou opspelen. De zwarte koning stond opgesloten op h8 en kon zijn pionnen niet helpen... Ook weer een mooie en vooral spannende partij!

 



En de laatste en langste partij was tussen Han N. en Peter. Loper b4 was niet de sterkste zet van zwart: Met dame a4 (schaak) zou zwart deze loper verliezen! Maar wit besloot te rocheren. In het middenspel kon wit met zijn d-pion gevaarlijk doorstoten naar d5. Het werd een toreneindspel waarbij Han heel secuur zijn d-pion naar voren manoeuvreerde tot op de zevende rij. Toen vond Peter het genoeg en ruilde de pion met zijn toren af. Dit was tevens het einde van een mooie partij waarbij Peter zich tot het uiterste verdedigd heeft. Beiden hadden minder dan een minuut op de klok...





Pomar 1 speelt dinsdag 7 november de tweede externe wedstrijd, thuis tegen Voorburg 2. Voor deze wedstrijd zijn de volgende spelers geselecteerd.

Kees Vink, Felix Ferschtman, Willem Brizee, Peter de Man, Hans Jacobs, Vincent Steemers, Markus Lohrer en John Woestenenk.

Rens ter Veen is wedstrijdleider bij deze externe wedstrijd.

Vanwege deze externe wedstrijd is er op 7 november een bescheiden intern programma dat er als volgt uitziet:

Wit Zwart Uitslag
Giuseppe Gastaldi Hans Mudde -
Anas el-Amroui Jos Bergers -
Leo Blaas Willem Hessels -


Perry van der Meer, Han Terpstra en Damy Voogd zijn afwezig.

Han Nicolaas is vrij / heeft geen tegenstander.




Verslag van de vijfde ronde interne competitie, 17 oktober 2023

Deze avond leverde 5 winstpartijen voor wit op en 3 voor zwart. Geen remises!
De avond had wel iets weg van een vervroegd Sinterklaasfeestje. Bij zeker de helft van de partijen werden ‘cadeautjes’ uitgepakt.

U i t s l a g e n    R o n d e    5   17 oktober 2023          
           
Felix Ferschtman - Willem Brizee   1 - 0          
Leo Blaas - Rens ter Veen   0 - 1          
Giuseppe Gastaldi - Markus Lohrer   1 - 0          
Perry van der Meer - Han Nicolaas   1 - 0          
Hans Mudde - Kees Vink   1 - 0          
Hans Jacobs - Peter de Man   0 - 1          
Vincent Steemers - Jos Bergers   1 - 0          
Anas El Amroui - Willem Hessels   0 - 1          



Leo speelde tegen Rens. Deze partij duurde 11 zetten. Leo wilde op de damevleugel aanvallen (b2-b4) maar verkeek zich volkomen op de zwarte loper, die het witte paard op c3 verschalkte en tevens de dame op d2 pende -> 0-1.

Bij Hans Mudde tegen Kees waren de eerste zetten volgens het damegambiet. Totdat Kees met zijn paard de loper op g3 ruilde en de h-lijn voor wit vrijkwam. Nog geen man overboord. Kees dacht dat wit de dame naar d2 speelde om lang te kunnen rocheren. Tot zijn ontsteltenis verscheen de dame ineens op h6 met niet meer te voorkomen mat. Deze partij duurde ook 11 zetten!

 



Perry nam het op tegen Han met het koningsgambiet (Han: het was eigenlijk een Siciliaan met 2.f4-d5). De zwarte dame was enigszins de weg kwijt en zwalkte over het bord. Totdat ze op b4 werd ingesloten. Dit kostte Han minstens zijn loper en de partij. Deze partij duurde al 13 zetten met de mededeling van Han dat hij vanaf nu nooit meer een schaakstuk zal aanraken, zo goed was hij bezig in de partij. Zal Han nu patience gaan spelen of kruiswoordpuzzels gaan oplossen?? (Naschrift Han: het was in feite nog erger dan Willem hier beschrijft. Zelden heb ik zo'n slechte partij gespeeld en dat nog wel in mijn 'lijfopening', het Siciliaans. Met de zet e6 liet ik al een wit paard toe op e5 en daarna werd het alleen maar erger. De dame op b4 dekte weliswaar de pion op b7 maar verder deed ze daar helemaal niets terwijl de pion beter gedekt had kunnen worden met de wat vreemd uitziende zet Ta7. Uiteindelijk werd de dame op b4 ingesloten (dit had al 3 zetten eerder gekund...) maar ik zou hier slechts één stuk voor hebben gekregen. Opgegeven op de 13e zet dus en heel snel vergeten...). Ik heb overigens besloten toch maar gewoon verder te gaan met schaken).





Ondergetekende bracht het er niet veel beter af tegen Felix, die met wit speelde. In een knotsgekke opening (1. e4-e5 2. Lc4- Pf6 3. f3-Pxe4 4. De2- Dh4 5. g3 – Pxg3 6. Dxe5 Kd8 7. Dxg3 Dxc4) staat zwart weliswaar een pion voor maar is de stelling onduidelijk. Maar wanneer zwart achtereenvolgens een paard weggeeft en daarna de kwaliteit verliest, duurt zijn partij net iets langer dan de vorige, namelijk 15 zetten...

Nu de ‘normale’ partijen wat lengte betreft.

Anas had Willem Hessels als tegenstander. In de opening en het middenspel waren beide spelers aan elkaar gewaagd. Jammer dat in het eindspel het witte paard op f3 ‘sneuvelde’ zonder compensatie. Toen wit ook de loper op d4 dreigde te verliezen, gaf Anas op. Maar je opbouw wordt steeds beter, Anas!

Giuseppe speelde een Italiaanse partij tegen Markus. Hij trok met d4 en e5 meteen ten aanval en belaagde pion f7. Daar wist Markus even geen oplossing voor wat hem de toren op h8 kostte. Giuseppe wikkelde af naar een gewonnen eindspel en Markus streek de vlag. Giuseppe is een geduchte tegenstander geworden!

 



Vincent had wit tegen Jos. Ook hier een gelijkopgaande partij totdat wit de zwarte dame en loper met zijn paarden onder vuur nam. De loper kon niet meer voldoende gedekt worden en voordat hij in de doos verdween gaf Jos de partij op.

En als laatste de langste partij: Hans Jacobs tegen Peter. Zwart ging ten aanval over de damevleugel, wit probeerde het op de koningsvleugel. Uiteindelijk werd de partij in het centrum beslist waar zwart eerst de witte d-pion veroverde en in het eindspel ook de e-pion. Toen de dames afgeruild waren was het een kwestie van tijd om met één van de zwarte centrumpionnen te promoveren. -> 0-1.

 



Afgelopen dinsdag 24 oktober hielden we onze jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Een verslag daarvan volgt zo spoedig moggelijk.

Het programma voor de 6e ronde op dinsdag 31 oktober ziet er als volgt uit:

I n d e l i n g    R o n d e    6   31 oktober 2023
 
Felix Ferschtman - Giuseppe Gastaldi
Rens ter Veen - Hans Mudde
Willem Brizee - Leo Blaas
Markus Lohrer - John Woestenenk
Han Nicolaas - Peter de Man
Willem Hessels - Vincent Steemers
Jos Bergers - Kees Vink
Hans Jacobs - Anas El Amroui
     
Afmelden voor de Interne:
-- of  via de
Pomar GroepsApp
-- of  bij de wedstrijdleider  ( 06 53477955 )

Perry van der Meer, Han Terpstra en Damy Voogd zijn afwezig.


Verslag van de vierde ronde interne competitie, 10 oktober 2023

Deze avond leverde 3 winstpartijen voor wit op, 3 voor zwart en 2 remises.

De uitslagen:
Giuseppe - Perry ½ - ½
Anas - John 0 - 1
Jos – Hans Mudde 0 - 1
Leo – Hans Jacobs 1 - 0
Markus- Peter 1 - 0
Kees- Vincent 1 - 0
Rens - Felix ½ - ½
Han – Willem Brizee 0 - 1


Giuseppe speelde tegen Perry een Italiaanse partij. Beide spelers bouwden rustig op waarbij de stelling voortdurend in evenwicht was en in evenwicht bleef. Remise was daarom een terechte uitslag.

Anas had John als tegenstander. Wit speelde in de opening dame f3, waardoor zijn paard op d4 niet meer werd verdedigd en pardoes werd weggegeven. In het middenspel opereerden de witte torens los van elkaar. Schaak met de dame op f2 leverde zwart de witte toren op e1 op. Daarna was de partij snel uit.

 



Jos mocht het met wit tegen Hans M. opnemen. Er kwam een soort ‘Frans’ op het bord maar Jos week niet af van zijn gedegen, bekende opbouw. Hans had in deze partij zijn ‘vizier’ op de damevleugel gericht met een opmars van de b-pion. Toen de zwarte torens op de c-lijn verdubbeld werden en de zwarte toren op c2 binnendrong, werd het penibel omdat ook mat op g2 dreigde. Jos vond het toen wel genoeg en gaf de partij op.

Leo beleefde de eer om als eerste zijn partij deze avond in de wacht te slepen. Dit gebeurde tegen Hans J. voor de tweede koffieronde! Ook hier was sprake van een Italiaanse partij. Wit verdubbelde zijn torens op de f-lijn. Toen ook de dame aan deze batterij werd toegevoegd kon zwart de pion op f7 niet meer verdedigen. De stelling viel als een kaartenhuis in elkaar met als slotzet: paard g6 wat de zwarte dame zou opleveren. Mooi gespeeld Leo!

 



Markus kwam in actie tegen Peter. Wit won in het middenspel een pion. De witte loper op a2 was sterk en bestreek de hele partij de diagonaal. Toen wit zijn torens op de e-lijn verdubbelde was de zwarte pion op e4 niet meer te redden. Met twee pionnen voorsprong speelde Marcus de partij gedegen uit. Goed gedaan, Markus!

Kees had Vincent als tegenstander. Vincent verkeek zich in de opening op de situatie. Zijn paard op e5 werd aangevallen door pion f4. De tussenzet van zwart: loper b6 schaak werd teniet gedaan doordat de loper werd afgeruild en dat leverde wit het paard op e5 op! Het gebeurde op het moment dat Vincent even was weggelopen. Toen hij terugkwam en weer ging zitten miste hij zijn loper... Wit ruilde af naar een eindspel met loper tegen 2 pionnen. Die strijd ging Vincent niet meer aan en gaf op...

 



De lijstaanvoerder, Felix, mocht een tegenzet bedenken voor de vermaarde opening van Rens: b4. Dat deed hij met a5. De vervolgzetten: 2. b5 c5 en 3. Lb2 d5 leverden een ongebruikelijke opening op! Zwart rocheerde lang en richtte zijn pijlen op de koningsvleugel van Rens. Rens verdedigde sterk en trok ook ten aanval. Hij offerde een stuk en kreeg twee verbonden vrijpionnen op de a- en b-lijn. Een onoverzichtelijke en boeiende stelling waarbij tot remise werd besloten. Wanneer wordt deze interessante partij uitgespeeld???

Ondergetekende nam het met zwart op tegen Han N. Na een gelijkopgaande opening leek zwart in de problemen te komen met f4! Het paard op e5 kon niet weggespeeld worden want dan zou zijn loper op g4 ingesloten worden. Maar de aanval is... Het kostte een pion maar zwart kon zijn paard op het goede veld c4 posteren en het witte paard op d4 pennen en veroveren. Met een stuk meer brak zwart het taaie verzet van wit. De klok liep onderhand tegen twaalven..

 







Het programma voor de 5e ronde op dinsdag 17 oktober ziet er als volgt uit:

Felix Ferschtman - Willem Brizee
Leo Blaas - Rens ter Veen
Giuseppe Gastaldi - Markus Lohrer
Perry van der Meer - Han Nicolaas
Hans Mudde - Kees Vink
Hans Jacobs - Peter de Man
Vincent Steemers - Jos Bergers
Anas el Amroui - Willem Hessels

Han Terpstra, John Woestenenk en Damy Voogd zijn afwezig.





Verslag van de derde ronde interne competitie, 3 oktober 2023

Een bijna volle bak! Acht partijen, slechts Kees, Damy en Han T. waren afwezig.

De uitslagen:
Peter - Anas 1-0
Felix - Leo 1-0
Perry - Markus ½ -½
John - Vincent ½ - ½
Willem B. - Rens ½ -½
Willem H. - Giuseppe 0-1
Han N. - Jos 1-0
Hans M. - Hans J. 0-1


 



Verslag van de partijen:

Willem H. speelde met de witte stukken tegen Giuseppe. Zwart won in de opening een pion. In korte tijd werden alle stukken afgeruild. De gewonnen pion van zwart was van doorslaggevende betekenis voor de winst van Giuseppe in het eindspel van 5 tegen 6 pionnen.

Felix speelde tegen Leo het koningsgambiet (e4-e5, f4-d5). Na afruil van de stukken ontstond een eindspel van paard tegen loper met beiden nog 7 pionnen. De meerderheid van de opgerukte witte pionnen op de damevleugel ondersteund door de witte loper gaf ten slotte de doorslag: 1-0.





Zelf nam ik het op tegen Rens. In deze partij geen spectaculaire wendingen. Het enige bijzondere was dat Rens, die met zijn haviksogen het bord afspiedt naar zwakke plekken bij de tegenstander en (bijna) alles ziet, nu de zwakke positie van de witte dame over het hoofd zag. In plaats van het witte paard op d4 onder druk te zetten rocheerde hij en gaf wit de gelegenheid zijn paard in veiligheid te brengen. De partij bleef verder in evenwicht en op de 20ste zet werd tot remise besloten.





Perry en Markus speelden een Italiaanse partij. De witte batterij gericht op f7 sloeg niet door. In het middenspel ruilde Markus 2 stukken voor een toren en een pion. De stelling was onoverzichtelijk. Markus moest met zijn torens ‘behendig’ manoeuvreren tussen de paarden van Perry. Uiteindelijk was remise het resultaat.

Peter ging de strijd aan met Anas. Zwart bracht al snel zijn dame in het spel. Hij won de witte loper op e4 die hij gepend had. Echter zijn ontwikkeling was door een aantal zetten met de dame niet voltooid en daar maakte Peter goed gebruik van. De dame werd afgeruild tegen 2 lichte stukken. Verdubbeling van de torens op de e-lijn ondersteund door de witte dame was teveel voor de zwarte vesting!





John en Vincent maakten er een boeiend gevecht van dat zich voornamelijk op de koningsvleugel afspeelde. Vincent veroverde de witte h-pion en na afruil van de stukken restte een eindspel met ieder 5 pionnen en de zwarte vrijpion op de h-lijn. Of dit tot winst had kunnen leiden weten we niet, want in tijdnood werd tot remise besloten. Een ingewikkelde stelling waarbij het voorkomen van het doen van een dwangzet heel bepalend zou zijn!

De laatste 2 partijen waren ook late partijen! Jos moest overwerk verrichten tegen Han N., die met wit speelde. Han zorgde voor een ware belegering van de zwarte stelling wat hem de h-en de f-pion opleverde. Jos verdedigde zich taai. Han kwam, zoals gebruikelijk, in tijdnood. Het laatste gedeelte van de partij schommelde zijn bedenktijd tussen de 15 sec. en 1 minuut. Desondanks wist hij met zijn vrije centrumpionnen op te rukken wat Jos uiteindelijk te machtig was. Mooie partij!

En dan de ‘Hansen’ tegen elkaar. Het leek een saaie pot te worden waarin omzichtig met de stukken werd geschoven. De strijd ontbrandde om de zwarte pion op c6. De stelling stond behoorlijk ‘vast’ maar was in evenwicht en de tijd tikte door... Na een grote afruil hadden beide kemphanen nog slechts enkele minuten op de klok en vijf pionnen en een toren op het bord. De stelling was complex maar nu werden de stukken snel verschoven en was de notatie niet meer bij te houden. Zwart gaf een pion weg, torens verdwenen van het bord en wie was nu als eerste met zijn pion aan de overkant? Dat was zwart omdat wit een verkeerde koningszet deed waardoor hij de zwarte pion niet meer kon bereiken. Een bloedstollende partij die na middernacht tot een climax (of Hans anticlimax?) kwam. Een prachtig gevecht!





Vóór aanvang van de partijen boog het bestuur zich eerst over de stukken voor de Algemene Ledenvergadering van 24 oktober. Er werd flink wat besproken, bedacht en voorgesteld. De vruchten van deze bespreking treft u aan in de documenten die rond 10 oktober beschikbaar komen en besproken zullen worden tijdens de ALV.


 



Het programma voor de 4e ronde op dinsdag 10 oktober ziet er als volgt uit:

Rens ter Veen - Felix Ferschtman
Han Nicolaas - Willem Brizee
Leo Blaas - Hans Jacobs
Giuseppe Gastaldi - Perry van der Meer
Markus Lohrer - Peter de Man
Jos Bergers - Hans Mudde
Kees Vink - Vincent Steemers
Anas el Amroui - John Woestenenk
Willem Hessels - Damy Voogd

Han Terpstra is afwezig.





Verslag van de tweede ronde interne competitie, 26 september 2023

De partijen:
Vincent - Peter ½ - ½
Anas - Kees ½ - ½
John - Leo 0-1
Hans M. - Felix 0-1
Rens - Han N. 1-0
Willem B. - Jos 1-0



John speelde tegen Leo. Hij veroverde pion a7 maar dit zorgde wel voor een penning van zijn witte loper op a7. Met dame e8 werkte wit zich hierna behoorlijk in de nesten. De witte dame werd ingesloten. Wit moest de dames afruilen ten koste van zijn paard. Ook de loper op a7 kon geen kant op! Met 2 stukken minder streek John uiteindelijk de vlag. Mooi gespeeld, Leo!

Anas moest het tegen Kees opnemen. In een Spaanse partij werden al snel de stukken geruild. De partij ging gelijk op en in het eindspel met beiden een stuk en een aantal pionnen werd tot remise besloten. Een mooi resultaat, Anas!

 



Hans M. speelde tegen Felix het damegambiet. Ondanks de dubbelpion op f6 en de open g-lijn, rocheerde Felix kort. Na een boeiend middenspel concentreerde de strijd zich op de c-lijn waar beide kemphanen een zware batterij hadden opgesteld van toren(s) en dame. Hans dacht de zwarte pion op c6 met zijn toren te kunnen nemen maar dat was een foute inschatting wat hem een stuk kostte. De witte loper naar b5 spelen met extra aanval op pion c6 was scherper en wellicht wel beslissend geweest. Nu kon Hans slechts zijn koning neerleggen...

Ondergetekende speelde met wit tegen Jos ook het damegambiet. Jos kreeg in het middenspel te maken met een verminkte pionnenstructuur: een dubbelpion op de c-lijn en op de f-lijn. De zwarte koning stond onbeschermd op h8. Jos wist zijn koning nog naar het midden van het bord te verplaatsen maar een familieschaak van het witte paard kostte Jos de dame en de partij.

 



Vincent tegen Peter was een Siciliaanse partij. Wit hield zwart van de rochade af door de dames af te ruilen. Peter moest met de koning terugnemen maar dat verstoorde het evenwicht in deze partij zeker niet. Beide kemphanen kwamen, nadat bijna alle stukken van het bord waren verdwenen, remise overeen, een terechte uitslag.

Rens speelde zijn gebruikelijke b4 tegen Han N. De centrumpion van zwart was zeer aanvallend ingesteld maar Rens is een meester in het verdedigen. Pion e4-e3 was misschien iets te enthousiast en kon door Han na het geniepige en zeer sterke Pf1 niet meer gehandhaafd worden. Rens won in het toreneindspel een tweede pion, tijd voor Han om op te geven.


 



Naast de interne competitie kregen we bezoek van vier personen (plus toeschouwers) die zich hadden aangemeld voor de voorronde van de Schaak-Off. Dit is een inititatief van de KNSB om beginnende schakers kennis te laten maken met een club in de buurt. Het uiteindelijke doel is uiteraard dat mensen blijven hangen en lid worden.
De vier nieuwelingen speelden een vierkamp met rapidtempo (25 minuten + 5 seconden increment). Rik bleek uiteindelijk de sterkste en won al zijn drie partijen, waaronder een ware thriller tegen Charley, een jeugdspeler van 14 jaar die 'toevallig' afgelopen zaterdag ook was komen kijken bij Schaakhuis. Wij hebben alleen geen interne competitie, maar hij vond het erg leuk. Rik gaat daarmee door naar de volgende ronde waarin alle winnaars van deze voorronden zich verzamelen. Wie weet zien we Rik nog eens terug! Het was in ieder geval erg gezellig, en behoorlijk rumoerig...





Geheel los van al dit schaakgeweld vond in de hal ook nog de kascontrole plaats waarin onze penningmeester Perry danig aan de tand werd gevoeld door controleurs Hans J. en Markus. Ik denk/hoop dat het allemaal goed is gegaan, de ins en outs hoort u op 24 oktober tijdens de Algemene Ledenvergadering.

Al met al een druk en gezellig avondje met een gevarieerd programma!


Het programma voor de 3e ronde op dinsdag 3 oktober ziet er als volgt uit:

Willem Brizee - Rens ter Veen
Felix Ferschtman - Leo Blaas
Perry van der Meer - Markus Lohrer
Han Nicolaas - Jos Bergers
Hans Mudde - Hans Jacobs
Willem Hessels - Giuseppe Gastaldi
Peter de Man - Anas El Amroui
John Woestenenk - Damy Voogd

Han Terpstra en Kees Vink zijn afwezig.





Verslag van de eerste ronde interne competitie, 19 september 2023

De partijen:
Kees - Rens 0-1
Jos - Anas 1-0
Damy - Felix 0-1
Hans J. - Han N. 0-1
Peter - Willem B. 0-1
Vincent - Hans M. 0-1



De zwartspelers waren deze avond met 5 overwinningen haast onverslaanbaar!
Kees wilde tegen Rens het koningsgambiet spelen maar i.p.v. e4 en f4 te spelen speelde hij meteen f4! Rens antwoordde met f5 en er ontstond een interessante stelling met zowel de witte als de zwarte loper op de diagonaal b2-g7. Met de pionzetten e5 en d4 brak Rens het centrum open. Met Da5 werd de druk op het paard c3 vergroot. Het paard kon niet weggespeeld worden want dat zou de ongedekte dame op d2 kosten. Rens manoeuvreerde zijn loper via d4 (schaak) naar e3, waar hij de dame aanviel en in haar verlengde de toren op c1. Kees kon kwaliteitsverlies niet voorkomen en verloor een paar zetten later nog een stuk en de partij. Mooi gespeeld, Rens!


Jos had Anas als tegenstander. Anas kwam niet lekker uit de opening. Jos ruilde de dame af op d8, de zwarte koning moest terugslaan en kon niet meer rocheren. Jos verdubbelde zijn torens op de d-lijn en bracht zijn beide lopers in stelling. Dat werd zwart te machtig! Het kostte zwart een paard, later een toren en de witte c-pion kon promoveren. Dat was voor Anas allemaal teveel van het goede!

 



Damy mocht het tegen Felix opnemen. Na een ongebruikelijke opening (e4-d5, d3-d4) speelde wit zijn dame naar a4. Zij kwam meteen onder vuur te liggen van de zwarte lopers. Met paard c4 pende wit zelf zijn dame die naar b3 was teruggetrokken. Met loper e6 en daarna pion b5 werd het witte paard verschalkt. Felix speelde de partij daarna rustig uit.

Peter speelde een bizarre partij tegen ondergetekende. Na zettenverwisseling kwam het damegambiet op het bord. De strijd ontbrandde om de zwarte loper op c6 die gepend stond. Wit offerde zijn loper op, terugslaan met de zwarte pion van a6 zou destraseus zijn. Wit zou deze pion nemen met zijn paard met een beslissende aanval op de zwarte dame op c7. In het verloop van de partij verspeelde zwart ook de pion op de a-lijn, wat wit twee verbonden vrijpionnen en een gewonnen partij opleverde. Ware het niet dat Peter in een blackout pardoes een toren weggaf! De partij kantelde en nu stond zwart in een gewonnen positie. Schaken kan soms hard en oneerlijk zijn!

 



Hans J. kreeg Han N. als tegenstander. Na een rustige opening viel wit met de dame binnen met e6 schaak! Na lang nadenken speelde zwart dame f7 om het schaak op te heffen. Ipv het paard te nemen op d7 dat nu niet meer gedekt stond, dekte wit zijn dame met zijn toren. Zwart verdubbelde een aantal zetten later zijn torens op de e-lijn. De zet van wit: Pe5 schaak zorgde voor ervoor dat de torens niet meer verbonden waren! Dit kostte zwart de kwaliteit. Loper x pion h6 was een valkuil! De witte loper werd ingesloten. Zwart stevende met zijn paarden op de witte koning af die de verkeerde kant op ging en prachtig mat werd gezet. Mooie, spannende partij!

 



En de laatste en langste partij ging tussen Vincent en Hans M. In een Siciliaanse partij hielden de kemphanen elkaar lang in evenwicht. Hans viel in het eindspel met Da5 de witte loper aan op a6 (mooie zet), Vincent dacht lang na en gaf met b4 gewoon z'n loper weg waarna hij direct opgaf. Abrupt einde van een spannend potje.





Het programma voor de 2e ronde op dinsdag 26 september ziet er als volgt uit:

Hans Mudde - Felix Ferschtman
Rens ter Veen - Han Nicolaas
Willem Brizee - Jos Bergers
John Woestenenk - Leo Blaas
Willem Hessels - Markus Lohrer
Hans Jacobs - Damy Voogd
Anas El Amroui - Kees Vink
Vincent Steemers - Peter de Man

Perry van der Meer, Han Terpstra en Giuseppe Gastaldi zijn afwezig.